Става въпрос за спасение, а не за "поскъпване на тока"!

Захариева иска още 16.7 млн. лв. за пътища и зимно поддържане
Обновена: 26 сеп 2014 13:57 | 26 сеп 2014 12:00, Надежда Бочева
252
Става въпрос за спасение, а не за "поскъпване на тока"!
Екатерина Захариева. Снимка: архив, БТА

Терминът „поскъпване на тока“ не е съвсем правилен, защото вече става въпрос за спасение и възстановяване на някакви нормални цени след изкуственото понижаване на цената и политическия натиск върху регулатора за задържането й надолу. Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева пред журналисти преди форум за устойчиво строителство.

Тя посочи, че данъкоплатците не трябва да плащат за скъпи проекти като АЕЦ „Белене“ и „Цанков камък“, които са утежнили бюджета на Националната електрическа компания (НЕК). „В актуализацията на цената в никакъв случай не се включва покриването на тези стари задължения“, допълни тя.

Още по темата
От думите й стана ясно още, че планираното повишение на цената на електроенергията ще покрие малка част от дефицита на НЕК.

Работната група към Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предлага средно увеличение на цената на електричеството от близо 10% от 1 октомври.

При актуализацията на Бюджет 2014 регионалното министерство иска да бъдат осигурени допълнителни пари за Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за най-неотложните дейности по изкърпване на пътищата преди зимата и за зимно поддържане.

Пътната агенция има нужда допълнително от 30 млн. лв., но в крайна сметка е решено да бъдат поискани допълнително за тези дейности 16,7 млн. лв., каза Захариева.

Тя заяви, че се надява следващият парламент да приеме актуализацията на бюджета, която се очаква да бъде предложена до няколко дни от правителството.

Захариева каза още, че през първото полугодие са изразходвани 88% от бюджета на АПИ. Тя припомни, че след като последното Народно събрание ремонтира Бюджет 2014, допълнително бяха намалени средствата за всички ведомства. „Това постави под риск изпълнението на ключови проекти“, коментира вицепремиерът.

Тя допълни, че поради липса на финансиране са спрени ключови проекти като ремонтите на виадуктите и на 33 км от магистрала „Тракия“. За работата по виадуктите не са изплатени 4 млн. лв. на изпълнителите, а за довършването на магистрала „Марица“, която трябва да е готова през пролетта на следващата година, се дължат около 7 млн. лв.

Захариева коментира и забавеното строителство на магистрала „Струма“. Там след проверка ще се прецени дали строителят ще се мобилизира и ще довърши работата или ще се наложи да се прави нов търг за избор на строител. Според вицепремиера проблемният участък от Сандански до границата може да е готов за 3-4 месеца при добра организация.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До андроВЕИ основно се построиха от ДПС кадри и КОМУНИСТИ които си гласуваха едни мега тарифи още 2008 ужким заради европейска директива 2020. Провери си фактите леко и тогава разсъждавай :) И "протежето" на Плевенлиев, ДОГАН помниш ли че взе 2,000,000 консултантски хонорар от Цанков Камък??? БСП и ДПС окрадоха държавата ТОТАЛНО
119
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние гражданите трябва да държиме всичко което може да ни е по-евтино,та аз бих подкрепил и марсианска партия стига да не ми вдига цените на ток,вода,парно и тъй нататък.Каква ми е файдата да подкрепям спасители които ми натискат главата под водата та да ме ликвидират.
118
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След комунистите и ПОТОП, е това е факт и болните мозъци вече дори го проумяха
117
2
 
16
 
! Отговори
андро преди 9 години
"Тя посочи, че данъкоплатците не трябва да плащат за скъпи проекти като АЕЦ Белене и Цанков камък, които са утежнили бюджета на Националната електрическа компания (НЕК)-----това са проекти държавна собственост на НЕК ,ще рече на всички нас,а сега ще плащаме на американските тецове и на ВЕИ и ЕРП мафията на Плевнята които са частна собственост.Именно те и гербаджиите спряха "Белене" за да могат да поставят перките и панелите които сега плащаме прескъпо!
116
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само двата действащи блока на АЕЦ Козлодуй са достатъчни за нуждите на цяла България. Да, обаче евтиния ток на Козлодуй го изнасят навън, а скъпият ток от американските централи, вецове и кецове го плаща крайния потребител. Абе кой хайванин я измисли тази схема, просто красота. Сега пък искат да вдигат тока, за да гарантират печалбата на трите ЕРП-та. Кому беше нужно тогава те да се приватизират по времето на НДСВ, а останалите 30 % при професор Бойко Борисов? Пълна подигравка.
115
1
 
17
 
! Отговори
goshe преди 9 години
АЕЦ - 5 ст. ТЕЦ - 8,5ст.ВЕЦ - 10ст.ВЕИ - 54ст.Все ми се струва, проблема е от собствениците на последните, и силното им лоби.
114
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вместо да построим Белене за 10 милиарда ЕВРА и тока да ни е без пари, тия сега щели да го вдигат видиш ли с 10%. ВЕИ им били виновни, ми като гласуваха цените от по 800лв тройната коалициа 2008 къде спаха днешните протестиращи.....
113
1
 
3
 
! Отговори
лумпурдю преди 9 години
псувайте Бареков, обеща да намали цената на тока със 100% и ще ви излъже, като другите
112
0
 
3
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До Анонимен 116,това за осъждането е друг сериозен проблем у нас - слаба прокуратура и слаб съд
111
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Орешарски, къде си да ни спасиш от увеличението на тока
110
10
 
7
 
! Отговори
Руди преди 9 години
Ми ще го вдигат, те червените хайдуци като създадоха енергийната мафия и окрадоха системата, после цяла година задържаха цената, какво да очакваме режим ли.
109
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гласувайте за Бареков, обеща да намали цената на тока със 100% и ще го изпълни
108
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вдигайте повече този ток ,защото обричате всички предприятия в Енергетиката на фалит... Стига с този *** комунизъм...
107
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тая женица съвсем ни взема за ***,ама госпожо като става дума за спасение може ли да обесните на аудиторията как така идеята за спасението на енергетиката ни дойде от управителя на EVN който ви наложи да увеличите цената на тока.Ми господина от EVN като е инвеститор да докара пари от австрия а не ние народа да обираме луфтовете.
106
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я го спрете тоя ток вече, българина за ток не ще да плаща и това е :)
105
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пак се заиграха с тока, което навява на догадки, че май хич не им се сяда на трона на властта насред помийната яма, препълнена с резултатите от родолюбивите умници начело с орешко. Незавиден си е тоя трон, кой е луд да се натресе на него. Нещо като привидения на танкове заплуваха из въздуха.
104
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мойта сметка ще скочи с около 2лв на месец :) Да вдигат още па дано се изплати гьола Белене и Цанков камък където лакомите комунисти водени от Станищев и ДПС с ходролога Доган окрадоха към 2 милиарда лева. Всички на протест на позитано 20 и пред сараите докато не върнат парите тея гадове.....
103
0
 
17
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Не искам да ме спасяват... - оставете евтиния ток...
102
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма да има спасение за вас!
101
0
 
20
 
! Отговори
N преди 9 години
Ами вдигнете заплатите на 3000лв.Не става въпрос за вдигане на заплатите а за спасение!Но явно за хората не ви пука,важното е да си пълните гушите!