"Крайна необходимост" вдига дефицита над 3%

Не можем да спестим, хората носят сметки за по 20 млн., рече Близнашки
107
"Крайна необходимост" вдига дефицита над 3%
Георги Близнашки. Снимка: БТА

Служебният премиер Георги Близнашки допусна, че дефицитът в държавния бюджет може да надхвърли 3% - допустимия от Брюксел максимум.

„Ако отидем малко нагоре, това ще бъде все с оглед на тази крайна необходимост, пред която е изправена страната – държавата да продължи да изпълнява жизненоважните си функции”, подчерта Близнашки в коментар на готвената актуализация от служебното правителство.

Още по темата
От думите му стана ясно, че ремонтът на бюджета предвижда повече пари за здравеопазване.

Той напомни, че за актуализацията е необходим парламент и уточни, че тепърва предстоят разговори с министрите.

„Сигурен съм, че повечето от тях няма да бъдат доволни от това, което ще получат в резултат на актуализацията, но това са възможностите на нашата държава към днешна дата. Не мога да прогнозирам кои ще са най-доволни, ще има заседание на правителството и тогава ще се чуят всички претенции”, обясни Близнашки, като отново подчерта, че актуализацията е неизбежна.

В коментар на критики, че служебният кабинет не е успял да спести нищо, а приходите са под въпрос, той заяви, че тези доводи са неубедителни.

„Ние получихме множество необезпечени ангажименти. Какво да направим с „Напоителни системи” примерно? Хората идват и поднасят сметки за 20 милиона. Това, което можахме да направим, е да отделим 4,5 милиона, за да решим една кризисна ситуация”, даде пример той, цитиран от „Фокус“.

Според него кабинетът „буквално гаси пожари“.

„Няма разход, който да е излишен, да е разход в повече, разход поради някакви хрумвания или опити да се печели обществена подкрепа. Точно обратното – всичките разходи, които правим, са неизбежни и крайно необходими – като се започне с преодоляването на последиците от пороите, дъждовете, наводненията и се стигне до опита да се стабилизират отношенията с ЕК. Там ангажирахме 750 милиона, за да възстановим плащанията, за да разчитаме, че на свой ред срещу всеки наш разход ще дойде в обратна посока 3 или 4 пъти повече", заяви Близнашки.

Той смята, че със сигурност ще има допълнителни пари за Здравната каса, защото по думите му положението там е изключително тежко и тази помощ е „от първа необходимост”.

Близнашки коментира, че няма кой друг да предложи актуализация на бюджета и допълни, че мнозинството в следващото Народно събрание ще трябва да си поеме отговорността.

От своя страна, служебният кабинет готвел няколко законопроекта, сред които и за промени в Изборния кодекс, с цел следващият парламент да влезе в нормален ритъм на работа.

В отговор на въпрос дали в проекта за актуализация на държавния бюджет се предвиждат пари за КТБ и банковата система, служебният премиер предположи, че ще има и такива средства.

Близнашки се надява в откровен диалог с ЕК да се стигне до взаимно приемливо решение по казуса с КТБ. Вчера Брюксел обяви, че започва процедура срещу страната ни, защото е допуснала закъснение с изплащането на гарантираните депозити на граждани и фирми в КТБ и ТБ „Виктория“.

„Тази процедура преминава през няколко фази. Сега сме в началната фаза, която е проучвателна, и е много важно какви отговори ще дадем на критичните бележки, които се отправиха към нас. Лично аз тепърва ще се запозная с тази материя, надявам се да успеем да обясним сложността на ситуацията, в която се намираме. Одитът в банката не е завършил, няма и парламент, който да санкционира евентуалните по-нататъшни действия с оглед оздравяването на тази банка, включително и отварянето й”, напомни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МАХАЙТЕ -ГИ ТЕЗ ГАДОВЕ БЕ БОРИСОВЦИ И ПЛЕВНИ,ФАНДЪЦИ,ТУРИ,БЕСЕПАРИ И ДРУГИ СЛУГИ НА САЩ СВЪРШЕНО Е С БЪЛГАРИЯ НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ БЕ ИЗВЪДЕТЕ СИ ОЧИТЕОТ ГЪЗЪ
92
1
 
12
 
! Отговори
Yann преди 9 години
Държавата отдавна е абдикирала..все още можем да се спасим, но едва ли.. умираме дори по-бързо отколкото мислим..заминавам и забравям докато все още мога.. чао, майко Българио, довиждане, чутовни балкане..
91
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така "гаси пожари" че да е удобно за пожарникаря.
90
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази усмихната разплута *** ни натресе нови санкции от европейската комисияЧестито
89
6
 
16
 
! Отговори
От село преди 9 години
Моля ви господа министри , не правете повече нищо!!!! До изборите остават 9 дни (с тях и без тях). Вече направихте множество неща в ущърб на държавата и най-вече народа на България !! Умолявам ви, НЕ ПРАВЕТЕ ПОВЕЧЕ НИЩО ПРЕЗ ОСТАНАЛИТЕ 9 ДНИ !!!!P.S. знам че "Ви" и "Вас" се пише с главна буква , но на вас не ви се полага .
88
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нагъл и отвратителен е тоя на снимката.
87
0
 
11
 
! Отговори
Митьо преди 9 години
Защо тогава всички партии са се мобилизирали да влизат в парламента, след като е толкова зле положението?Борбата за кокала ще е голяма и пак ще ги гоним като кучета и ще им чупим белите автобуси.*лета недни безсрамни. Няма ли кой да ги накаже най-после? Къде се покри и патриарха вместо да тропне по масата в унисон с гласа на народа?
86
11
 
11
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Все повече се доказва, че Орешарски беше много по-добър премиер от Близнашки
85
5
 
17
 
! Отговори
Лора преди 9 години
Принцип на назначения по време на управлението на кабинета " Близнашки" - ако си от ГЕРБ си назначен, ако не си - уволнение
84
5
 
13
 
! Отговори
Росен преди 9 години
Героги Близнашки все повече се превръща в Георги Герберашки. . .
83
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако поне за 2 години се спре краденето,източването,усвояването ще живнеме,Ама пуста алчност ще затрие е род и родина
82
4
 
9
 
! Отговори
Мима преди 9 години
Обвиненията срещу кабинета са доста основателни, все пак ясно се вижда, че се кадрува само за една партия и се прави всичко възможно да се подготви евентуалното и управление, като всчко негативно ще падне върху бушона наречен " Служебен кабинет"
81
4
 
5
 
! Отговори
Коста преди 9 години
Това сега думи и действия на премиера ли са или на началника му Бойко?
80
7
 
6
 
! Отговори
Антоанета Цонева преди 9 години
Няма ли кой да защити професора от мръсните комунистически атаки в този червен форум. Утре всички на протест на паркинга пред битака в Орландовци.
79
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Близнето смени гоумия брат СССР с ЕС.Другарката Росица Пастиркова, така разправяше, че не сме комунисти, а демократи.Раданчо и Пръмовица им припяват от време на време.
78
2
 
4
 
! Отговори
Мишо преди 9 години
Лесно му е да говори как страстите трябва да се успокоят, явно, защото той си е добре и си се е уредил, но пострадалите, ощетените и бъдещите ощетени заслужават нещо по-добро от " Да успокоим страстите"
77
4
 
9
 
! Отговори
Сашо преди 9 години
Така като гледам служебния кабинет ще отнеме славата на ГЕРБ и ще фалира държавата още преди да постави Бойко начело
76
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На тоя от снимката разкладката му ще да е доста сериозна !
75
3
 
22
 
! Отговори
Това е този преди 9 години
Георги Близнашки- съветник на Тодор Живков и кандидат член на политбюро на ЦК на БКП!На погребението на заместника на Тодор Живков- Йордан Йотов!Близнашки "Чичо Дачо борбата продължава до пълната и окончателна победа на комунизма в България"А сега демократ и Бойковист. И чакате с подобни милата ни и изстрадала родина да се оправи!
74
3
 
11
 
! Отговори
Катя преди 9 години
Не съм и очаквала друг развой на събитиято от това служебното правителство да сключва неизгодни договори да плаща предварително сметки и да кадрува в администрацията - все пак подготвят почвата за ГЕРБ, а Бойко има нужда да му е лесно