Възможните и екзотични коалиции след вота

Първан Симеонов: Обществото иска стабилност, а не нови избори
Обновена: 5 окт 2014 23:45 | 5 окт 2014 23:45, Надежда Бочева
8
Възможните и екзотични коалиции след вота
Снимка: МВнР

Посланието на обществото при днешния вот не е за нови избори, а за стабилност, заяви пред телевизия Bulgaria On Air социологът Първан Симеонов от Галъп, като уточни, че все още се очакват официалните резултати.

По повод предварителните данни за вота той посочи три варианта за съставянето на ново правителство - дясноцентристка формация с трети партньор като Патриотичния фронт или ББЦ, втори вариант - дясноцентристко правителство с подкрепа от БСП или ДПС – който беше определен от социолога като „екзотичен“, и накрая - голяма коалиция с двете основни партии и други формации.

Още по темата
Третият вариант по думите му е напълно възможен, защото първите два означават нестабилност. Ако се стигне дотам, ще се говори за програмно или експертно правителство, очаква той.

„Това е в крайна сметка посланието на този изборен резултат, който е шамар за двете най-големи партии. Въпреки че ГЕРБ е очевидният победител, партията има около 1,1 млн. гласа – тоест, колкото имаше при най-слабите си избори досега през 2013 г. А БСП има 550 хил. гласа, което е исторически минимум“, коментира той.

Социологът допълни, че резултатът показва как посланието на хората е протестно спрямо големите формации.

„В тази ситуация да се говори за нови избори от страна на големите партии е малко хазартно. Очевидно посланието на обществото не е за нови избори, то е срещу този политически елит, както и за стабилност“, коментира той.

Реформаторският блок и Патриотичният фронт по думите му са формациите, които могат да се поздравят с изборните резултати. Симеонов прогнозира, че „Атака“ най-вероятно ще влезе в парламента.

Социологът заяви, че очаква от страна на големите партии да бъде намерена формула, при която да се избегне вариантът за нови избори.

Още политически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
4
 
! Отговори
кръсник преди 9 години
Баце започва да си търси булка, ха да видим кой / коя/ , ще е късметлията....ха ха ха А може и да не си намери булка, може пък булката да не хареса ергена.....
3
4
 
4
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! преди 9 години
Резултатите от изборите показват тъкмо обратното на това, което твърди социологът Първан Симеонов.Резултатите от изборите показват, че българският народ е разединен и не припознава нито една от партиите на статуквото като своя.Във всяка една нормална държава при подобна ситуация се отива на нови избори.Другият вариант е да се състави безпринципна коалиция и правителство на задкулисните сделки и договорки.Ама, как така ?! Та, нали точно срещу това протестираха *** до вчера ? :)
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БСП+ДПС+АБВ=Колко процента? Дали такава коалиция ще успее да е с повече депутати, в сравнение с ГЕРБ?Защо мисля така ли? Защото и в предстоящия политически бардак ще се вихрят стари к/ви. Уви!
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След още 2-3 избори ДПС ще стане първа политическа сила - дал господ еничари много - и тогава няма да има нужда от коалиции, както и от златни пръсти и флейти!