Заради грешни протоколи: Три партии искат касиране на вота

Канят се да сезират и прокуратурата за извършено престъпление
22 окт 2014 15:30,
7
Заради грешни протоколи: Три партии искат касиране на вота
Снимка: архив Булфото

Три партии настояват изборите за парламент от 5 октомври да бъдат касирани заради много сгрешени протоколи. Формациите са изпратили жалби до няколко институции с искане да бъде сезиран Конституционния съд за легитимността на резултатите от вота. Документът е подписан от лидерите на „Нова алтернатива“ Николай Цонев, на „Обединена България“ Илиана Сиракова и на „Нова България“ Ивайло Симеонов.

Още по темата
Това обяви Симеонов, цитиран от БТА.

Той съобщи, че експерти на трите партии са проверили протоколите на секционните и районните избирателни комисии, които са публикувани в страницата на ЦИК в интернет. В тях са открити много грешки, стана ясно от думите на партийните анализатори.

От думите на Николай Цонев стана ясно, че пропуски и нарушения има във всеки втори протокол. Трите партии обявиха, че не приемат легитимирането на резултатите от предсрочните парламентарни избори. Те ще изчакат да получат отговор на жалбата си и след това ще сезират прокуратурата да провери дали няма извършени престъпления, стана ясно от думите на Ивайло Симеонов.

Трите партии ще извършват и наблюдение на дейността на 43-то Народно събрание.

Обсъждаме дали да не предложим на парламента да се въведе машинното гласуване и активната регистрация, каза Николай Цонев. Според него едно от решенията на проблема с грешните протоколи е машинното гласуване. Симеонов пък обясни, че вариант, макар и краен и за кратко, е въвеждането на задължително гласуване.

От трите партии обявиха и че ще сезират редица международни организации за проблемите, които са констатирали по време на изборите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
електронното гласуване ще влоши нещата, защото по-лесон ще се правят манипулации с компа- но машинно - задължително. само моног просит хора не могат да работят с банкомат, а такива не заслужват да определят съдбиниет на държавата ни!
5
0
 
4
 
! Отговори
Коко преди 9 години
Илияна Сиракова !!!!Вярно ли стигнахме до там?Що ли пък не то във ВИП брадъра евг. МинджНа времето един мой познат казваше "народ с култове като Азис и Слави и политици като Бочко-си заслужава съдбатаАйде със здраве
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
някои не се класираха за депутати май....смешници
3
1
 
6
 
! Отговори
Потребител преди 9 години
Казвал съм го преди, ще го кажа и сега - машинно, електронно (в реално време) и задължително (с предварителна регистрация всяка година) гласуване.Така ще гласуват всички които имат желание, ще се спестят доста пари от разни "наблюдатели" (има няколко варианта за разполагане на оборудването) и всеки може да провери дали в последствие е имало фалшификация с гласа му. Не е необходимо да изброявам останалите плюсове.
2
3
 
12
 
! Отговори
изнервен преди 9 години
Някой чувал ли е за тези партии?
1
1
 
15
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
АМИ КАТО ИЗБИРАТ В КОМИСИИТЕ В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАИ ПО ПРИЯТЕЛСКИ, БЕЗ НЕОБХОДИМИТЕ ЗНАНИЯ, Т.Е. НЕВЕЖИ, ДАЖЕ И ТАКИВА С ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ КАК НЯМА ДА ИМА ТОЛКОВА МНОГО ГРЕШКИ В ПРОТОКОЛИТЕ. НЕ Е ЗА ПОДЦЕНЯВАНЕ И УМИШЛЕНО ДА БЪДАТ ГРЕШНИ.