Става въпрос за спасение, а не за "поскъпване на тока"!

Захариева иска още 16.7 млн. лв. за пътища и зимно поддържане
Обновена: 26 сеп 2014 13:57 | 26 сеп 2014 12:00, Надежда Бочева
252
Става въпрос за спасение, а не за "поскъпване на тока"!
Екатерина Захариева. Снимка: архив, БТА

Терминът „поскъпване на тока“ не е съвсем правилен, защото вече става въпрос за спасение и възстановяване на някакви нормални цени след изкуственото понижаване на цената и политическия натиск върху регулатора за задържането й надолу. Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева пред журналисти преди форум за устойчиво строителство.

Тя посочи, че данъкоплатците не трябва да плащат за скъпи проекти като АЕЦ „Белене“ и „Цанков камък“, които са утежнили бюджета на Националната електрическа компания (НЕК). „В актуализацията на цената в никакъв случай не се включва покриването на тези стари задължения“, допълни тя.

Още по темата
От думите й стана ясно още, че планираното повишение на цената на електроенергията ще покрие малка част от дефицита на НЕК.

Работната група към Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предлага средно увеличение на цената на електричеството от близо 10% от 1 октомври.

При актуализацията на Бюджет 2014 регионалното министерство иска да бъдат осигурени допълнителни пари за Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за най-неотложните дейности по изкърпване на пътищата преди зимата и за зимно поддържане.

Пътната агенция има нужда допълнително от 30 млн. лв., но в крайна сметка е решено да бъдат поискани допълнително за тези дейности 16,7 млн. лв., каза Захариева.

Тя заяви, че се надява следващият парламент да приеме актуализацията на бюджета, която се очаква да бъде предложена до няколко дни от правителството.

Захариева каза още, че през първото полугодие са изразходвани 88% от бюджета на АПИ. Тя припомни, че след като последното Народно събрание ремонтира Бюджет 2014, допълнително бяха намалени средствата за всички ведомства. „Това постави под риск изпълнението на ключови проекти“, коментира вицепремиерът.

Тя допълни, че поради липса на финансиране са спрени ключови проекти като ремонтите на виадуктите и на 33 км от магистрала „Тракия“. За работата по виадуктите не са изплатени 4 млн. лв. на изпълнителите, а за довършването на магистрала „Марица“, която трябва да е готова през пролетта на следващата година, се дължат около 7 млн. лв.

Захариева коментира и забавеното строителство на магистрала „Струма“. Там след проверка ще се прецени дали строителят ще се мобилизира и ще довърши работата или ще се наложи да се прави нов търг за избор на строител. Според вицепремиера проблемният участък от Сандански до границата може да е готов за 3-4 месеца при добра организация.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
30
 
! Отговори
Алоооо, преди 9 години
Кого да спасяваме, шефа на EVN, който взима 70 бона на месец, кара бентли за 150 000 и има вип апартавент в Пловдив?????????????? Този ли искате да спасяваме???????????? Спасявайте се вие, че става напечено!!!
19
4
 
17
 
! Отговори
вазов преди 9 години
кат русия няма втора тъй могъща на света...долу ес
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
християнска държава
17
0
 
34
 
! Отговори
гост преди 9 години
Чух, че 140 депутати имат интерес в енергетиката, вицепремиерът ще коментира ли това, или с основание ни смятат за овце
16
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде и тая започна до говори за революция!!!Абе вие не разбрахте ли, че ние вече не ви вярваме??????????????????????????Какво спасение, кого ще спасяваме, защо ние да го спазяваме и изобщо защо да го спасяваме????? А НАС КОЙ ЩЕ СПАСИ ГОСПОЖО?????????????НАРОДА НЕ ИСКА ВЕЧЕ ДА СПАСЯВА ЛАПАЧИТЕ!!!! НАРОДА ИСКА ДА ЧУЕ ЕДНО ЕДИНСТВЕНО НЕЩО И ТО Е: ЩЕ ИМА ПОВИШЕНИЕ НА ДОХОДИТЕ!! НА ТОЗИ ЕТАП НИЩО ДРУГО НЕ СЕ ПРИЕМА!!!
15
3
 
27
 
! Отговори
Прост преди 9 години
И ако такава е цената за членството ни в ЕС, хората да мизерстват за да пълнят гушите на членовете, които казват аааа неможе по-високи заплати, но може по-високи сметки, ДА ВИ *** МАЙКАТА НА СКАПАНИЯ СЪЮЗ. ***.
14
1
 
33
 
! Отговори
тома неверни преди 9 години
И как точно,ще ме убеди тази кукла,която говори-изкуственото понижаване на цената и политическия натиск върху регулатора за задържането й надолу,ЧЕ СЕГА НЯМА НАТИСК,ОТ ОПРЕДЕЛЕНИ ЗАВИСИМИ ПОЛИТИЦИ,ЗА ПОВИШЕНИЕ??????ПлЕВНелив какво се договори във Виена,зад гърба на народа си?????
13
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бесенето ви е малко а те гласувайте за гроб
12
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спасението ще дойде..когато се спасим от политиците!
11
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЛЪЖКИНЯ!
10
0
 
26
 
! Отговори
Прост преди 9 години
Спасете народа за да спасите държавата, обратното води до унищожение, *** политическа да ***.
9
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
герберастията е на мода
8
1
 
36
 
! Отговори
Parcuc преди 9 години
Правилно !!! Това не е увеличение на тока ! Това е легална кражба на българския народ чрез сметките за ток !!! Някакви мафиоти Р. Овч и сие и оня алкохолик с летящата чиния Поганеца откраднаха 3млрд и сега ние трябва да ги компенсираме. Стига толкова !!!
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пп калашников и т72
6
1
 
42
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Изобщо не става въпрос за спасение, другарко Захариева. Става въпрос вие да си оправдаете комисионните, защото при едно евентуално разглеждане на договорите подписани от всички правителства в сектор Енергетика ще лъснете до един в корупционни практики. Това е. Вие взехте тлъсти комисионни, натресохте ни скъп ток под формата на "Еко"-енергия, сега ние плащаме сметката.
5
0
 
30
 
! Отговори
a преди 9 години
да- спасение на фирмите свързани с мъжете и любовниците ви ,а безработните българи и пенсионерите да *** от глад за да си платят тока-158 лева е моят ток за август ,колко още ще го вдигате мам....ви..на майка ми пенсията е 135 лева
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Майтап ли си правеш бульо Пено?!
3
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изгонете мръсните кръвопийци - ЕРП-тата и ето ви го спасението! Що няма в България някой като Орбан!?
2
1
 
39
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
А как да се спасим ние българите, с тези мизерни доходи?!Одрахте ни!!!!Кожа не остана!!!От босия цървулите не можете да вземете!Но ние ще ви ......................
1
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спасение минава през закриване на губещите ВЕИ и мариците, а не чрез вдигане на цената, И да вдигнеш цената, наливаш в каца без дъно и пак няма да стигнат парите.