88% е увеличението на секциите зад граница

Това обаче не означава по-висока избирателна активност
24
88% е увеличението на секциите зад граница
Снимка: МВнР

Осемдесет и осем процента е общото увеличение на секциите в чужбина спрямо изборите през 2013 г., съобщи заместник-министърът на външните работи Катя Тодорова, ръководител на работната група за организация на изборите в чужбина, цитирана от БТА.

Още по темата
Броят на избирателните секции зад граница за предстоящия парламентарен вот е 426, като 31,92 на сто от тях са в Турция, 9.62 на сто - в САЩ, 9.39 процента във Великобритания, 4.46 на сто в Германия, 9.62 на сто - в Испания, а 2.58 на сто - във Франция. 32.39 на сто от секциите са в други държави.

И на предишните избори през 2013 г. в Турция е имало най-голям брой - 86 секции. Сега там те са 136. В САЩ през 2013 г. е имало 11 секции, сега са 41, във Великобритания от 11 през 2013 г. секциите сега са 40, в Германия са се увеличили от 5 на 19, в Испания - от 24 на 41, в Гърция - от 10 на 15, в Кипър - от 6 на 7, а във Франция - от 8 на 11.

Не можем да кажем, че със сигурност отварянето на много секции гарантира по-висока избирателна активност, коментираха от МВнР.

Те дадоха за пример, че през 2005 г., когато е имало най-много секции досега - 341, гласувалите са били 76 622, а на последните парламентарни избори през 2013 г. са гласували 115 737 при доста по-малко секции.

Секциите са повече, отколкото са били автоматично определените, които са били 293.

За Австралия например въобще не са били предвидени прогнозни секции, а сега има 4, за Великобритания
прогнозните са били 19, а те са 40, в Турция автоматично утвърдените са били 126, а сега са 136, за САЩ автоматично определените са били 14, а сега са 41.

От държавната администрация на този етап са определени да бъдат командировани общо 388 души, като 162 от тях са от МВнР.

Обезпечили сме необходимите членове на секционните комисии от квотата на министъра на външните работи, посочи Тодорова. Тя отбеляза, че командироването на служителите включва разходи за пътни, дневни, квартирни, и затова стремежът е това да стане по най-икономичните възможни тарифи. Всички книжа, които ще бъдат изпратени в чужбина, ще бъдат оформени като дипломатическа пратка. Нашият стремеж е на по-отдалечените дестинации да бъдат командировани служители, които се намират в най-близката географска точка заради постигане на известни икономии, посочи тя.

Главният секретар на МВнР Веселин Вълчев напомни, че от министерството са имали обосновани опасения, че отпуснатите от бюджета 1 200 000 лева за обезпечаване на изборите зад граница няма да бъдат достатъчни.

Разчетите показват, че необходимата сума е 1 876 000 лева. Вълчев посочи, че досега най-голям брой секции извън страната през последните 10 години е имало на изборите през 2005 г. - 341, а тогава отпуснатият бюджет е бил 3 милиона лева.

За предстоящите избори секциите в чужбина са 426, за които са отпуснати 1 200 000 лева, тоест има с 25 процента нарастване на броя на секциите и с 60 на сто намаление на бюджета за изборите зад граница, коментира той.

Вълчев беше категоричен, че пари за нормално провеждане на изборите зад граница ще има. Те ще бъдат отпуснати, ръководството на МВнР проведе среща, включително с премиера, и от него имаме обещание, че необходимата сума ще бъд отпусната, допълни той. Разходите ще бъдат направени по възможно най-икономичния начин, каза още Вълчев.

В този бюджет е и организацията на международния пресцентър в НДК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: изборичужбинасекции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 18Че даже им увеличават с 88%!!!!!!!!!!!!!!!!!! броя на секциите!
13
2
 
1
 
! Отговори
ИЗБОРИ преди 9 години
Не знам защо хора, които живеят постоянно в чужбина, работят плащат данъци там,но са останали български граждани ще гласуват кой да ме управлява мен който живея постоянно в България, работя и плащам данъци тук. Като искат тия за които гласуват да ги управляват да се върнат в България и видят колко е хубаво.
12
2
 
0
 
! Отговори
... преди 9 години
hm ...
11
1
 
5
 
! Отговори
НИЕ ОТ ДПС ... преди 9 години
СЪРДЕЧНО БЛАГОДЕРИМ НА МАЯ МАНОЛОВА ЗА ТАКА ДОБРЕ НАПРАВЕНИЯ ИЗБОРЕН КОДЕКС!!НА ЕВРОВОТА ЗА ВЪЗМОЖНОСТТА 15/15 ........И СЕГА ЗА СЪЗДАДЕНИТЕ В БРАТСКА ТУРЦИЯ 136 -ИЗБОРНИ СЕКЦИИ!БЛАГОДАРИМ ТИ др.МАНОЛОВА!
10
1
 
6
 
! Отговори
Андрейчо преди 9 години
При тая ПРЕДВАРИТЕЛНА ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ от страна на съседна Турция трябва да се направят две неща : 1. Да се забрани на хора с двойно гражданство да гласуват- да гласуват само за държавата ,в която живеят! 2. Има ли турци в следващотто НС пак да свалим правителството!
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много малко от българите гласуват в чужбина основно гласуват турците и това е направено умишлено и от серГЕЙ И Тиквуня да угодят на Доган и Ердоган и турците ги крепят на власт за да могат да ни крадат и да се обогатява върхушката и на БСП И ГЕрб -пРОДАЖНИЦИ! изборния кодекс няма да го променят докато народа не хване тоягите и павета тогава само за 2 дена ще се направи нов изборен кодекс...иначе само ше ни мотаят с процедурни хватки!
8
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Напротив,това означава висока избирателна активност в Турция например.Защо там се откриват 140 секции?Кой бута ДПС да станат втора политическа сила?ГЕРБ разбира се.Не си играйте с огъня,ей.Да не ви изгори!!!
7
1
 
14
 
! Отговори
потърпевш преди 9 години
На турците може на българите не. В Шанхай няма да има секция. Само българи сме и въпреки че има консулство секция няма да има!!!!!
6
1
 
13
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"Според Октай възходящият ръст на гласовете за ДПС от Турция започва именно от идването на Ердоган на власт през 2001Той припомни,че преди това оттам за движението са идвали 1500-2000 гласа.През 2001 гласовете за ДПС от Турция бяха 45 000,после станаха 50 000,за да стигнат 90 000 през 2009"Ще има ли наблюдатели и застъпници в секциите в Турция?"Само 5 гласа печели ДПС в единствената секция вТурция,която е в Истанбул.В нея са гласували само 45 души"-за евровота.Кое ги мотивира за парламентарните
5
10
 
2
 
! Отговори
ИСТИНАТА : преди 9 години
ДПС -ВТОРА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА В БЪЛГАРИЯ!*** ДА ДУХА !!!
4
3
 
1
 
! Отговори
chach преди 9 години
mnogo tursi otdavna pochinali,o6te poluchavat pensia v bg i glasuvat.nikoga ne sa jiveli v bg a imat bg pasporti i sa6to glasuvat.sled kato ne vnasiat v xaznata pari za osigorovki i sa izvan evropeiskia saiuz sa6to niamat pravo da glasuvat.xiliadi nachini ima da im zabranite da glasuvat.vmesto da namaliat s godinite te se uvelichavat.ne e normalno,vzemete merki za da ne se nalaga da se vodi partizanska voina edin den.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хората се измориха от избори всяка година и то по 2-3 пъти ако имаше и референдум. За това колко милиони се пръснаха през последните 2 години за изборите и за ползата от изборите е излишно да говорим.
2
5
 
2
 
! Отговори
info. преди 9 години
Само две избирателни секции ще работят на 23 октомври в Русия. Българите, желаещи да упражнят правото си на вот на президентските избори, ще могат да сторят това в посолството ни в Москва и в консулската служба в Санкт Петербург. 126 от всички 136 изборни секции в Турция за парламентарния вот на 5 октомври са разкрити автоматично - на принципа, че са гласували повече от 100 избиратели през последните 5 години, съобщи Камелия Нейкова, говорител на ЦИК.
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
za predatelite prestapnici izmenici na naroda i rodinata kyrshym tva e moqt glas za vas.