За вота в чужбина: 136 секции отварят в Турция, в Македония–3

Двойно повече че ще са СИК-овете зад граница на тези избори
Обновена: 16 сеп 2014 14:31 | 16 сеп 2014 14:25,
79
За вота в чужбина: 136 секции отварят в Турция, в Македония–3
Снимка: архив Булфото

136 секции ще бъдат отворени в Турция за изборите на 5 октомври. Само в три пък ще могат да гласуват сънародниците ни в Македония. Това потвърди говорителката на ЦИК Камелия Нейкова в интервю за БНР. Общият брой на избирателните секции зад граница е два пъти по-голям в сравнение с предишните избори.

Сега те ще са 427, а на миналите избори са били 227.

Още по темата
Нейкова потвърди, че броят на секциите в Турция е атакуван от Патриотичен фронт във Върховния административен съд. Очаква се решение. Говорителката обясни, че за Турция има подадени най-много заявление – 8907. В Македония пък броят на разкритите секциите е малък, защото няма подадени заявления за откриване на повече, стана ясно още от думите на Нейкова.

Говорителят на ЦИК разясни, че разкриването на секции в чужбина не става само по преценка на избирателната комисия. Нейкова припомни промяната в Изборния кодекс, според която секции зад граница вече се отварят и без подадени заявления, стига на изборите през последните пет години там да са гласували повече от 100 души. Създаването на секции става и по преценка на шефовете на посолства и на консулства.

Нейкова потвърди, че има увеличение на секциите в Турция и си го обясни с промяната в Изборния кодекс. Тя съобщи, че и в Испания, Великобритания, Германия и др. държави ще има повече избирателни секции.

До 27 септември ще могат да се отстраняват непълноти и грешки в избирателните списъци, съобщи още говорителят на ЦИК. До 20 септември пък е срокът, в който всеки, който иска да гласува по настоящ адрес, може да подаде заявление за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Homerникой не загива, хората се местят на по-добре управялвани места, нашето е превъзходно, но е време някой по-способен да се възползва, българите само го хабят, да ходят да робуват на по-умни, често роба живее много по-добре от свободния
5
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вашта мама продажно правителство, колко българи има в Турция бре не ви е срам
4
6
 
10
 
! Отговори
Исмаил преди 9 години
Всички български граждани независимо къде са имат право да гласуват.Че в Македония са малко означава че не се чувстват български граждани и не ги интересува.
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези избори ще са по голяма порнография и от предишните.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хаххахахахахахахахахаххахааааааааааххахахахаххахаха !!!!!!
1
2
 
18
 
! Отговори
Homer преди 9 години
А робът си тегли... Докога бе братя българи, загиваме, слепи ли сте???