Кабинетът не е десен, уверен е Калфин

Програмата му не е изцяло дясна, поемаме голям риск, призна вицепремиерът
Обновена: 9 ное 2014 10:27 | 8 ное 2014 21:40,
101
Кабинетът не е десен, уверен е Калфин
Ивайло Калфин. Снимка: БТА

Кабинетът „Борисов“ 2 не е десен, тъй като програмата му не е изцяло дясна. Това заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пред телевизия Bulgaria On Air.

Не бих го определил като дясно правителство, въпреки че голяма част от него е съставено от десни политици. В програмната декларация има всичко най-важно от нашата предизборна платформа, която заимствахме и от европейските социалисти. Над 40 предложения бяха приети. Вярно, не е лесно, и ние направихме компромиси, и колегите направиха компромиси. Аз съм благодарен, че като че ли се намали говоренето от другите коалиционни партньори, че това е дясно правителство“, заяви той.

Калфин отново повтори тезата си, че най-стабилната възможна конфигурация е била коалиция между ГЕРБ и БСП, това обаче не се случило. АБВ обаче решили да се включат в управлението, тъй като надделяло общото съгласие, че не е добре за страната да има веднага нови избори.

Още по темата
Пред нас стоеше дилемата дали да повлияем на правителствената програма с много подробни изисквания, или да сме в опозиция. Избрахме пътя да подкрепим кабинет с ясни ангажименти от нашата платформа. Не крия, че рискът и експериментът е голям, коментира вицепремиерът.

Той призна, че някои от постановките на ПФ не влизат пряко с европейските ценности, но ще бъдат следени под лупа у нас и в Европа.

В програмната декларация има много добри техни предложения, но освен това има и политическо поведение. Аз съм уверен, че всичко, което те правят, ще бъде внимателно гледано, смята Калфин.

По повод критиката на председателя на ПЕС Сергей Станишев, че създадената от Борисов коалиция за управление е най-безпирнципната, Ивайло Калфин коментира: "ПЕС стоеше мълчалива, докато се търсеше тази коалиция. Сега в изявлението на Станишев виждам по-скоро лично отношение".

Според него най-трудно за АБВ по време на управлението ще бъде да запази идейната си независимост.
Ние поемаме голям риск, но нашето участие ще бъде успешно, ако тези ангажименти успеем да ги осъществим и спрем някои крайно десни мерки, смята Калфин.

Той даде за пример, че първоначално в програмата било заложено замразяване на размера на социалните плащания, което по думите му прилича на пицата на Симеон Дянков. Това предложение било отхвърлено от АБВ.

Ако се наложи да правим огромни компромиси, под въпрос ще е цялата структура на правителството, предупреди той.

Калфин призна, че е бил един от най-острите критици на Бойко Борисов, но сега ГЕРБ показвали диалогичност.

Не вярвам, че човек може да се превъзпита най една определена възраст, но политическият рефлекс дава това поведение, нямам упреци към тях, заяви Калфин и обясни, че промяната на ГЕРБ се дължала на изборния резултат на пети октомври.

Като министър на труда и социалната политика Калфин си поставя и предизвикателството в личен план да покаже, че в един изключително тежък ресор може да се направят и положителни промени. Той ще работи върху истинското реформиране на пенсионната реформа и върху реалното ангажиране на младите хора с работни места, а не с посещаването на курсове и обучения, платени по социални програми.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
32
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Гласуваш за Гоце - получаваш Боце !О С Т А В К А, боклуциии !
58
2
 
32
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! преди 9 години
Калфин, ти, *** ли си или се правиш на такъв ?!Какъв може да е един кабинет съставен от ДЕСНИТЕ членки на ДЯСНАТА ЕНП - ГЕРБ и РБ ????Въпросът е КАКВО ТЪРСИ УЖ ЛЯВАТА АБВ ТАМ ?!
57
3
 
35
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 9 години
И ТАКА ГОСПОДИН КАЛФИН НИЕ ПРОСТОСМЪРТНИТЕ НЕ РАЗБРАХМЕ ВИЕ КАКЪВ СТЕ- ЛЯВ, ДЕСЕН , СРЕДЕН, СИН, ЧЕРВЕН ИЛИ ЛИЛАВ. ЗА ЕДНОТО КРЕСЛО СЕ ПРОДАДОХТЕ. ЖАЛКО, МНОГО ЖАЛКО , ЧЕ ПРЕДИ ВРЕМЕ АГИТИРАХ ЗА ВАС ЗА ПРЕЗИДЕНТ. ОСТАНЕТЕ СИ ТАКЪВ ПРОМЕНЛИВ ЗА ДА ВИ ЗНАЯТ НЕ САМО В БЪЛГАРИЯ , НО И ДРУГАДЕ И ДА СИ ПОМИСЛЯТ ЩО ЗА ПРЕДАТЕЛ СТЕ СИ ВИЕ.
56
3
 
35
 
! Отговори
11111 преди 9 години
ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ СЪЩЕСТВУРА ДО ЛЯТОТО А ВИЕ Г-Н КАЛФИН ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ВИДИТЕ И БЪЛГАРСКИ ПАРЛАМЕНТ ЗАЩОТО ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА АБВ
55
5
 
33
 
! Отговори
me преди 9 години
Вярвах в Калфин, вярвах на Калфин, сега вече - не. Предполагам, че никой от хората гласували за АБВ не са искали да видят отново ГЕРБ на власт със съучаститето на АБВ. Може би ще бъде добър социален министър, може би ще успее да намали олигофренията в останалите партньори. Може би. Но за мен това което АБВ направиха беше предателство спрямо принципите им, идеалите им и избирателите им. Но разбира се, за българските политици, принципите не значат нищо. Важното е да са на власт. На всяка цена.
54
1
 
3
 
! Отговори
ABV+DTB=VGZ!!!!! преди 9 години
diabeto i rakot na debeloto crvo nema da to prostat za na4ina po koito sha ia prais taa socialna politika s oneia milicionerski iz4adia be Kiflin KontifiurofABV+DTB=VGZ
53
3
 
27
 
! Отговори
болшевики преди 9 години
Най-червените болшевики са тези от тиквения герб! Пожарникарят-агент Буда е член на БКП и е бил генсек на СИК, Цецо Пудела е член на БКП и е работил в 7-мо Управление на ДС, убавата Цецка е член на БКП, даже е била член на окръжен и на квадратен комитет, Цацата е бил член на БКП, Плевелът е бил член на БКП, Близашки е бил член на БКП.
52
8
 
7
 
! Отговори
123 преди 9 години
МНОООООГО *** !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
51
1
 
7
 
! Отговори
Досаден е този преди 9 години
Уф!
50
6
 
8
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 9 години
***. Беше един от малкото, запазили някакво достойнство (мислех си аз) и сега демагогска шитня. ***.
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Am, nali dokato im namerish rabotni mesta na bezrabotnite, trqbva da imat za qdene kvartira, to est sociqlni pomoshti bre umnikos! Da te shib.t mana.ite...
48
16
 
9
 
! Отговори
Прог преди 9 години
Влезте в сaйтa нa aтaкa.твКликнете ВидеоИзберете рубрикaтa "Държaвaтa лош собственик"ГледйтеИзлезте от мaтрицaтaСпaсете мaйкa Бългaрия
47
8
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Мачкай комунизете Бойко! Даже и когато си в коалиция с тях...
46
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Правилно,какъв десен кабинет ще е с бивши членове на БКП,ДС и ДПС.
45
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кабинета е сбор от ТРИ-ПЕРА и малко демократи! Г Н У С !
44
1
 
18
 
! Отговори
хахахаха преди 9 години
Щом не е десен честито на избирателите на герб и рб... сигурен съм че това са очаквали
43
7
 
18
 
! Отговори
до 45 преди 9 години
Разбира се че си безпрекословно прав! Статистиката е точна,с изключение на едно за което не съм съгласен. Борисов и първото правителство на Герб не унищожиха 245 000 работни места а 368 000,с толкова нараснаха безработните за това време и фалираха 170 000 малки и средни фирми. От края на юни когато Орешарски подаде оставка до сега безработните са нараснали с 52.000 човека. За 1 год. управление на Орешарски дефлацията бе 2.5% а ел.енергията бе намалена 2 пъти- 1 път с 5% и 1 път с 10%.
42
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябваше да има само десен-демократичен кабинет,а не сбор от червени некадърници готови с кражбите си за затвора...ТЕ НЯМАТ МЯСТО В ТОЗИ КАБИНЕТ! Червени ***!
41
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АБВ - партийката на ДС,КГБ мафиозите! От тях лъха на спарен руски ботуш!
40
2
 
8
 
! Отговори
BN преди 9 години
OT VSEKI KALFA MAISTOR NE STAVA