Кабинетът не е десен, уверен е Калфин

Програмата му не е изцяло дясна, поемаме голям риск, призна вицепремиерът
Обновена: 9 ное 2014 10:27 | 8 ное 2014 21:40,
101
Кабинетът не е десен, уверен е Калфин
Ивайло Калфин. Снимка: БТА

Кабинетът „Борисов“ 2 не е десен, тъй като програмата му не е изцяло дясна. Това заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пред телевизия Bulgaria On Air.

Не бих го определил като дясно правителство, въпреки че голяма част от него е съставено от десни политици. В програмната декларация има всичко най-важно от нашата предизборна платформа, която заимствахме и от европейските социалисти. Над 40 предложения бяха приети. Вярно, не е лесно, и ние направихме компромиси, и колегите направиха компромиси. Аз съм благодарен, че като че ли се намали говоренето от другите коалиционни партньори, че това е дясно правителство“, заяви той.

Калфин отново повтори тезата си, че най-стабилната възможна конфигурация е била коалиция между ГЕРБ и БСП, това обаче не се случило. АБВ обаче решили да се включат в управлението, тъй като надделяло общото съгласие, че не е добре за страната да има веднага нови избори.

Още по темата
Пред нас стоеше дилемата дали да повлияем на правителствената програма с много подробни изисквания, или да сме в опозиция. Избрахме пътя да подкрепим кабинет с ясни ангажименти от нашата платформа. Не крия, че рискът и експериментът е голям, коментира вицепремиерът.

Той призна, че някои от постановките на ПФ не влизат пряко с европейските ценности, но ще бъдат следени под лупа у нас и в Европа.

В програмната декларация има много добри техни предложения, но освен това има и политическо поведение. Аз съм уверен, че всичко, което те правят, ще бъде внимателно гледано, смята Калфин.

По повод критиката на председателя на ПЕС Сергей Станишев, че създадената от Борисов коалиция за управление е най-безпирнципната, Ивайло Калфин коментира: "ПЕС стоеше мълчалива, докато се търсеше тази коалиция. Сега в изявлението на Станишев виждам по-скоро лично отношение".

Според него най-трудно за АБВ по време на управлението ще бъде да запази идейната си независимост.
Ние поемаме голям риск, но нашето участие ще бъде успешно, ако тези ангажименти успеем да ги осъществим и спрем някои крайно десни мерки, смята Калфин.

Той даде за пример, че първоначално в програмата било заложено замразяване на размера на социалните плащания, което по думите му прилича на пицата на Симеон Дянков. Това предложение било отхвърлено от АБВ.

Ако се наложи да правим огромни компромиси, под въпрос ще е цялата структура на правителството, предупреди той.

Калфин призна, че е бил един от най-острите критици на Бойко Борисов, но сега ГЕРБ показвали диалогичност.

Не вярвам, че човек може да се превъзпита най една определена възраст, но политическият рефлекс дава това поведение, нямам упреци към тях, заяви Калфин и обясни, че промяната на ГЕРБ се дължала на изборния резултат на пети октомври.

Като министър на труда и социалната политика Калфин си поставя и предизвикателството в личен план да покаже, че в един изключително тежък ресор може да се направят и положителни промени. Той ще работи върху истинското реформиране на пенсионната реформа и върху реалното ангажиране на младите хора с работни места, а не с посещаването на курсове и обучения, платени по социални програми.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
9
 
! Отговори
user преди 9 години
не зная какъв е кабинетът, но аз го усещам като среден
38
3
 
15
 
! Отговори
до 30 преди 9 години
Виж макроикономическите статистики. За 3.5 години Борисов унищожи 245.000 работни места като наду двойно и без причина безработицата от 6.8% на катастрофалните 13.8% и лиши така от доходи и препитание близо 1 милион българи, защото всеки един от тези нови 245.000 безработни храни семейство. Орешарски му остави 50.000 по-малко безработни. Сега безработицата е 11.5%. Когато Орешарски си отиде, 11.2%.
37
1
 
9
 
! Отговори
болшевики преди 9 години
Правителството ще бъде монархистично-републиканско-ляво-дясно-горе-долу-по средата най-добре-либерално-демократично-нелиберално-недемократично-народно-антинародно-прогресивно-консервативно-патриотично-непатриотично-фашистко-социалистическо, но най-вече съставено от болшевики. Като Бойко Калфин!
36
4
 
16
 
! Отговори
до 30 преди 9 години
Борисов е креатура на Доган. Доган го вкара в политиката и го направи популярен. Доган го направи главен секретар на МВР и генерал-лейтенант. Борисов е застраховката на Доган за безгрижен живот.
35
3
 
16
 
! Отговори
когато едно... преди 9 години
... "правителство", като това, представлява само 25% или 1/4 от българските избиратели, и останалите 75% или 3/4 от българските избиратели не гласуваха за него, то този факт означава, че в България "управлява" Мафията и Олигархията. За г-н "премиера" не гласуваха 84% от българските избиратели.
34
4
 
14
 
! Отговори
Четириглавата ... преди 9 години
... Ламя е най-безпринципната и неестествена коалиция, която сме имали. Това "правителство" не е легитимно, защото 74% от българските избиратели не гласуваха за него. Както казваше Протестна Мрежа миналата година "Когато отвратените не гласуват, управляват отвратителните". Това важи повече от всякога за "кабинета" Борисов 2, за когото 84% от българските избиратели НЕ гласуваха.
33
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Левак!
32
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КАБИНЕТА Е МЕШАНА СКАРА СЪС ЗЕИЕ. МНОГО СЕ РАДВАМ ЧЕ ТАКА СВОРМИРАХА КАБИНЕТ. ИЗВОДИТЕ СА ЧЕ ЗА КОИТО И ДА ГЛАСУВАТЕ РЕЗУЛТАТА Е ЕДИН И СЪЩИ. МНОГО ПЪТИ СЪМ КАЗВАЛ ЧЕ ВСИЧКИ СА ОТ ЕДИН ДОЛ ДРЕНКИ НО МНОГО ОТ НАРОДА НЕ РАЗБИРАТ КАКВО Е ТОВА. СЕГА МОЖЕ НЯКОИ НЕ ВСИЧКИ РАЗБРАХА НО ТОВА ЩЕ СЕ РАЗБЕРЕ НА СЛЕДВАЩИТЕ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ. ТОГАВА ЩЕ ВИДИМЕ КОЛКО СА РАЗБРАЛИ И КОИ. РАДВАМ СЕ ЧЕ 60 % ОТ НАРОДА СА РАЗБРАЛИ ЗАТОВА И НЕ СИ ПРАВЯТ ТРУДА ДА ХОДЯТ ДА ГЛАСУВАТ.
31
3
 
4
 
! Отговори
Vox populi,vox dei преди 9 години
десен-ляв, комунист-демократ, социализъм - капитализъм , различни идеологии а цел крадене от народа.Всички сте еднакви , тези муцуни как заспиват и какво сънуват от лъжи по добре да излязат и да кажат всички сме еднакви и обичаме парите , лъжите и да крадем ще са по добре и да кажат ето и на вас да имат само на оставете да се гордеем ние сме Рим новия Рим.
30
2
 
15
 
! Отговори
sallaadin преди 9 години
Малко инфо: Ивайло Калфин не е турчин или ***, той е родом от с.Бистрица Софийско, дето централен нападател на Бистришките тигри е Бат Бойко, а пръв приятел му е Вальо Златев собственика на Златевград.
29
4
 
6
 
! Отговори
Ани преди 9 години
И жалко. Сега трябва работа, а не леви тембели.
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дали кабинета е десен,макар че не бил такъв,дали е ляв,макар че не такъв,няма никакво значение стига да работи в интерес и подобряване на благополучието на гражданите и справедливост в обществото.А другаря Калфин ще го видим какво ще направи и без да се оправдава,каквото намерение започвам да усещам от казаното.погледите на децата,учениците,работещите,на майките,кандидат-пенсионерите и пенсионерите,на болните и социално слабите са вече вперени най-вече в него и после в премиера.
27
1
 
17
 
! Отговори
до №30 преди 9 години
Той никога не е бил политиок,а един пазач на диктатора,ченге и про*так...Какво очаквате от един "бивш"комунист - предан на БКП и Живков,после станл за една нощ ГЕНЕРАЛ,минал в НДСБ на "царя",а после с помоща на парите от ком.соц.мафията "скалъпил" партията ГЕРБ пълна с *** и комунистически ***...
26
1
 
15
 
! Отговори
до N=29-прав си преди 9 години
Като премиер Борисов не донесе никакви изненади. От политическа гледна точка той поддържаше строги мерки за икономии, а обещаното възстановяване не се състоя. Неговата партия, беше обградена от мрежа съмнителни фирми. Нито един сериозен член на политико-криминалните среди на България не беше изправен пред съда. Това се казва в обширна статия на германското издание "Франкфуртер рундшау" за ситуацията в България след изборите от неделя
25
0
 
19
 
! Отговори
до №27 преди 9 години
Буда -Бойко никога НЕ е мразел "бившите"комунисти,а сега социалисти...а ВИНАГИ им е помагал и закрилял...ДС отдавна си го подготвяше за тези длъжности и не сбърка...Да има един червен мазник в затвиора до сега...НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ,не и не...докато са на власт и докато не съсипат окончателно клета България няма да има червен затворник...!
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
червена ***!
23
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко уж мразеше комунистите ,били утрепали дядо му,така се изрази Бойко,утрпаха дядо ми,а сега ги прегърна
22
0
 
15
 
! Отговори
Така ще е! преди 9 години
Гоце,Буда,Сава и всички с по 2-3 имена от ДСКГБ...ще бъдат жестоко наказани от Господ,та дори и децата им....
21
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КАБИНЕТА Е НА ЦИОНОПАРТИЙНАТА *** ХУТНА ОТ САЩ,НАРЕДЕН ЛИЧНО ОТ ЖОЗЕФ ДОЛ,А ВИЕ ГО НАРИЧАЙТЕ КАКТО ИСКАТЕ,ЛЯВ ,ДЕСЕН.ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО КАКТО ВСИЧКИТЕ ПРЕДНИ НЯМА ДА РАБОТИ ЗА ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД,ЖОЗЕФ ДОЛ ГО СФОРМИРА ЗА ДА МОЖЕ ДА ОБСЛУЖВА ИНТЕРЕСИТЕ НА САЩ И ЦИОН
20
0
 
18
 
! Отговори
ВЪПРОС? преди 9 години
Как му беше ченгесарското име на този червено-партиен мазник?