Ако новият МС ремонтира бюджета, ще е твърде късно

Захариева: Проектът е подготвен отговорно, без неразумни харчове
Обновена: 30 сеп 2014 14:01 | 30 сеп 2014 10:52, Миглена Иванова
23
Ако новият МС ремонтира бюджета, ще е твърде късно
Снимка: архив, БТА

Ако служебното правителство не подготви актуализацията на бюджета, а остави това на следващото постоянно правителство, промените вероятно ще станат готови твърде късно – едва към края на годината. Това коментира вицепремиерът Екатерина Захариева в сутрешния блок на БНТ.

Тя подчерта, че в крайна сметка новото Народно събрание ще реши дали да приеме това предложение за промени в бюджета, или не.

Още по темата
Захариева обаче предупреди, че ако не се актуализира бюджетът, има опасност отново да спрат плащанията с публични средства по двете спрени от Европейската комисия оперативни програми – “Околна среда” и “Регионално развитие”. Досега с пари на държавата са разплатени 260 млн. лева по програмата “Околна среда” при дължими 1,3 млрд. лева и 188 млн. лева по “Регионално развитие”, отчете вицепремиерът.

Тя напомни и за протестиращите вложители в поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ), за които ще трябва да се осигурят недостигащите средства за изплащане поне на гарантираните депозити.

Захариева подчерта, че проектът за актуализация на бюджета за тази година е подготвен отговорно и в него не са заложени неразумни разходи, а само минимално необходими плащания. Намаляване на разходите би довело не само до спиране на двете проблемни оперативни програми, плащанията по които се очаква да бъдат възстановени от ЕК най-рано в края на октомври, но и до спиране на някои от социалните плащания, и до липса на пари за поддръжка на пътищата през зимата.

“Това не са харчове, а са минимално необходимите средства, за да функционира държавата по правилен начин”, каза Захариева и допълни, че въпреки всички усилия, които се полагат с цел подобряване на приходната част в бюджета, неизпълнението се очаква да е около 1,1 млрд. лева.

Що се отнася до увеличението на цената на тока, което се обсъжда на закрито заседание на енергийния регулатор днес, Захариева коментира, че то ще покрие около 20% от дупката в енергетиката. Тя посочи, че са необходими комплексни решения и реформиране на сектора и призова да се спре с популисткото говорене за намаление на цената на тока, заради което се натрупват дефицити.

“Факт е, че се наливат пари в нереформирани сектори, но служебният кабинет няма как да извърши тези реформи. Какъв е изходът - да оставим хората без лекарства или да предложим на НС да ги осигури. НС ще гласува този бюджет, ако реши, че няма да ги дава в нереформирани сектори, да не ги дава”, каза тя.

За опасността от газова криза Екатерина Захариева коментира, че България може да издържи от месец и половина до три месеца в зависимост от температурите през зимата.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
globaln234 преди 9 години
О, извинете после как ще се отчитате на Бойко
19
0
 
0
 
! Отговори
globaln234 преди 9 години
Защо не си гледате подговката на изборите, а с занимавате с неща , които не са ви работа
18
0
 
2
 
! Отговори
сельо преди 9 години
АХ ЗАХАРИЕВА ЩЕ ТЕ СКЪСАМ МИЛА МОЯ :))
17
0
 
7
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН ОТ СЕЛСКИ преди 9 години
Ще бъда много откровен! Тази няма ли кой да я о***вя, та да спре да говори глупости! Плевньо, като ти не можеш поне си намери заместител, за да се държат нормално твоите марионетки! Ама нали и ти си марионетка, как да са други! Що дадохте пари на Плевньо без да е свършил за 5 пари работа! До кога ще толерирате бандитите от ВИЕ, що се занимавате с нещо което не ви е работа! Ние не сме президентска република! ***!
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
що изхорчихте 800 милиона извън бюджета лично вие?
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спокойно, верижните фалити са вече започнали и никакви ремонти на бюджета няма ни спасят от катастрофа.
14
1
 
23
 
! Отговори
по два пъти на ден преди 9 години
Нямало пари, а тази от снимката по два пъти на ден си сменя луксозните тоалети, от 5 000 лева нагоре!
13
0
 
25
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
Алоооу очилатата, стига си плашила ! Стига си лобирала в интерес на господарите ви от Брюксел и отвъд океана ***! Ех как искам да е сега тук на разположение карабината на покойния ми дядо и тогава.....оня от Лясковец ряпа да яде...
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига с този популизъм вече. Пари има просто са некадърни да ги съберът, а и умишлено не го правят защото взимат рушвети. Каква е тази демагогия "Политическа отговорност"? Я стига с тази безвкусна дъвка и какво като днес съм на власт открадна 1 000 000 000 лв. и си хвърля утре оставката и кажа, поемам моята политическа отговорност, че не се справих :).
11
0
 
14
 
! Отговори
шоп преди 9 години
Господ ще накаже цялото масонско правителство. Кожодери продажни сте и мислите само за джоба си и за CVто си.
10
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лизашки се стягал *** министър на правосъдието вече. ДА ви кажа - изкушавам се да гласувам за БСп, за ди ги изритат тия от служебното министерство по ташаците.
9
1
 
17
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Не ви се вярва ,че властта е отворила единен фронт срещу народа ,обаче ще се наложи да повярвате.
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
eeeeeeeeeeeeee tiq sa bahti kradcite v posledniq moment iskat da vkarat naroda v blatoto !!!!!!!!! zashto gospojece gorzotiq ne prerazgledate dogovorite na CVETELINA ,PROKOPIEM ,ZLATEV .I NA BISEROV ???AMI SHTE VKARATE NARODA OSHTE POVE4E I KOI VI DAVA TOVA PRAVo? ZASHTO NA PREZIDENTA MU DADOHTE OSHTE 1 000 000 ??? KOLKO DECA MOJEHTE DA PRATITE NA LE4ENIE V DRUGI STRANI S TEZI PARI KOLKO >? LICIMERI DOLNI ZATVOR ZA VAS
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Министър значи че не трябав да му знаем името даже. Я ми кажете какво знаете за финанкови министър на германия? Почти нищо! ! А това е човекът определящ съдбата на ЕС! А тук у нас се чудят как да се надприказват. когато Алън Гринспан говори всички го сулшат.
6
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Близашки трябваше да подготви изборите, а той готви купуването на изборите,
5
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ти си там *** за изборите да говориш не за бюджета........
4
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тая ми е толкова противна. въобещ не си мери приказките. Ето сега дава дефиниции, че това което направил Стойнев с тока било "незаконно" иЧез и Еон моменталон ще го използват в съда има писом от адвоката на държавата ни. не й е работа да дава квалификации.
3
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога най-после ще разберете, че европейските програми възстановяват средства о признати разходи (т.е. след експертна оценка)? Казано другояче - проектираш, заемаш средства(влагаш собствени), строиш/изпълняваш, чакаш възстановяване. Цялото т.нар. "усвояване на фондове" е сбъркано в основите си.Но нали затова си имаме калинки?!... И *** електорат, който се натиска да плаща сметките на абсурдите.
2
4
 
27
 
! Отговори
zeus преди 9 години
Служебното правителство няма мандат от Народа, а е назначено от един човек, който дори не искам да коментирам. Основна задача на правителството е да подготви изборите, а не да взема решения, за които после никой няма да носи политическа отговорност!
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо се не хванете да работите, а само заеми и кражби на наш гръб да са в в главите. Всички знаем какво става в митниците, всички знаем как по морето касови бележки не се издават в заведенията защото си плащат където трябва. Всички знаем как се точи здравната каса и какво заради това аз и моите деца да плащат така ли? Събирайте си дължимото от тези хора който защитаваните и лобирате сега, тези дето ви плащат и назначават!