Георгиева: Ще отговарям за ?140 млрд. и 30 000 кадри

Еврокомисарят ще помага на България в усвояването на парите от ЕС
Обновена: 11 сеп 2014 14:21 | 11 сеп 2014 09:44, Екип на Investor.bg
151
Георгиева: Ще отговарям за ?140 млрд. и 30 000 кадри
Снимка: архив Булфото

Кристалина Георгиева като еврокомисар по въпросите на бюджета и човешките ресурси ще отговаря за 140 млрд. евро, колкото е бюджетът на Европейската комисия, и за 30 000 души, които работят в нейните дирекции. Това обяви самата Георгиева пред БНТ.

Сред задачите на комисаря по бюджета е да оцени и колко добре са били изразходвани тези средства. В нейния ресор е и ОЛАФ – европейската агенция, която се бори с финансовите измами с парите на данъкоплатците.

Още по темата
Парите на Европа трябва да работят по-добре за хората, коментира Георгиева, която медиите у нас вече нарекоха суперкомисар заради важния пост, който поема. Тя съобщи, че в ресора и влиза и координация на всички еврокомисари, защото те имат отношение  към бюджета и към човешките ресурси.

Кристалина Георгиева обясни и че ще е от малкото комисари, които ще ръководят две генерални дирекции - за бюджета и за човешките ресурси.

Българският комисар каза още, че е направила много за страната ни в предишния си мандат. Пример тя даде с Дунав мост 2, който е завършен благодарение на нея. Спомням си, че  когато започнах, парите за него висяха. Направих предложение в Комисията да обединим румънската и българската част на Дунав мост 2 и така си спасихме парите. Сега имаме този мост, пътуват хората по него“, каза Георгиева.

Еврокомисарят обясни, че проблемът с европарите в България не е недостигът им, а това, че не се усвояват добре. През новия програмен период страната ни ще получи 16 млрд. евро от европейските фондове, припомни Георгиева и допълни, че ще ни помогне да усвоим тези средства.

Като комисар по човешките ресурси тя изрази надежда броят на жените на управленски позиции в ЕС да се увеличи и обяви, че ще работи за това. Тя беше категорична, че не е водена от феминистки настроения, а от нуждата страните да използват таланта на всички – и на мъже, и на жени.

Новата Европейска комисия ще поеме своите отговорности от 1 ноември. Преди това всички номинирани от Юнкер комисари ще бъдат изслушани от съответните ресорни комисии в Европейския парламент. Очакванията са това да стане до края на този месец.

След изслушването в комисиите на Европарламента съставът на Комисията „Юнкер” ще бъде гласувана анблок в пленарната зала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари