МВР проверява пловдивски лихвари за търговия с гласове

Направени са 14 проверки, 5 от тях са пратени към прокуратурата
19 сеп 2014 17:20, Анисия Иванова
2
МВР проверява пловдивски лихвари за търговия с гласове
Пресконференцията в Пловдив. Снимка: БТА

Полицията в Пловдив е проверила вчера 14 лица и автомобили, за които има оперативни данни, че извършват лихварски дейности, свързани с изборите. В града е започнала серия от мероприятия, свързани с превенция на престъпления, свързани с изборните права на гражданите, съобщи директорът на ОД на МВР Пламен Узунов в присъствието на вътрешния министър Йордан Бакалов и главния прокурор Сотир Цацаров.

Още по темата

Пет от проверките са докладвани в Окръжна прокуратура, изясняването на случаите продължава, уточни полицейският шеф. Той обясни, че една от схемите за купуване на гласове за предстоящите избори е лихварската дейност, а лихварите се използват като посредници.

Хората, които осъществяват тази дейност, поставят в зависимост клиентите си, тъй като държат техни лични и дебитни карти, имат и списъци, както и записни заповеди, обясни Узунов, цитиран от БТА.

В случая той не са ангажира с точната бройка на зависимите лица, но уточни, че такива случаи са разкрити както в Пловдив, така и на територията на цяла Пловдивска област.

Министър Бакалов уточни, че това са част от мероприятията на МВР за недопускане на купуване на гласове и провеждането на честни избори, каквито са ангажиментите на служебното правителството.

Цацаров съобщи, че следващата седмица ще бъде проведено първото заседание на междуведомственото звено за противодействие на престъпления свързани с Изборния кодекс. По думите му полицейските шефове по места ще трябва да докладват обстановката, каквато е. Почти всеки ден се провеждат мероприятия като това в Пловдив, такова се провежда и в момента в Монтана, каза още главният прокурор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари