Нужен е кабинет на малцинството, смята политолог

ДПС би могло да подкрепи управляващо малцинство
Обновена: 5 окт 2014 21:31 | 5 окт 2014 21:23, Екип на Dnes.bg
17
Нужен е кабинет на малцинството, смята политолог
Снимка: БТА

Очевидно е, че новото НС няма да има пълен мандат. Така коментира предварителните резултати от изборите преподавателят по политически науки в Нов български университет Антоний Гълъбов пред телевизия Bulgaria On Air.
Политическата система е в много тежка криза и резултатите показват дълбока фрагментация на политическото пространство, заяви Гълъбов.

Той призова политиците да поемат отговорност за съставянето на работещо мнозинство и правителство, което ще управлява с ограничен мандат.

Антоний Гълъбов посочи като сериозен проблем устойчивата тенденция на спад в избирателната активност всяка година. „Очевидно е нужно да се състави правителство на малцинството. Големият въпрос е доколко ГЕРБ са готови да управляват в коалиции“, каза той.

Според Гълъбов  в момента изглежда възможно да се уговори подкрепа, която да е свързана не с управлението в изпълнителната власт, а с изпълнението на определена програма. ДПС би могло да подкрепи управляващо малцинство, смята експертът.

Като цяло според него резултатите от вота са нормални предвид фрагментираното общество.

„Оттук нататък огромното предизвикателство е за политиците, за да нямаме отново избори напролет“, смята политологът.

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията определи ситуацията като неясна. Той посочи като проблем, че не е преодоляна враждебността между основните играчи и постоянно различни партии заявяват, че няма да се коалират с други.

Безлов коментира и спешните задачи пред следващото НС: решаването на ситуацията с КТБ и предложената актуализация на бюджета, при която се предлага теглене на нов заем, за да бъдат изплатени средствата на вложителите с гарантирани депозити в поставената под надзор банка.

Най-вероятна е коалиция между ГЕРБ и ДПС, смята социологът Кънчо Стойчев. Възможни са две коалиции - с ДПС или с БСП, но втората е малко вероятна, коментира Стойчев по bTV. Според него много вероятно е ДПС да е втора политическа сила. Въпросът с третото място на ДПС не е предрешен. Резултатите на ДПС и БСП са много близки, коментира Стойчев.

При тази сложна конфигурация, българските лидери трябва да намерят начин да съставят стабилно правителство, дължат ни тази стабилност, каза пред БНР доц. Анна Кръстева - политолог и преподавател в Нов български университет. Топката е в полето на елита, този вот показва колко сложен е ребусът, който сме поставили на политиците, каза Кръстева. Задали сме тази сложна конфигурация, при която единствената възможна форма на управление, е коалиционно управление, посочи тя.

По думите й до момента политическите елити са се оказали изключително неопитни в предишните коалиции. Това обаче не значи, че не трябва да развиват нови умения, след като са се явили на избори, трябва да покажат възможност да съставят работеща коалиция и стабилност, отбеляза тя. Според нея не може да има повече бездържавност и институционален разпад.

Политологът отбеляза, че българското гражданство е израснало в резултат на протестите, хората са много по-разумни и не са се хвърлили на врата на нови лидери. Няма нищо, което да изразява наивност и незрялост на българския избирател, добави тя.

Още новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
tamam преди 9 години
sega e red da opraim europeiski mahalite :) i bez drugo samo tam ima jivi hora :)
6
0
 
5
 
! Отговори
Народа преди 9 години
Къв е тоя политолог бе?!?? Да се обеси на паметника на Васил Левски!
5
4
 
3
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
Нищо не става от Бойко , защо никой не му разследва зулумите от миналото му на гангстер или корумпиран служител ?
4
6
 
10
 
! Отговори
Бостан преди 9 години
ДПС ще изпреварят и ГЕРБ на следващите избори.
3
8
 
5
 
! Отговори
Иво преди 9 години
До ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ !, стига си писал против ГЕРБ на всяка новина :(
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След случая Горни Лом броя на сапьорите намаля оставете бялата златка да направи правителство. Тамън #1 няма да получава рубли а левове!
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Борисов каза, че няма да прави кабинет с ДПС.