Крехко правителство срещу проблемите на България

Ще изкара поне до есента на 2015 г., пише "Файненшъл таймс"
33
Крехко правителство срещу проблемите на България
Снимка: БТА

Правителство на малцинството, включващо коалиция в коалицията, подкрепяно от друга коалиция и от отцепила се партия, но поне България има правителство, което има програма за реформи, посочва британският в. "Файненшъл таймс" в коментар относно споразумението за съставяне на нов кабинет.

В статията се припомня, че ГЕРБ спечели първо място на предсрочните избори преди месец и че Реформаторският блок е десноцентристка коалиция, съставена от няколко партии, много от които са останки от минали реформаторски управления на България.

Още по темата

Изданието припомня, че Патриотичният съюз е формиран около две основни партии, а АБВ се отдели от БСП.

Очаква се правителството да изкара поне до следваща есен, което ще намали риска от три избори за две години. Подобно правителство е "избягване на катастрофа", заяви източник, близък до новата администрация, цитиран от изданието.

Правителството на Бойко Борисов ще трябва да разглежда такива въпроси като излекуване на банковата система след колапса на Корпоративна търговска банка, четвъртия най-голям заемодател в страната, чийто лиценз беше отнет днес, реформа на енергийния сектор, относно която чуждите инвеститори са в спор с енергийния регулатор на България.

Борисов ще трябва също така да действа бързо, за да размрази суспендираните траншове от европейското финансиране по време на предишното правителство заради лошо управление. Според изданието това суспендиране може би е свързано и с българската проруска позиция по енергийните въпроси при предишното избрано правителство.

Коалиционните преговори показаха степен на политическа зрялост в България, която може да бъде приветствана, но електоратът е все още си остава враждебно настроен към политиците и продължава да има подозрения относно това как е сключена сделката, пише изданието.

Някои членове на протестното движение, които помогнаха да се свали последното, разтърсено от скандали, оглавявано от БСП правителство, не са доволни от новата администрация.

Според неназован български източник, цитиран от изданието, това правителство няма да се радва и на един ден на меден месец и ще бъде под интензивно наблюдение. Малко вероятно е също така то да изживее докрай 4-годишния си живот, предвид разпокъсаното естество както на парламента, така и на партиите в него.

Ще има вероятно партийни дезертирания, но въпреки това се очаква правителството да изкара до местните избори следващата есен, само защото никой няма желание за нови избори, посочва изданието, цитирано от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ъъъ лъжите се,най много до февруари.
23
3
 
5
 
! Отговори
до 23 преди 9 години
Щом разчиташ на герберасткия паун и вувузелата да живееш по-човешки,жална ти майка!
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някои питат Какво и Как?Отговорът е лесен.Беше ясно,че малките партии ще се съгласят и на коалиция с дпс в името на "националното спасение".Има хора в тази коалиция, които не са били във властта повече от 10 години.Няма да изпуснат този шанс.Дяволът да беше правителство щеше да има.
21
0
 
15
 
! Отговори
Те тва е! преди 9 години
Щом, като аутсайдери в лицето на Кукунева, седнАха да ми бранят интереса,захарните петлета ще са безплатни....
20
3
 
12
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! преди 9 години
Дори най-отявлените герберасти, реформатори, патриоти и привърженици на доносника Гоце трябва да се изчервят като погледнат какъв състав има това правителтво на задкулисието и политическата уйдорма !Пак питам ! Какво събра в едно правителство десните от РБ/ГЕРБ с лявата АБВ ?!Какво събра патриотите от СКАТ с турците Касим Дал и Корман Исмаилов от РБ ?Как ще се разбират същите тези националисти на Симеонов с глобалистите от ГЕРБ ?Как репресираните реформатори се събраха с доносника Гоце ?
19
1
 
10
 
! Отговори
АА преди 9 години
файненшъл таймс се е по-объркал
18
23
 
17
 
! Отговори
и аз с вас преди 9 години
Напук на всички драскачи, "професори", многознайковци и песимисти, пожелавам на това правителство да изкара мандата си и да спечели нов - това ще означава, че са направили най-доброто за хората в България. Време е и българите да заживеят по-спокойно и по-човешки!
17
6
 
13
 
! Отговори
Бакал Петко преди 9 години
Да живее Великата октомврийска революция и нейните идеи за устройството на справедливо човешко общество.
16
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
7 ми ноември е, какъв по-добър ден?
15
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПРИ ПЪРВОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ОРЕХА ПОЧИНА БАЩАМИ ,ПРИ ВТОРОТО НАШЕСТВИЕ УМРЕХА БАНКИ И НИ ЗАРОБИ СИНОВЕ И ВНУЦИ С НЯКОЛОКО МИЛИАРДА !!!ДОКОГА ДА ЧЕКАМЕ ,НАРОДЕ СЪБУДИСЕ!!!
14
24
 
15
 
! Отговори
Дедо Мадурко преди 9 години
До БадемовПич, при предното управление на Бойко бюджетния дефицит в БГ беше най - ниския в Европа!
13
5
 
13
 
! Отговори
Бадемов преди 9 години
До Дедо МадуркоАми ти какво си мислиш, и Бойко ще тегли държавни заеми и ще ги дели с 3-те си коалиционни партньора.
12
23
 
11
 
! Отговори
Дедо Мадурко преди 9 години
Алооо, червените ***, ми кат е толкова лошо с това правителство сложете пак Орешарски бре още 6млрд. кредити за БГ за една година и после ще ви се наложи да бягате в странство щот тука ще ви линчуват.
11
11
 
28
 
! Отговори
Национални придатели преди 9 години
Валери Симеонов, как ще погледнеш избирателите се? Предател! Няма да се учудя, ако след следващите избори се продадеш на ДПС, които така добре обичаш, само дето публично ги мразиш, но и ти като Волен ще се продадеш и на тях. Волен първо се продаде на ГЕРБ, а след това на ДПС. Ти си на път да го последваш.
10
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Бивш член на БСПЕ, не са като Боко и Цоко да се возят в бронирани коли за по 300'000 евро ЕДНАТА и купени от партия ГРОБ.Сега схващаш ли кои са КРАДЦИТЕ или ти требе още един жокер??
9
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 8Какво тоюно ти предстои бе ненормалник?Ти Нострадамус ли го даваш??5 лева имаш ли в Жоба или да изчакам да теглиш един бърз кредит?***!
8
5
 
1
 
! Отговори
888kama преди 9 години
v hoda na sled izbornite sabitij se slu4iha tri neshta.politi4ekata klasa osazna 4e bori4kaneto za kokala moje da gi ostavi bez kokal zavinagi,interesite na darjavnosta nadviha interesite na politikanstvashtite tranjori na Balgarij i nai-podir no ne po vajnost turskite hardlaineri se pravi opit da se podmenjt s partijta na komran ismail kojto zasega ne e tolko hard i ne e tolko otjvleno etni4eska.koi razbral-razbral.koi ne -zdrave.
7
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КОАЛИЦИЯ БОСТАН Е ВЪВ АГОНИЯ,КРАЯТ НА ДЕРИБЕЙСТВОТО НА ЦЕЛУВАЩИЯ РЪКА НА ДОГАН ИДВА,БЪЛГАРИЯ В ЕВРАЗИЯ,ПОБЕДАТА Е ВСЕ ПО БЛИЗО
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Коалиция 2х2 на квадрат.
5
8
 
5
 
! Отговори
jhj преди 9 години
ай кажете вие какъв да съставът на правителството при тия партии... много сте интересни... тва е оптималният вариант - друг няма... в България, за да управляваш трябва мнозинство в Парламента, това е.. не сме дорасли за правителство на малцинството и т.н.