България гласува за 43-то Народно събрание

6 875 199 души имат право на глас
5 окт 2014 07:00, Анисия Иванова
126
България гласува за 43-то Народно събрание
Архив: Булфото

България избира на предсрочни парламентарни избори своето 43-то Народно събрание. Това са вторите предсрочни избори в страната ни за последната година и половина. Общо 18 партии, 7 коалиции и четирима независими кандидати ще се надпреварват за гласовете на избирателите.

С пряко гласуване на национално ниво страната трябва да избере 240 народни представители, които ще имат четиригодишен мандат. Право да гласуват на тези избори имат 6 875 199 души.

Избирателните райони у нас са 31, гласуването се провежда в 11 434-те избирателни секции в страната, в чужбина гласуват в 428 секции в 60 държави. Огромната част от секциите в страната са разположени в сградите на училища. В 300 секции на 5 изборни района експериментално се въвежда и машинно гласуване. В страната има 95 подвижни избирателни секции.

Изборният ден започна в 6.00 часа и ще приключи в 19.00 часа, като може да бъде удължен до 20.00 часа, ако пред изборното помещение има негласували граждани. Право да гласува има всеки български гражданин, който е навършил 18 години и не изтърпява наказание.

Бюлетините, с които гласуваме, са интегрални, т.е. всички участници са в един лист. От лявата страна на бюлетината са изписани имената на партиите, коалициите и инициативните комитети с поредните им номера, изтеглени с жребий от ЦИК. Самото число е оградено с квадратче и то ще трябва да се задраска - или с X или с т.нар. чавка V. Други знаци не са разрешени.

В дясната част на бюлетината има и кръгчета с поредни номера, в които избирателят може да посочи така наречената преференция. Над тях има надпис, който указва, че кръгчетата са за това. Ако избирателят желае, може да я използва и да отбележи със знак "X" или "V" предпочитан от него кандидат от листата и така да я пренареди.

Разместването ще стане обаче, ако някой от кандидатите събере поне 7% от бюлетините на гласоподавателите на съответната партия в съответния избирателен район.

Бюлетината се сгъва два пъти по определен от ЦИК начин. След като гласува в "тъмната стаичка", избирателят дава бюлетината на член на СИК, който сверява дали номерът на бюлетината е верен, слага втори печат върху нея и избирателят я пуска в урната.

Прагът за влизане в Народното събрание на партиите и коалициите е 4% от действителните гласове от страната и чужбина, като мандатите се определят от Централната избирателна комисия.

39 неправителствени организации ще наблюдават вота. Общият брой наблюдатели е 17 429. Международните наблюдатели са от 7 организации, общият им брой е 69.

В интегралната бюлетина партиите и коалициите заемат от 1-ви до 25-ти номер. Независимите кандидати, които са в Хасково, София - област, Бургас и Благоевград, са поставени след 25-ти номер.

Пълният списък на партиите с номерата в интегралната бюлетина е следният - под номер 1 е регистрирана политическа партия „Движение 21“; 2 - партия „Българска социалдемокрация“; 3 - Български Национален съюз; 4 - партия „Новото време“; 5 - Обединена България; 6 - Социалдемократическа партия.

Под номер 7 стои Реформаторският блок; 8 е партия „Нова България“; под номер 9 е ГЕРБ; 10 е партия „Общество за Нова България“; 11-та е „Атака“; 12 - НДСВ.

Коалиция ББЦ е под номер 13; 14-та е коалиция „АБВ“; 15 - коалиция „Левицата и Зелена партия“; 16 - партия „Нова алтернатива“; 17 - коалиция „Десните“.

Движението за прави и свободи е в бюлетината под номер 18,  "Глас народен" са 19-и, под номер 20 е Партията на зелените, 21 е за партия „Нова сила“.

Коалиция БСП - Лява България е записана под номер 22; 23-та е Политическа партия „Зелените“; 24 - коалиция „Патриотичен фронт“ – НФСБ и ВМРО, 25 - партия „Република БГ“.

Около 20 хиляди служители на МВР ще охраняват днешния вот. Сигнали за всички случаи на забелязани нарушения и нередности в изборния ден освен в МВР може да се подават и до Асоциацията на безплатен телефон 0800 11 224.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Марш пред урните заспали плачковци !!Марш пред урните и гласувайте по съвест и убеждение !!Марш пред урните и гласувайте за децата си ,за да не ги правите имигранти !Марш пред урните заспал лош материал !!
77
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българи отивайте да гласувате, кажете на своите приятели и роднини, те да кажат на своите, вземете пример от електората на ДПС.
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тука много лесно се печелят избори без политиците да се състезават до последно за всекиизбирател по новини радио телевизия създават предпоставки за копуване ден за копуванена овце ееее.
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спорд мен всеки ден трябва да е за размисъл !!!В АМЕРИКА няма такива дни за мислители НАДПРЕВАРА ДО ПОСЛЕДНО ...
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вчера беше ден за размисъл а кво е това МИСЪЛ и има ли някой да ми даде че нямам !Значи 365 минус един ден за размисъл е равно на 364дни на свещена ТЪПОТА !
73
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МОБИЛИЗАЦИЯ на ОВЦИТИ БЕ ЕЕЕЕЕ.
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези дето не гласуват на следващото събрание ще им отрежем топките и ще ги набием на кол !
71
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако имате деца внуци баби или приятели в БЪЛГАРИЯ !ГЛАСУВАЙТЕ СПЯЩИ ГАДИНКИ !
70
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*ор голям за тези дето не гласуват !
69
2
 
6
 
! Отговори
георги преди 9 години
Към тези които няма да гласуват: Какво по дявоволите ще промените като не гласувате ??? Негласувате е мазохизъм, нихилизъм и безотговорност към себе си, страната ти и децата ти!!
68
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гласувайте бе овце !После България не ме обича аз сум егати пич а ааа...
67
3
 
15
 
! Отговори
ск преди 9 години
България над всичко !!!!!!Гласувай те Българи , защото ДПС трябва да бъде изхвърлена от управлението на Родината ни - по добре комунисти отколкото турци !!
66
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И да гласува, и да не гласува, 'се тая. Когато си поставен пред фалшива дилема, отговорът винаги е неприятен. Твърда ръка си трябва тука.
65
1
 
11
 
! Отговори
Soros преди 9 години
Българи! Използвайте вашето право за глас, обеденетете и отидете до изборните урни, колкото повече гласуваме толкова повече купените гласове се обесмислят! Така ще покажем и нашата сплотеност спрямо туристическия южен глас, да дадем вота си и да покажем че не сме някакви кретащи манипулативни магарета!От нашта пасивност печелят познайте кои партии? Всеки един наш даден глас убива купен глас. Да спасим България от ***! Обединението прави силата.Бог да пази България!
64
1
 
6
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 9 години
КОГО ИЗБИРАМЕ?ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ПАРТИИ ПРЕВЪРНАЛИ СЕ В ХОЛДИНГОВИ СТРУКТУРИ СЪС СТОЯЩИ ЗАД ТЯХ ОЛИГАРСИ!НИМА ТЕЗИ КОИТО ИЗБИРАШ ПРЕДСТАВЛЯВАТ ТВОЯ ИНТЕРЕС?КОЙ Е ИСТИНСКИЯ СУВЕРЕН - НАРОДА ИЛИ ЕВРОПЕСКИЯ СЪЮЗ С НЕГОВИТЕ РЕШЕНИЯ ВЛИЗАЩИ В ПРОТИВОРЕЧИЕ С БЪЛГАРСКИТЕ ЗАКОНИ И ИНТЕРЕСИ!С ТЕЗИ ЕВРОПЕЙСКИ РЕШЕНИЯ СЕ ЗАЩИТАВАТ ИНТЕРЕСИТЕ НА ЧУЖДИТЕ МОНОПОЛИСТИ РАБОТЕЩИ В БЪЛГАРИЯ СЪДИРАЩИ НИ ПО ДВЕ КОЖИ ЗА ТОК , ВОДА, , ГОРИВА, КОМУНИКАЦИИ!НЕ ГЛАСУВАЙТЕ! ТЕЗ КОИТО ЩЕ ИЗБЕРЕТЕ ЩЕ ВИ ПРЕДАДАТ
63
4
 
4
 
! Отговори
бастун преди 9 години
05 10 2014 България гласува за 43-то Народно събрание 05 02 2015 България на протести за сваляне на 43 то Народно събрание! а за какво и кого да се гласува?
62
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Николай Колев Босия:Народа ще гласува с камъни и дърве!
61
3
 
0
 
! Отговори
Брюксел сърма преди 9 години
Станишев вече съчинява речта на поредната победа.
60
5
 
6
 
! Отговори
666 - СОЛ ИНВИКТУС преди 9 години
Трябва да си пълен *** за да отидеш и гласуваш!Има ли такива които си въобразяват, че правят избор, когато други преди тях с изборните листи са направили този избор!АКО ИЗБОРИТЕ МОЖЕХА ДА ПРОМЕНЯТ НЕЩО, ЩЯХА ДА ГИ ЗАБРАНЯТ!!ГЛАСУВАЙКИ УЗАКОНЯВАШ ЕДНА ОЛИГАРХИЧНА СИСТЕМА В КОЯТО ЛИПСВА ТВОЯТА ПРЕДСТАВИТЕЛНОСТ КАТО СУВЕРЕН!ВСЪШНОСТ ИСТИНСКИЯ СУВЕРЕН НЕ Е НАРОДА И НЕГОВИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ, А ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ С НЕГОВИТЕ ЗАГРОБВАЩИ НИ ДИРЕКТИВИЗАЩО ВСЪШНОСТ НИ Е ТОЗИ БЪЛГАРСКИ ПАРЛАМЕНТ?
59
1
 
10
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! преди 9 години
Оставете ги да управляват с 15-20% от гласовете на народа.Нека се бият в гърдите, че са победители !Нека си мислят, че имат народната подкрепа до момента, в който народният гняв се стовари върху тиквите им !