Дупката в социалното министерство е 50 млн. лв.

Фирмите все по-рядко бавят заплати, похвали се Христосков
Обновена: 19 сеп 2014 16:26 | 19 сеп 2014 16:00, Камелия Цветанова
8
Дупката в социалното министерство е 50 млн. лв.
Йордан Христосков. Снимка: БТА

Очертаващият се дефицит в социалното министерство е около 50 милиона лева, пресметна ресорният министър Йордан Христосков.

„Имаме пълното разбиране с министъра на финансите, че необходимите допълнителни средства, от които 10 млн. лева са за програми за заетост, ще бъдат осигурени с актуализацията на бюджета. Всички са убедени и в тристранния съвет имаме пълна подкрепа на социалните партньори, че трябва да бъде извършена актуализация на бюджета и тази актуализация на държавния бюджет се готви“, отбеляза той, цитиран от БТА.

Още по темата
Според него механизмът с даването на предписания на работодателите и санкциите при неспазването им работи и се наблюдава тенденция на намаляване на дължимите работни заплати към работниците.

Главна инспекция по труда и нейните поделения следят критичните случаи в предприятията, посочи Христосков.

Вярно е, че в последните седмици има няколко драстични случаи, където напрежението ескалира, но според информацията от инспекциите по труда за броя на дадените предписания и за изплатените заплати, положението се подобрява, независимо че има няколко случая, където с протести се упражнява натиск върху работодателя“, добави министърът.

Относно "Напоителни системи" той припомни, че правителството отдели 4,5 млн. лева, с които ще бъдат изплатени част от забавените заплати.

От "Напоителни системи" претендират за около 19 млн. лева неизплатена от държавата сума за извършена от тях дейност, допълни министърът.

Предстои одит наистина ли е такава сумата и след извършването му, естествено, държавата ще продължи да предоставя пари на дружеството и проблемът с неизплатените заплати най-малко няма да бъде така остър, както е сега, заяви Йордан Христосков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
vale_karo преди 9 години
Тези от както са на власт все дупки виждат.Ами имат три месеца .Да се впрегнат в работа и да наваксат изоставането.Явно не могат .Искат всичко наготово.Актуализация и цялата ни некадърност е скрита.Оня лошият Орешарски го каза "няма лесно да се изпълни бюджета" .Ама кой да го чуе?Всички си мислеха ,че морето е до колене.Е,сега е лесно бат Бойко министър-заем от МВФ ,Вие плащате Бойко Ви се смее дори да го свалите от власт.Честито!
6
0
 
4
 
! Отговори
Джони преди 9 години
Да съкратят тая дупка - администрацията. Това там си е скрита безработица.
5
1
 
2
 
! Отговори
az преди 9 години
Bulgarino SPI O6TE nedei izliza na ulicata skapanqk rob takav
4
1
 
8
 
! Отговори
акуд преди 9 години
ако спрете да давате пари за заетост на неграмотни роми с цел издръжка ще има повече пари и те няма да недостигат
3
0
 
5
 
! Отговори
иванова преди 9 години
momo да си чувал, че докторите в болниците надписват процедури и лекарства, че епикризите са свободно творчество в което можеш да се изгубиш от всевъзможни диагнози и лечения,.... как да им стигат парите, то е такава яма и такова крадене.....извор да е ще пресъхне.....
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те па едни заплати.
1
4
 
10
 
! Отговори
Momo преди 9 години
Орешарски да дойде, за да каже защо бюджета е светнал така здраво на червено! Това е поредното министерство, което плаче за пари. За НЗОК и НЕК да не говорим, защото те нямат дупки в бюджета, а имат бюджет в дупките.