ЕК ще реши другата седмица бъдещето на парите по "Околна среда"

Решението трябва да бъде взето следващата седмица
10 окт 2014 08:19, Анисия Иванова
3
ЕК ще реши другата седмица бъдещето на парите по "Околна среда"
Снимка: Reuters

Поетите ангажименти от служебния кабинет за ускоряване процесите на верификация и за осигуряването на финансов ресурс, доведоха до положителни резултати. Следващата седмица очакваме екип на Европейската комисия да дойде на проверка на място, за да оцени действащите системи за управление и контрол на Управляващия орган на оперативна програма "Околна среда" /ОПОС/ и доколко чрез тях се осигурява законосъобразно и целесъобразно изразходване на европейския ресурс.

Това каза в интервю за БТА заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова. Тя изрази надежда проверката да бъде последвана от положителен отговор, който да е основание за отблокирането на средствата по ОПОС /2007-2013 г./.

Това е последната проверка, преди да се вземе решение, поясни заместник-министърът. Нашата оценка е, че в резултат на усилената работа през последните два месеца, рискът за загуба на средства по ОПОС е значително намален, каза Атанаска Николова. По думите й е преодолян и рискът от провал при голяма част от тежките инвестиционни проекти. В момента се прави пълен анализ на рисковите проекти по ОПОС. Той ще се представи на специален комитет за наблюдение на програмата, който ще се състои в края на октомври.

Положените усилия през последните два месеца бяха взети предвид от партньорите ни в ЕК и постепенно оценката към ОПОС се променя. Това ни дава основание да вярваме, че ще успеем да постигнем целта ни - да освободим средствата по ОПОС до края на октомври, каза Николова. Тя отбеляза, че е постигната пълна мобилизация на Управляващия орган и ръководството му е много компетентно и експертно.

До този момент са разплатени над 340 млн. лева, зад които стоят над 170 обработени искания за средства по различни договори и проекти, добави тя.

Убедена съм в отблокирането на средствата до края на месеца, каза Николова. Заместник-министърът припомни, че всички строителни дейности по проектите трябва да приключат до края на октомври 2015 г. Призовавам общините максимално бързо да подготвят исканията си за средства към нас, защото октомври и ноември са от огромна важност за намаляване на риска от автоматична загуба на средства по ОПОС, каза още Николова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Алов до Еко преди 9 години
Естествено ,че ще искат. От този фонд се краде най-успешно. Все пак не е лошо да си идеалист )
1
0
 
5
 
! Отговори
Еко преди 9 години
Каквото и да реши ЕК другата седмица,България е длъжна да иска пари и спешно да представя нови проекти за засегнатите райони,за свлачищата ,за залесяване,за очистване коритата на реките ,за изграждане на пречиствателни станции,за рециклиращи предприятия и сметищата,за парковото строителство,за запазване и регулиране на минералните води.....Трябва да ги засипем с искания и проекти,длъжни сме да запазим нашия земен рай.