Кюстендил протестира срещу "нещото" Бат Сали

"Няма подмяна на волята на хората", заяви Цветозар Томов от ЦИК
Обновена: 9 окт 2014 14:43 | 9 окт 2014 09:56,
120
Кюстендил протестира срещу "нещото" Бат Сали
Снимка: архив Булфото

Казусът, при който Александър Методиев, по-известен като Бат Сали, стана депутат с 864 гласа, продължава да предизвиква недоволството на жителите на Кюстендил. Стотици се събраха в центъра на града да протестират срещу решението на ЦИК. Причина за това е математическото разпределение на гласовете.

Още по темата

Петър Паунов, кмет на община Кюстендил, заяви, че от 62-хилядното население едва около 800 гласа са за ДПС. „Мандатите са четири, а мандат се дава на най-малката политически сила в града. Това е предизборна игра, която ние няма да приемем“, категоричен бе кметът пред bTV.

„Законът, позволил това, не може да бъде български закон“, заяви още той, коментирайки факта, че този мандат за ДПС идва от преразпределение на изборните резултати от Турция. „Прилага се не математическа формула, а политически натиск“, допълни Паунов. По думите му този натиск идва от ДПС. Паунов бе категоричен, че общинският съвет в града ще сезира и прокуратурата, и Конституционния съд, и президента да бъдат отменени изборните резултати.

„Сега разбрах защо не искат мажоритарна система – излъгаха хората, че се гласува с преференция. Оказа се, че 62 хил. души не са гласували с преференция, а са гласували за Бат Сали“, посочи още той.

Проблемът не е в личността на Методиев, а в даването на мандата на човек, за когото никой не е гласувал, категоричен бе кметът. Изходът според него е премахване на резултатите от секциите в Турция и реален резултат за региона.

„Нека всичко в Кюстендил да остане българско“, призова мъж от протестиращите пред bTV. „Ние не сме против турския народ, защото и там стават същите неща. Това са машинации на политиците“, допълни той.

„Такава манипулация за Кюстендил е абсурдна“, заяви участничка на протеста. „Трябва да се промени законът“, категорична бе тя.

„ЦИК натресе това нещо Бат Сали в край, чист от турски крак“, обобщи Георги Петров, председател на местната структура на ВМРО. „Не виждам как той ще ни представлява“, допълни той.

На площада в града e изкарано черешово топче и се скандира „долу ДПС“. „Черешовото топче засега е насочено към ЦИК“, заяви Петров.

„Случващото се в Кюстендил определено е парадокс“, заяви кандидатът за депутат от Реформаторския блок Ирина Абаджиева.

„Участвах в гражданската квота в НС по приемане на новия Изборен кодекс като адвокат. Тогава беше коментирано, че тази система дава парадоксални отклонения в малките райони”, заяви Абаджиева. По думите й тези парадоксални отклонения се случват, защото се съчетават 4-процентовата бариера и местните листи. По този начин Ирина Абаджиева, получила близо 3000 гласа, остава без депутатско място.

„Реално, ако аз имах по-малко гласове, шансовете ми щяха да нараснат“, заяви тя. По думите й два от мандатите в Кюстендил ще бъдат заети от най-малко харесваните партии.

„Няма подмяна на волята на хората“, категоричен бе Цветозар Томов от ЦИК. Методът ще работи по-добре, ако има и 4-процентови бариери и по места, не само на национално равнище, защото тогава възможността с 1,5% да се вкара депутат, би изчезнала, коментира той. По-добра би била работата на метода и ако районите са еднакво големи, допълни Томов. По думите му аномалиите нямаше да се случват, ако район „Чужбина“ излъчва народни представители.

„Проблемът е, че има регионално разпределение и национално преразпределение“, обясни Томов. При регионалното разпределение четвъртият мандат би отишъл в ГЕРБ, обаче при преразпределението от чужбина е отнет и връчен на ДПС.

Това не е нов казус. Томов припомни, че на предишните избори ДПС са взели три мандата в София.

Той беше категоричен, че е невъзможно членовете на ЦИК да окажат влияние върху броенето на гласовете.

Цветозар Томов заяви, че случващото се в Кюстендил не е справедливо, но това е обективният резултат от метода, по който се работи на избори у нас. „Ако не се беше случило в Кюстендил, щеше да е другаде”, каза Томов.

Томов обясни как е възможно това да се случи: ДПС има 60 хил. гласа в чужбина, които не влизат в нито едно регионално разпределение по региони. Когато тези 60 хил. гласа се съберат към общия брой от страната за ДПС, излиза, че партията не е представена правилно. Затова се гледат къде са най-големите остатъчни гласове на партията в страната, останали без представителство и оттам се дават мандати. По думите на Томов изход от несправедливата ситуация би било въвеждането на район „Чужбина“ с отделни листи.

Вижте още във видеото на bgonair.bg:

Гледайте повече видеа от "България" в bgonair.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
toshko.toshkov.98 преди 9 години
Петиция за премахване на новините на турски език по БНТ peticiq/novini_na_turski_ezik_po_bnt_out
63
0
 
2
 
! Отговори
Кюстендилеца преди 9 години
в 21 век биха казали ,че Левски е терорист,ами ако е така то на Кюстендилци това ни тече в кръвта,по природа. Нека знаете всички ,който четат това,че сега започва играта,става инетресно ,но нека също така знаете,че кюстендилци и от другата планета да са ще се приберат ,ако трябва да се сръжават,некавсички знаете,че за такова нещо сме непокорими.Познаваме чичо Молотофффффффффф
62
0
 
2
 
! Отговори
Кюстендилеца преди 9 години
Нека всеки коментатор да се запознаее малко от малко с историята и нрава на кюстендилци преди д акоментира ,кавото и да е.Виждам коментари нападащи като на ахахахахахахахахах=лицето регистрирало се така.Само знайте,че ако нещо тръгне ,ако пламне някаква искра тя ще тръгне от този град,защото там се спотайва много силен и чист български дух.....а на пресмехулниците им пожелавам да се продължават да се къпят в собствената си низщета !Ние в Кюстендил познаваме чичо Молотофффффф
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Следващият ход ще е да ви издигнат няколко минарета- че нали има турски глас вече там. После, поради нетолерантно поведение на църквите и с новите мултикултурални *** ценности, те трябва да бъдат съборени. За всичко това ГОЛЯМА помощ има НПОтата или по точно казано -еврейското соросоидно деструктивно лоби в в България. С тези подмолни дейности чичко сОрос и приближената му клика ще поразклатят малко тази страна България при което ще 'се облажат' с някой и друг милиард
60
1
 
7
 
! Отговори
Чепа преди 9 години
Защо забравиха в Кюстендил кои роди този зако> МАЯ МАНОЛОВА.НЕЯ С КАМАНИ ТРЯБВА ДА Я ЗАМЕРЯТ, ТАЗИ ГРЕШКА НА ПРИРОДАТА!!!!!!
59
0
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
БРАВО НА КЮСТЕНДИЛЦИ!!!
58
9
 
3
 
! Отговори
ахахахахахахахахахах преди 9 години
тези Кюстендилци са просто ***... нали умирате за ГЕРБ бе хора, а той точно ви натресе тази изборна система с цел да може да вади депутат от Кърджали!!!ако ще се сърдете се сърдете на бат ви Боко не на ЦИК... *** народ, бедна държава!
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 56Ти си жалък, защото на такива печурки като теб им се привиждат само платени протести.Ти не виждаш нищо нередно в случея с Бат' Сали, НАЛИ ???То няма за какво да се протестира!
56
2
 
10
 
! Отговори
Честито преди 9 години
Честито Кюстендилци. Да ви е жив и здрав БАТ" САЛИ. Погледнете от добрата страна на нещата. Сега ще ви направи ЕНЕРГО и няма да плащате ток. Е, ще живеете на помощи, няма да работите и кеф, само деца и чалга...... Жалко, до там ни докараха управляващите. И предишните и сегашните. Факта си е факт. ДПС с участие на българи, незная дали ще ни потурчат, но ще ни циганизират. Затова много българи избраха ТЕРМИНАЛА. Това вече не е БЪЛГАРИЯ а ***(най новата държава на Балканите). Поплачете с мен
55
1
 
0
 
! Отговори
Да преди 9 години
Грешна статия за коментара ми нещо стана Мойете да ми изтриете коментар
54
0
 
2
 
! Отговори
Да преди 9 години
Не искат деца защото са променени ценостите им и децата вече не са най-голямото богатство а притежаването на най-новият телефон. Ходенето и екзотични екскурзии. парите не са причина заобиколен съм от хора които могат да издържат повече от 2 деца дори с заплати над 3-4 хиляди лева и повечето нямат дори едно дете.Да не говорим и за стратегията на държават за създаване на условия в държавата за създаване и развитие на поколение. Въобще не говорим за пари а за спокойствие
53
1
 
20
 
! Отговори
аз преди 9 години
ДПС е като бръшлян - расте на сянка и удушава всяко растение. Иле свиквайте с това, или отивайте да гласувате.Защото тези аномалии нямаше да се случат, ако избирателната активност беше голяма.
52
0
 
15
 
! Отговори
?! преди 9 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
51
1
 
17
 
! Отговори
1123 преди 9 години
Ама то действително излиза, че народните представители се назначават, а не се избират. Връх в парламентарната демокрация!
50
1
 
7
 
! Отговори
циркаджия преди 9 години
ПАРОДИЯТА Е ПЪЛНА.
49
1
 
16
 
! Отговори
Пацо преди 9 години
Е това вече прелива чашата............
48
0
 
25
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
Напълно съм съгласен с мненията по-долу. Искам само да допълня, че трябва да не търпим и да изолираме Българите-ЕНИЧАРИ, които играят не по-малка ПРЕДАТЕЛСКА роля срещу народа си. Всички ги знаем кои са: Д. ПЕЕВСКИ, Й. ЦОНЕВ и др. Как може Пеевски да е отново депутат, избран от *** в Пазарджик ?
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този сърдит и нацупен чичко Цветозар Томов да не заблуждава зрителите,че е избран в ЦИК от гражданската квота.Всички знаят,че е *** на ГЕРБ и от както е в ЦИК се държи като пуяк.С пристрастие закони не се защитават.Според него в Кюстендил имало отпадъчни ***,към които прибовили и такива от Турция.Най-вярното е ,че бат Сали или ,който и де е е назначен от ЦИК,а не от избирателите на Кюстендил.Браво на кюстендилци за гражданската им позиция.Исканията им за правилни и основателни.
46
0
 
6
 
! Отговори
набюдател преди 9 години
До Анонименмного добре казано и ще добавя само като не плащаш данъци или осигуровки също да нямат право защото те харчат нашите пари
45
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да се премахне двойното гражданство и хора които не живеят постоянно в България независимо дали са турци ,българи или *** да нямат право да гласуват.Не може някой който е напуснал Родината си да определя кой да управлява тук.