Плащат гарантираните депозити при окончателно решение за КТБ

Оценката за финансовото състояние на КТБ се очаква на 20 октомври
Обновена: 15 окт 2014 15:31 | 15 окт 2014 14:10, Веселина Йорданова
44
Плащат гарантираните депозити при окончателно решение за КТБ
Румен Порожанов. Снимка: архив, БТА

Изплащането на гарантираните депозити ще започне при окончателното решение за бъдещето на КТБ, обяви финансовият министър Румен Порожанов. Той обаче прати въпроса кога хората ще могат да си получат гарантираните депозити към „отсрещната институция“, визирайки БНБ.

Очаква се на 20 октомври да е готова оценката, която се изготвя от БНБ заедно с одиторите за това какво е финансовото състояние на КТБ. В зависимост от оценката трябва да се предприемат действията съгласно закона, коментира Порожанов.

Още по темата
Министърът заяви, че е ясно какво се случва при отрицателна капитализация на банката, а по отношение на варианта за преструктуриране според него с БНБ имало неползотворен дебат за това кой трябва да изготви този план. Категоричното мнение на финансовото министерство е, че това са компетенции на БНБ и на квесторите в нея, докато от банката твърдят обратното. Противоречия имало и по възможността за частичен достъп до гарантираните вложения.

Отговорностите за развитието на казуса с КТБ са на надзорния орган – БНБ, беше категоричен той.  Порожанов изтъкна обаче, че една банка не може да се оздравява в продължителен режим на оценка, а единствено да се декапитализира. Според него няма потенциал надзорът на банката да се удължава с още един месец.

Министърът опроверга твърдения в публичното пространство, че е изготвен законопроект за изплащане на гарантирани депозити с облигации.

Ако е дебатирана темата с облигации, тя е дебатирана, доколкото в Гаранционния фонд има недостиг от 1.6 млрд. лв. за изплащането на гарантираните депозити, заяви Порожанов. Той посочи двата варианта – облигационна емисия на Фонда, която да осигури ликвидност, което е заложено в проекта за актуализация на бюджета, и втория - недостигът да се осигури чрез ликвидна подкрепа от държавата.

И в единия, и в другия случай правителството се нуждае от законодателна санкция, подчерта министърът.

Порожанов заяви, че в рамките на досъдебната фаза на откритата от ЕК наказателна процедура срещу страната ни трябва да отстраним две несъответствия – законодателното и осигуряването на достъпа до гарантираните влогове.

На заседание на кабинета днес е разгледана позицията, която министърът ще изпрати в Брюксел, разработена от МФ, БНБ и Гаранционния фонд. В нея се заявява категорично, че законът за гарантиране на влоговете ще бъде синхронизиран с европейската директива, така че при установяване на неплатежоспособност, независимо дали в ликвидация, или не, да има достъп до депозитите.

Законопроектът ще бъде изпратен за съгласуване до ЕК до 30 октомври, след което в началото на ноември ще бъде внесен в МС, а впоследствие и в НС с молба за приоритетно разглеждане.

От МФ впоследствие уточниха в съобщение, че в новия законопроект е включен текст, че Гаранционният фонд ще изплаща гарантираните депозити не по-късно от 7 работни дни, след като банката обяви, че не може да обслужва депозитите. Плащанията ще стават чрез търговска банка, на която Фондът ще превежда парите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След около 100 години
34
1
 
34
 
! Отговори
влжител преди 9 години
взимате му всичко изброено.тези дето са взели кредитите да ги връщат като не може да го върне в затвора.ще намерят парите повярвайте ми.чуят ли за затвора се наакват.това е пладнешки обир бе.ще спрат фондовете и са прави.Кристелина Георгиева дали не знаеше за точенето на банката се питам и си мисля нещо
33
1
 
35
 
! Отговори
корупция преди 9 години
Не разбирам от банакиране но, толкова ли е сложно да видят на кои фирми и хора са раздадени,всички да им бъдат отнети и оъдени
32
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо ли имам чувството че в този фонд за гарантиране на депозитите в банките няма и пукнат лев?
31
4
 
33
 
! Отговори
тарикат преди 9 години
сега ако някой политик е гявол и му запорира всичко на този а и върне парите на хората е със сигурност вече няма кой да го бие повече.ще реве цецко а няма да реват стотици хиляди граждани.
30
4
 
37
 
! Отговори
бай Иван преди 9 години
*** искаха да разклатят пак банковата система и да върнат жълти стотинка, както по онова "златно" време,когато станаха милионери за една вечер...Ало Цацаров,ще разгледаш ли тоя казус,а и оня с Костинбродската далавера с "Агент" Мая еди коя си сега???
29
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дъщерята на Василев стана директорка на друга банка пак с разрешението на Искров,
28
1
 
42
 
! Отговори
бай иван преди 9 години
Само яки дела на скапаняците, ама ако може институциите регресно персонално да си търсят парите от тези по времето на, които не са синхронизирани законите, защото по европейските директиви тябваше да са платили отдавна и е ясно, че нарочно са оставили законите така. Чудя се и народа какво чака и тези от комитетите за КТБ, защо не са ги организирали още, без значение, че ще платят гарантираните. Дела за забавения достъп до парите и за неадекватното поведение на институции, довело до паника.
27
2
 
42
 
! Отговори
вложител преди 9 години
с нащте пари си купи половин държава но това няма да остане така.знаят ти се и кащите и имотите какво си мислиш Цветанчо всичко се връща.не си идвай съветпарите ще си вземем Част от вложителите сме решили да посетим Бруксел да почукаме на тяхните порти.А може да ти се обадим в Булград
26
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САМОЛЕТИ АВТОРАРКБРОНИРАНИ КОЛИ ЗА НАД 1000000ЛВКАК Е А
25
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
вземете му на цецко БТК,Виваком,НУРЦ,ПЕТРОЛ,ЗАСТАРАХОВАТЕЛНА КОМПАНИЯ,ЛИЗИНТОВА КЪЩА,ЧАСТ ОТ БУЛГАРТАБАК МАЙ ПАРИТЕ СТИГНАХА ЗА ГАРАНТИРАНИТЕ.А ЗАБРАВИХ ДОСТА ХОТЕЛИВИВВА КОМ В МОМЕНТА СЕ ПРОДАВА.И ОЩЕ ДЕСЕТКИ ЗАВОДИКАКВО ЧАКАТЕ А БАРНАЛИ ГО МУСТАКА ЩЕ МУ ГО СЛОЖА НА ВРАТА
24
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЗаплатите не са гарантирани, а само влоговете.
23
2
 
44
 
! Отговори
бай капиталист преди 9 години
влоговете да се изплатят до гарантирания размер веднага. останалите средства да останат в банката при такса превод и теглене 20%. издават 5 годишни облигации и с тях изплащат още 20% от вложенията. Останалия милиард и 200 млн. са си в банката на разположение на квесторите - с тях осигуряват ликвидност 100 % на оставащия милиард и 200млн горница над гарантираните и така се връзва цялата сметка. само *** ще поддържа обратното! банката има активи, с които ще се обезпечи изплащането по плана!
22
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За съжаление закона за фалитите не казва откъде да се вземат парите при фалит, а при валутен борд БНБ не може да напечати левове. Така че се получава омагьосан кръг че уж влоговете са гарантирани ама само на книга, а на практика не са.
21
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименИма и други банки за превеждане на заплатите.
20
1
 
47
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Направете така, че хората да нямат интерес да си теглят парите веднага. Тогава и необходимата ликвидна подкрепа ще бъде по-малка. Работеща банка, при добро управление, генерира доста печалба...
19
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До shadyПРОБЛЕМА Е, ЧЕ ЗАКОНА НЯМА ДА БЪДЕ СПАЗЕН, ЗАЩОТО В ТОЗИ ИЗМИСЛЕН ФОНД НЯМА ДОСТАТЪЧНО ПАРИ, А ПИШМАН ГУВЕРНЬОРА ЧАКА ПОЛИТИЧЕСКО РЕШЕНИЕ, ЗА ДА БЪДЕ СПАЗЕН ЗАКОНА, ДЕМЕК, АКО НЯМА НЯМА И ДА ИМА. ОСВЕН ТОВА ПРИ ФАЛИТ НА КТБ ИКОНОМИКАТА ЩЕ СЕ СРУТИ, А И НЕ Е СПРАВЕДЛИВО ДРУГИТЕ БАНКИ ДА ВНЕСАТ ТАКСАТА СИ В ИЗМИСЛЕНИЯ ФОНД ЗА БЪДЕЩИ ПЕРИОДИ И ПО ТОЗИ НАЧИН ДА ПЛАТЯТ ЗА КТБ, ЗАЩОТО ТОГАВА ТОВА ОЗНАЧАВА ОГРОМНА ЗАГУБА НА ЛИКВИДНОСТ И ФАЛИТИ НА ОЩЕ БАНКИ.
18
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименТИ, АКО НА ЗАПЛАТАТА МИ ДЕТО Е БЛОКИРАНА ВИКАШ ТЛЪСТИ ЛИХВИ, ВЗЕМИ ЗАВЪРШИ ФИНАНСИ ИЛИ ИКОНОМИКА, МАЛКО СЕ ОГРАМОТИ
17
7
 
39
 
! Отговори
shady преди 9 години
Доколкото съм запознат по закон БНБ трябва най-късно до 6 месеца след обявяването на специалния надзор да вземе окончателно решение за КТБ и въз основа на него да се изплатят всички депозити до 196 000 лв. Т.е. до Коледа трябва всичко да е ясно, така че не знам в момента какво реват вложителите. Проблемът е обаче, че в закона за гарантиране на депозитите има срок, в който да почне изплащането (3 седмици е понастоящем), но няма срок кога да завърши.Така че все пак някои могат и да го издухат.
16
1
 
44
 
! Отговори
Ани преди 9 години
проблемът е къде да го търсим? той с тия толкова много имоти дето си ги е купил с нашите пари,знам ли къде да го дирим.мошеник!