"Екзакта": Най-малко шест партии влизат в следващия парламент

В края на кампанията нараства готовността за гласуване
2 окт 2014 22:14, Анисия Иванова
28
"Екзакта": Най-малко шест партии влизат в следващия парламент
Снимка, архив Булфото

Най-малко шест партии – ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторския блок (РБ), „България без цензура“ (ББЦ) и Патриотичния фронт, ще влязат в следващия парламент, сочат прогнозните резултати на „Екзакта Рисърч Груп“ за парламентарните избори на 5 октомври, цитирани от "Фокус".

Още една партия – АБВ, е на ръба да премине минималния 4-процентов праг.

Резултатите на „Екзакта“ сочат, че ГЕРБ ще получи между 36,5 на сто и 37,5 на сто от гласуващите, БСП – 19-20 на сто, а ДПС – 14,5 -15,5%, РБ ще получи 6,5-7,5 на сто, ББЦ – 6,5-7,5%, Патриотичният фронт – 4-5%, АБВ – 3,5-4,5%, а „Атака“ – 2,8-3,8 на сто.

Прогнозата на "Екзакта" за мандатите е 99-102 за ГЕРБ, БСП – 51-53, ДПС – 40-42, РБ – 18-19, ББЦ – 18-19, ПФ – 12-13.

В края на кампанията леко нараства готовността да се гласува на предстоящите парламентарни избори. Декларираните категорични нагласи за упражняване на вот сочат активност близка до тази на парламентарните избори през май 2013 г. Събитията от последните няколко дни на кампанията могат да повлияят на активността. Засега очакваме да гласуват между 3 300 000 и 3 500 000 избиратели, коментират от „Екзакта“.

Важно е уточнението, че по време на кампанията активността нарастваше главно заради интереса на избирателите към малките партии. Немалка част от българите са склонни да гледат на малките партии с надеждата, че именно те ще бъдат коректив и балансьор в бъдещи управленски конфигурации, посочват от агенцията.

Партиите, които повишават резултатите си във финалната фаза на кампанията, са ДПС, ББЦ, ПФ, АБВ и „Атака“.

ДПС е формацията, която успява да мобилизира в най-голяма степен избирателите си. От началото на кампанията РБ получават резултати, които им осигуряват място в бъдещия парламент. В хода на кампанията и ББЦ значително подобри електоралните си шансове, отбелязват социолозите.

АБВ от самото начало на кампанията получават електорален дял, който им дава шанс да се борят за място в парламента. „Атака“ повишава дела на избирателите си едва в самия край на кампанията.

Партиите, които се движат около 1%, са „Глас Народен“ и „Движение 21“.

Електоратът на по-малките партии от една страна нараства, но от друга не е достатъчно мобилизиран. Това затруднява прогнозите за резултата, който те биха получили в деня на вота. Малки са и разликите помежду им, което не позволява да твърдим категорично дали следващият парламент ще се състои от 6 или от 7 формации, посочват от „Екзакта“.

Изследването е реализирано със собствени средства на Екзакта Рисърч Груп.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
2
 
! Отговори
българин преди 9 години
Ако не гласуваме пак ще управлява ДПС както беше преди няколко месеца.Те си имат твърд електорат който си гласува за ДПС и след това ДПС прави коалиция като налага правилата си,поставя ултиматуми и ако не се спазват-нови избори.Това бе признато дори от майката на Станишев-професор Дина Станишева.Така,че хора разберете,че трябва да гласуваме.Иначе в Благоевград пак ще е Муса Палев областен управител.Спомнете си,че 0т 28 области в 20 управителите или заместниците им бяха от ДПС.
21
0
 
5
 
! Отговори
Пенчо преди 9 години
С тези прогнози ми е трудно да преценя кой лъже.Дали тези,които твърдят,че България е една много бедна държава или социолозите.Защото,ако социолозите са прави,излиза,че най-богатите партии имат най-голям електорат,т.е. богатите хора у нас са най-много.Бедните и идеалистите са някакво нещастно малцинство, чийто глас е без всякакво значение.
20
2
 
15
 
! Отговори
Богдан преди 9 години
Ако този път прогнозите на социолозите се сбъднат това означава ,че в НС ще влезнат ВСИЧКИ които УЖ никой не ги иска - всичките виновници на крадливия преход, но този път накуп,както се казва - "По-добре ужасен край,отколкото ужас безкрай"..!
19
4
 
15
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
Честито ново управление на ДПС и мутро-олигархията.Те *** ще ви изберат кой да ви управлява, за да могат българите да псуват на воля на масата политиците си и да хвърлят вината за мизерията си върху тях.В мизерията сме защото сме ***, ама много, много *** народ и не можем да изберем едни честни, принципни и образовани хора да управляват държавата, а такива има!Предпочитаме да ни управляват мутри, крадци, некадърници, нагли демагози и селски тарикати, които са ни ги избрали ***.
18
3
 
14
 
! Отговори
az преди 9 години
негласувалите се броят все едно са глосували, като брят им се разпределя пропорционално на партиите - така те увеличават най-много процента на първия, но и на последния дават шанс, ако не е минал границата да влезе в парламента - да я мине! - Нака че, по-добле идене да гласувате, защото иначе гласа ви пак се брои, но не но вашата воля!!- а в случая ГЕРБ ще намажат (а и турците също...) - ще им дигнете процента, без да сте ходили да гласувате
17
1
 
12
 
! Отговори
azz преди 9 години
до номер 1"...след като се очаква ниска избирателна активност и големите партии ще получат вота на твърдия си електорат, от къде идват гласовте на останалите?"- от негласувалите бе, ***!Не знаете ли, че броят на негласувалите се разпределя пропорционално за влезлите в парламента партии - т.е увеличава най-много процента на първия, пропорционално. Защото системата ни на гласуване е ПРОПОРЦИОНАЛНА!Ама това на всички избори ви го обясняват вече 25г.!
16
0
 
1
 
! Отговори
Винету преди 9 години
Андрейчо, ти май си Вуте!
15
0
 
7
 
! Отговори
Фефо преди 9 години
Кой плати този път?
14
0
 
5
 
! Отговори
Жоро преди 9 години
Не се ли умориха тези?
13
7
 
9
 
! Отговори
Андрей преди 9 години
Аз лично се радвам че влизат повече партии. Все пак ще объркат сметките на Борисов, а това е най важното
12
0
 
11
 
! Отговори
Дани преди 9 години
Добре, че изборите са в неделя и тогава ще разберем колко партии наистина ще влязат. Замаяхме се с тези проучвания.
11
0
 
13
 
! Отговори
Емил преди 9 години
Всичките социолози дават все различни резултати.
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
някой се Езака
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пазарна икономика. Тя решава изборите. Който има пари е пръв по телевизиите, радиата, интернет, по тролеве е пръв, социолозите го величаят, вадят го рекордьор по проучванията, НПОтата му се мазнят, олигарсите му се кланят, накрая е пръв и по изборна технология защото и тя вързана с пари, влияе на служебния кабинет, слага си президент който посочи, всички искат да са му коалиционни партньори, щото иначе лидерите които не искат ги обявяват за луди или гееве. А ЧЕСТИТИВИСВОБОДНИИДЕМОКРАТИЧНИ ИЗБОРИ
8
1
 
9
 
! Отговори
Наско преди 9 години
Нямате срам да разнасяте такива лъжи!
7
0
 
5
 
! Отговори
Милен преди 9 години
Сега предполагат, след изборите ще се оправдават.
6
0
 
11
 
! Отговори
голямо враново преди 9 години
ще влязат 6 партии в парламента ,ама ако ги пуснем
5
14
 
1
 
! Отговори
Жоро преди 9 години
Само ББЦ! Номер 13.
4
8
 
1
 
! Отговори
Иво преди 9 години
ББЦ са четвърти, супер.
3
8
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Какъв куриоз... - другите водят борба да минат 4-и процентната бариера, а ГЕРБ се бори да премине 40-и процентната бариера... - като се има предвид, че всички освен ГЕРБ купуват гласове...