Става въпрос за спасение, а не за "поскъпване на тока"!

Захариева иска още 16.7 млн. лв. за пътища и зимно поддържане
Обновена: 26 сеп 2014 13:57 | 26 сеп 2014 12:00, Надежда Бочева
252
Става въпрос за спасение, а не за "поскъпване на тока"!
Екатерина Захариева. Снимка: архив, БТА

Терминът „поскъпване на тока“ не е съвсем правилен, защото вече става въпрос за спасение и възстановяване на някакви нормални цени след изкуственото понижаване на цената и политическия натиск върху регулатора за задържането й надолу. Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева пред журналисти преди форум за устойчиво строителство.

Тя посочи, че данъкоплатците не трябва да плащат за скъпи проекти като АЕЦ „Белене“ и „Цанков камък“, които са утежнили бюджета на Националната електрическа компания (НЕК). „В актуализацията на цената в никакъв случай не се включва покриването на тези стари задължения“, допълни тя.

Още по темата
От думите й стана ясно още, че планираното повишение на цената на електроенергията ще покрие малка част от дефицита на НЕК.

Работната група към Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предлага средно увеличение на цената на електричеството от близо 10% от 1 октомври.

При актуализацията на Бюджет 2014 регионалното министерство иска да бъдат осигурени допълнителни пари за Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за най-неотложните дейности по изкърпване на пътищата преди зимата и за зимно поддържане.

Пътната агенция има нужда допълнително от 30 млн. лв., но в крайна сметка е решено да бъдат поискани допълнително за тези дейности 16,7 млн. лв., каза Захариева.

Тя заяви, че се надява следващият парламент да приеме актуализацията на бюджета, която се очаква да бъде предложена до няколко дни от правителството.

Захариева каза още, че през първото полугодие са изразходвани 88% от бюджета на АПИ. Тя припомни, че след като последното Народно събрание ремонтира Бюджет 2014, допълнително бяха намалени средствата за всички ведомства. „Това постави под риск изпълнението на ключови проекти“, коментира вицепремиерът.

Тя допълни, че поради липса на финансиране са спрени ключови проекти като ремонтите на виадуктите и на 33 км от магистрала „Тракия“. За работата по виадуктите не са изплатени 4 млн. лв. на изпълнителите, а за довършването на магистрала „Марица“, която трябва да е готова през пролетта на следващата година, се дължат около 7 млн. лв.

Захариева коментира и забавеното строителство на магистрала „Струма“. Там след проверка ще се прецени дали строителят ще се мобилизира и ще довърши работата или ще се наложи да се прави нов търг за избор на строител. Според вицепремиера проблемният участък от Сандански до границата може да е готов за 3-4 месеца при добра организация.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
0
 
0
 
! Отговори
evangel + преди 9 години
oha, po-visok toka! :)imame mnogo zastoyali svesti za prodavane v hramovete!za rolite na spasiteli - na kvoten princip?! :))
199
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За нас готвите " поскъпване на тока ",А ние ви готвим ФАЛИТ , на тази Енергетика , на която сте се навързали да грабите !И да продължавате да поддържате монополите ,на които осигурявате невероятни печалби !Фалирайте и национализираните Енергетиката и всички търтей да си отидат . Няма повече да ни товарите и да се "Спасяване " на наш гръб .Можем да имаме евтин ток !
198
0
 
0
 
! Отговори
Фалит преди 9 години
Фалирайте Енергетиката и всичките ви Продажнически Договори !
197
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До219. Смотан сметни 4лв*7 млн на месец къв е тоя ток бе златен ли е...???
196
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Спасение ", ама тези са безсрамни и брутални ?
195
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи този регулатор си ВДИГА Цените , спрямо кое ПРавителство управлява ! И то да намаже от доходите на енергетиката !
194
0
 
4
 
! Отговори
Кравар преди 9 години
А защо не дигнат цената на млякото? Каква е тази робовладелска държава. Всичко е тръгнало на изуй ***, ама продавам кравите и отивам в Крим.
193
1
 
5
 
! Отговори
reostat преди 9 години
Без калашник няма управия
192
1
 
3
 
! Отговори
Мариян преди 9 години
ГЕРБ още не са се върнали и вече цената на тока започна да се вдига. Да се готвим за поредното " подавам си оставката" на Борисов, ако стане премиер
191
1
 
7
 
! Отговори
Здравко преди 9 години
Истина е, че поскъпването на тока е спасение, но за служебния кабинет и ГЕРБ, а не за народа - за него е унищожение
190
1
 
4
 
! Отговори
Любо преди 9 години
Захариева говори само глупости и стресира излишно и без това напрегнатя народ
189
1
 
3
 
! Отговори
Велко преди 9 години
Срам ме е, че хора като Захариева са назначени на ръководни постове, но какъв точно да очакваш да назначи Роско Марионетков и Георги Герберашки
188
0
 
1
 
! Отговори
senseipetz преди 9 години
a i ne6to za partiinite trol4eta.. kakwo da se glasuwa.. nali izbora w BG partiite ne e w izbora na 4lenowe.. to ima samo 4lenowe.. edinstwenniat izbor e samo mezdo sus ili bez ili malko vazelin.. wis4ki dosega i idwa6tite sa krali i 6te kradat.. ili pone bezotgoworne se klatu6kat po wi66ite etazi..
187
0
 
0
 
! Отговори
senseipetz преди 9 години
Problemite na bulgaria sa ne tolkowa wuw postojannite poka4wania na cenite.. Po skoro horata iskat da imat pari w djoba.. ne moze zaplatite da ne mrudwat s procent godini ili desitiletia, a diganeto na cenite stawa po nai malko 2 x na godina sus po x0 procenta.... kakto be6e pisal edin, ako zaplata mu be6e dwoina na sega6nata mizeria, ne bi bilo tolkowa problema na wdiganeto na toka..
186
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Накрая ние вас политиците ще ви спасим с по един куршум в главата за 35 стотинки парчето...
185
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
знечи те /разбирай герб,бсп,дсп/ опразниха кацата сега народа да я пълни
184
0
 
5
 
! Отговори
йух преди 9 години
И ПАК СПАСЕНИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ
183
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
204, абе човек, какво е това писане? заробваЩИТИ??? кОпуваш??? смИ??? стЕга??? те братята македонци пишат по-разбираемо :)
182
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Даа явно само с приказки по мирен път няма да станеще трябва да се помолим на дряновия господ
181
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този юридически плъх много разбира от енергетика бре !