"Крайна необходимост" вдига дефицита над 3%

Не можем да спестим, хората носят сметки за по 20 млн., рече Близнашки
107
"Крайна необходимост" вдига дефицита над 3%
Георги Близнашки. Снимка: БТА

Служебният премиер Георги Близнашки допусна, че дефицитът в държавния бюджет може да надхвърли 3% - допустимия от Брюксел максимум.

„Ако отидем малко нагоре, това ще бъде все с оглед на тази крайна необходимост, пред която е изправена страната – държавата да продължи да изпълнява жизненоважните си функции”, подчерта Близнашки в коментар на готвената актуализация от служебното правителство.

Още по темата
От думите му стана ясно, че ремонтът на бюджета предвижда повече пари за здравеопазване.

Той напомни, че за актуализацията е необходим парламент и уточни, че тепърва предстоят разговори с министрите.

„Сигурен съм, че повечето от тях няма да бъдат доволни от това, което ще получат в резултат на актуализацията, но това са възможностите на нашата държава към днешна дата. Не мога да прогнозирам кои ще са най-доволни, ще има заседание на правителството и тогава ще се чуят всички претенции”, обясни Близнашки, като отново подчерта, че актуализацията е неизбежна.

В коментар на критики, че служебният кабинет не е успял да спести нищо, а приходите са под въпрос, той заяви, че тези доводи са неубедителни.

„Ние получихме множество необезпечени ангажименти. Какво да направим с „Напоителни системи” примерно? Хората идват и поднасят сметки за 20 милиона. Това, което можахме да направим, е да отделим 4,5 милиона, за да решим една кризисна ситуация”, даде пример той, цитиран от „Фокус“.

Според него кабинетът „буквално гаси пожари“.

„Няма разход, който да е излишен, да е разход в повече, разход поради някакви хрумвания или опити да се печели обществена подкрепа. Точно обратното – всичките разходи, които правим, са неизбежни и крайно необходими – като се започне с преодоляването на последиците от пороите, дъждовете, наводненията и се стигне до опита да се стабилизират отношенията с ЕК. Там ангажирахме 750 милиона, за да възстановим плащанията, за да разчитаме, че на свой ред срещу всеки наш разход ще дойде в обратна посока 3 или 4 пъти повече", заяви Близнашки.

Той смята, че със сигурност ще има допълнителни пари за Здравната каса, защото по думите му положението там е изключително тежко и тази помощ е „от първа необходимост”.

Близнашки коментира, че няма кой друг да предложи актуализация на бюджета и допълни, че мнозинството в следващото Народно събрание ще трябва да си поеме отговорността.

От своя страна, служебният кабинет готвел няколко законопроекта, сред които и за промени в Изборния кодекс, с цел следващият парламент да влезе в нормален ритъм на работа.

В отговор на въпрос дали в проекта за актуализация на държавния бюджет се предвиждат пари за КТБ и банковата система, служебният премиер предположи, че ще има и такива средства.

Близнашки се надява в откровен диалог с ЕК да се стигне до взаимно приемливо решение по казуса с КТБ. Вчера Брюксел обяви, че започва процедура срещу страната ни, защото е допуснала закъснение с изплащането на гарантираните депозити на граждани и фирми в КТБ и ТБ „Виктория“.

„Тази процедура преминава през няколко фази. Сега сме в началната фаза, която е проучвателна, и е много важно какви отговори ще дадем на критичните бележки, които се отправиха към нас. Лично аз тепърва ще се запозная с тази материя, надявам се да успеем да обясним сложността на ситуацията, в която се намираме. Одитът в банката не е завършил, няма и парламент, който да санкционира евентуалните по-нататъшни действия с оглед оздравяването на тази банка, включително и отварянето й”, напомни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
24
 
! Отговори
Технократ преди 9 години
Ако се сетите да закриете 140-те агенции натъпкани с роднини, калинки и баджанаци, безкрайните и безумни отдели, сектори и дирекцийки по министерства и безполезни областни администрации (защо ли са ни и кметства тогава?), да се разгони стадото от 60000 заптиета по излишните конаци наречени МВР и цялата тая *** бъде заменена от малко на брой компетентни и 10 пъти по-добре платени държавни служители независещи от политическата пасмина, нещата бързо ще си дойдат по местата.
12
3
 
5
 
! Отговори
Близашки преди 9 години
Комузнимът е един красив идеал, за който са загинали много достойно и светли личности!!!Долу Българит.....ъъъъъ, така де, комунистите !!!
11
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ноие знаем, г-н Близнашки!След социалистическата *** винаги държавата е на колене. Нищо ново, винаги така е било.
10
5
 
16
 
! Отговори
гфд преди 9 години
И това е само репетиция за управлението на ГЕРБ.Тепърва ще си скубете косите.Като че ли не ядохте калая,че пак искате.
9
1
 
8
 
! Отговори
а преди 9 години
всички ни обясняват ката ча колко много всичко си *ло майката а то щото само некадърници
8
1
 
5
 
! Отговори
Georgi преди 9 години
Do #7 E komunist e razbira se! Nishto,che celiq slujeben parlament e na GERB i SDS... Abe napravo komunistite sa vinovni, che ima tupi selqni v BG koito kesqt 25 godini na masata i piqt rakiq dokato obvninqvat komunistite za tehnite si greshki.. A koi dragi mi kapitalist protestirashe i vikashe za Ivan Kotov kogato padna Bai Tosho? Imenno vie tupi urodi kapitaliticheski bqhta tam na seira da vikate.
7
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко, до което се докоснаха ея, Бея и Орешарски, фалирабанката фалира, болниците фалират, здравната каса източена, НЕК пред фалит, БДЖ пред фалит, мините пред фалит заплати няматсамо другаря Станимишев не е пред фалит, а напротив, уреди се с тлъста евродепутатска заплата в Брюксел и ни се смее на акъла, дето му повярвахме и гласувахме за него
6
3
 
21
 
! Отговори
има и други начини преди 9 години
Близашки, има и други начини за самозадоволяване, освен да си министър-председател!
5
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като го гледам този мазен и охилен *** от снимката, ми става ясно, че още 1 лакей трябва да преметне хората!!!
4
4
 
19
 
! Отговори
yan преди 9 години
Много бързо се нагуши този. Избяга от БСП, защото не го таковаха за слива, намери си господар, и *** като за последно, защото след пети не се знае...... няма време....
3
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
след Орешарски, не само банката и болниците, ами и цялата държава фалира
2
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Едни и същи ***, все ни обясняват колко било зле и как все спасявали от предходните 25г.Демокрация, бате ми, еФропейско бъдеще за България.
1
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОСТАВКА !!!ТОЗИ И ПРЕЦЕДЕНТА ДА СИ ПОДАВАТ ОСТАВКИТЕ !!!