Българският еврокомисар ще е сред най-влиятелните фигури в ЕК

Преглед на по-интересните теми в печата за днес, 11 септември
11 сеп 2014 07:00, Анисия Иванова
86
Българският еврокомисар ще е сред най-влиятелните фигури в ЕК
Кристалина Георгиева. Снимка Reuters

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева ще бъде сред най влиятелните фигури в новата Еврокомисия, където ще е зам.-председател и ще отговаря за ресор "Бюджет и човешки ресурси", пише на първа страница "Сега. Новината е водеща и за "Дума", "Стандарт", "Капитал Daily".

Новоизбраният председател на ЕК Жан-Клод Юнкер вчера официално обяви в Брюксел състава на новата комисия и разпределението на ресорите. Комисията "Юнкер" трябва да започне работа на 1 ноември, като преди това всеки от кандидатите за еврокомисари ще бъде изслушан в ресорните комисии в Европейския парламент и съставът на ЕК ще бъде одобрен от евродепутатите до края на октомври.

"Издигането на Кристалина Георгиева за вицепрезидент и eвропейски комисар по бюджета и човешките ресурси е доста сериозен успех въпреки разнобоя в България, различните възражения и смяната на правителствата. Това е висока оценка за нейната роля в ЕК", коментира пред "Стандарт" Димитър Бечев, директор на Европейския съвет за външна политика. Той подчертава, че бюджетът е важен ресор, тъй като е основен инструмент на ЕС за провеждане на политики. "Мястото не бива да се подценява. Без нейния авторитет в Брюксел обаче няма как де се получи", казва Бечев.

Едва 5000 лв. парични дарения досега са отчели участниците в изборите пред Сметната палата, показва проверка на "Сега" в публичния регистър на одитния орган. Изборният кодекс ги задължава да започнат да подават данни към регистъра в 5-дневен срок от началото на кампанията, която стартира на 5 септември. Тук влиза и информация за дарените им средства, както и за безвъзмездно предоставеното им движимо и недвижимо имущество.

В интервю за "Преса" говорителят на БСП Атанас Мерджанов, коментира: "В БСП има нови лица. Само преди година и половина 60 на сто от народните представители на БСП бяха нови хора. Ние нямаме навика да залагаме на политици еднодневки, а на доказали се личности и професионалисти." Мерджанов припомня, че БСП има недовършена работа от предния мандат, от която не се отказва. "Бяхме обещали 250 000 работни места за 4 години, но една година ни стигна само за 40 000. Вдигнахме пенсиите, майчинските, доходите. Намалихме цената на лекарствата и на тока. Ще търсим да спечелим доверието на хората, за да можем да продължим в тази посока", уточнява Мерджанов.

"Не си даваме сметка за демографския проблем", е заглавието над интервю в "24 часа" с Желю Желев, президент на България /1991 - 1997/. В отговор на въпрос той очертава три основни проблема за страната. "На първо място бих поставил здравеопазването. Това е ключовият въпрос навсякъде. На следващо място борбата с корупцията. Корупцията е страшен бич, който буквално съсипва България. Лошото е, че тя не е само в един слой на обществото, а е навсякъде. Друг проблем е визията на България. Трябва да я подобрим колкото се може по-бързо пред днешния свят", призовава Желев. По думите му България трябва да стане богата и привлекателна страна, за да не бягат навън младите хора.

Предложението за оздравяване на Корпоративна търговска банка е внесено в БНБ, във финансовото министерство и в Министерския съвет в 15,50 ч. вчера. Това анонсира пред "Преса" баскетболният треньор Тити Папазов. Напоследък той се представя като много близък до мажоритарния собственик на банката Цветан Василев. Освен това е и вложител в КТБ. Писмото е изпратено от австрийския фонд ЕПИК, от името на консорциум между Оманския фонд и други непосочени акционери и потенциални инвеститори, съобщиха от БНБ.

Болестта "син език" по добитъка погубва традиционното чеверме. Майсторите на печената мръвка обясняват, че заради болестта са спаднали продажбите на животни за шиша, алармира под глава "Новинар". Само в Смолянско досега са натръшкани 860  овце, а според ветеринари епидемията е достигнала своя пик. Очакванията им са през следващата седмица да има спад на заболеваемостта и смъртността сред стадата. Бушуващата зараза свали цената на шилетата, допълва по темата "Преса". В момента търговците дават между 3,80 и 4 лева за килограм живо тегло, а само преди два месеца цената беше 5,40 лв.

"Ще има спад в туристическия бранш в рамките на 300 млн. евро. Това означава, че се връщаме на нивото от 2008-2009 г., когато имаше финансова криза и висока безработица", отчита пред "Телеграф" Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. По- големият срuв е в две направления - едното е намаляването на приходите, а другото - очакванията за следващия летен сезон. "Причината е, че при международния туризъм почивките се планират от предната година. В тази връзка се очаква намаление на туристите от Русия, заради кризата там. Големият удар върху сезона е спадът на приходната част, тъй като се очаква той да е 12 процента", уточнява Драганов.

Междувременно "Монитор" пресмята: Около 100 милиона лева ще похарчат българите около Деня на Независимостта. По предварителни прогнози 330 000 човека ще изберат да прекарат дългия уикенд извън дома, от тях 260 000 ще останат у нас, а 70 000 заминават за странство, като по-голямата част ще прескочат до Гърция.

Смолянската полиция започна проверка по сигнал, че в местен хотел функционира медицински център, в който се лекуват тежко болни чужденци, извежда под глава "24 часа". Сигналът е подаден от директора на Регионалната здравна инспекция. Имало данни за прилагане на неконвенционални начини за лечение на пациенти, без правоспособност и регистрация. Медицинският център е собственост на англичани, и приемал тежко болни чужденци без регистрация за такава дейност. На лечение с препарата MMS, който представлява хлорен диоксид и е със спорни лечебни качества, са минали десетки страдащи от рак, парези и различни кожни заболявания. Центърът се рекламирал като известен медицински център в България, в който се лекуват "рак и ревматоиден артрит".

Всички във властта трябва да се проверяват периодично за корупционен риск, призовава от страниците на "Сега" вицепремиерът и министър на правосъдието Христо Иванов. Според него службите и МВР са били обект на дългогодишна политическа злоупотреба по различни начини и на различни нива. "Те имат нужда от сериозна реформа. В процес сме на формиране на работна група на ниво Министерски съвет. Тя трябва да формулира пакет от мерки, които да оставим на следващото управление, за да започне да се отговаря на препоръките и констатациите на ЕК и в областта на борбата с корупцията изобщо. Имаме много да наваксваме, за да установим диалог на доверие със следващата комисия и страните членки. Нашата задача е да оставим един конкретен експертен продукт, който следващото управление да може да използва, ако оцени", казва Иванов.

Според челото на "Монитор" КАТ е глобила 206 397 нарушители по-малко, след като съдът забрани използването на
мобилните камери. 118 947 от тях трябвало да бъдат санкционирани за превишена скорост - нарушение, което продължава да е основна причина за катастрофите. Цифрите са за първите шест месеца на годината в сравнение със същия период на миналата. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още по темата: печатпреглед
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.