Екип от 15 следователи ще разследва взрива в Горни Лом

800 000 противопехотни мини е имало във взривения завод
Обновена: 2 окт 2014 19:53 | 2 окт 2014 18:21, Анисия Иванова
31
Екип от 15 следователи ще разследва взрива в Горни Лом
Снимка: МВР

Екип от 15 следователи от Националната следствена служба ще разследва взрива в Горни Лом, съобщиха от Прокуратурата. В рамките на екипа са обособени групи от следователи и експерти, на които са възложени конкретни действия - огледи, претърсвания, разпити, в района на инцидента, във Видин и в столицата.

До настоящия момент са иззети множество документи – лицензи и разрешения за дейности с взривни вещества и боеприпаси, както и за тяхната утилизация, издадени на „Видекс“ АД, собственик на завод „Миджур“ в село Горни Лом.

Извършено е претърсване в офиса на фирмата в София. Установено е, че в завода се е работило по договор за обезвреждане на противопехотни мини, сключен с гръцка фирма.

Първоначалният договор е бил подписан на 8 юли 2008 г., като действието му е било продължено с анекс от 31 юли 2013 г. До 30 юли 2013 г. са били приети 614 882 мини, като според иззетата документация е предстояло ликвидирането на още 935 285 мини.

Още по темата

Осъществена е незабавна проверка на обект на „Видекс“ АД в село Сеславци след получена информация, че изпълнителният директор на фирмата е поискал от служба КОС на 5 РУП в София тази сутринта да транспортира от Горни Лом до Сеславци общо 800 000 противопехотни мини.

В момента се провеждат разпити на свидетели във Видин, село Горни Лом и София. В сградата на Националната следствена служба се разпитва собственикът на фирмата.

Утре, след изтичане на срока за безопасно влизане на територията на обекта, ще започне оглед на местопроизшествие от група следователи.

В провеждането му ще участват съдебни лекари от Катедрата по съдебна медицина в УМБАЛ „Александровска“, както и специалисти по взривни работи. Паралелно с това ще бъдат извършени огледи в незасегнатите от взрива сгради на завод „Миджур“, както и изземване на документи от административната сграда на завода.

Документация ще се изземе и от държавни контролни органи в област Видин (Инспекция по труда, РИОКОЗ, служба КОС – МВР).

В завод „Миджур“ е имало предни инциденти през 2006 г. и през 2007 г. - смърт на двама работници. И за двата случая Окръжна прокуратура - Видин е внесла обвинителни актове по член от НК срещу изпълнителния директор на завода. И за двата случая са били постановени оправдателни присъди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Ясно какво следва преди 9 години
Корумпираните прокурори пак ще заметат следите.ВИНОВНИ НЯМА да има.Или по-точно: виновни ще са загиналите.Виновни ще са ВСИЧКИ, работещи за коричка хляб.
18
0
 
3
 
! Отговори
ВСИЧКИ преди 9 години
Всички имащи касателнстово публично да бъдат поставени на детектор на лъжата и всички които са проверявали завода !
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
shte razledvat na magareto x...a
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
всичко отива за украйна. рвзберете го. сирия, африка... където има война, нашите мутри инсценират взривове понеже им е забранено да продават оръжие... докато има мутри, ще умират хора. мафията си има държава - българия.
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
cialata rabota e dalavera polovinata mi sa veche prodadeni drygite zriveni s horata mafiata v bg e vav vazhod .
14
2
 
9
 
! Отговори
69 преди 9 години
Не 15. 1500 следователи да разследват в крайна сметка всичко ще стигне в ръцете на "справедливия Бг. съд". Там вече виновни излизат мъртвите /мир на праха им/. Знам го от собствен опит. Дали някой изобщо може да изброи всички взривове в подобни предприятия, а пък дали има осъден виновен ... НЕ. Защото управители и собственици на подобни фирми са все "наши хора", които не бива да се закачат по никакъв повод...
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко това е след дъжд качулка! Както с асаньора, както и със всички други нелепи изцепки досега. Сега ще почне едно точене... месеци, накрая всичко ще се потули или най-много да осъдят пазача
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има едно министерство на труда и социалните грижи и някой там не си гледа работата.Има едно министерство на отбраната и някой и там не си гледа работата.Има една прокуратура и някой и там не си гледа работата.Ето къде трябва да разследват и ако има осъдени няма да се повтарят такива трагедии.
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 24Ами не е нужно, ама го кажи на оня дежурен старшинка "Да живее Русия".
10
2
 
1
 
! Отговори
Safety - first преди 9 години
Employees - second
9
3
 
8
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 9 години
Аз се чудех по митингите АБВ откъде взема тези пари, а тя партийката си имала военнопромишлен комплекс и оттам си точела необходимите и средства на Първанов за изборите,за да се сдобие и с така необходимата му власт в бизнеса му. Мина онова време,когато се снимаше как присъства при рязането на ракетите СС-23 в Търново и го потупваха по рамото.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига увъртайте, казвайте колко са жертвите?!
7
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !Прав си, руските фирми еб***в***т мамата на българските работници - с 240 лева на месец живее ли се?Кажи бе, отворко?Нали все дежурно лаеш срещу Европа?Кой е собственика и чий гръб се крие зад него?***.
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бог да ги прости бедните хора.А дано и следователите.
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САМО КАТО ЧУЯ ДУМАТА "ЕКИП" И И СТАВА ЯСНО.....
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Виновен е всеки един български гражданин, който търпи вече 25 години подобно поведение на шепа самоназначили се бандити през смутните времена на прехода. Всеки един български гражданин е виновен! При колективна безотговорност невинни няма!
3
1
 
19
 
! Отговори
евлоги преди 9 години
лека им пръст на загиналите и да простят на нас живите че живеем в ненормална страна.защо никой от нашите така наречени независими медии не коментира защо онова мекотело служебния министър близнашки при тежка авария с много загинали се изниза и отиде на мач .това не е ли наглост не е ли липса на състрадание не е ли липса на човешки морал.и това нещо и университетски преподавател (горките студенти)ало ДНЕС бг защо мълчите или за да се коментира този казус се иска ду.е .хайде цензурираите това
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те отсега почнаха да пускат лъжи,че минути след взрива са влезли пожарникари и са огледали навсякъде , а ще очаквате от тези следователи истината !
1
8
 
12
 
! Отговори
до 1 да живее русия преди 9 години
Нали е руска фирмата бе-виж собственичето-аверче на първанов, агент на слъжбите на кгб, с дипломка от москва и в джобчето му дрънкат рубли и пелмени...