Ще избухне ли напрежение в новата изненадваща коалиция?

Плашилото на нови избори е отдалечено от времето, смята Юрий Асланов
Обновена: 10 ное 2014 15:39 | 10 ное 2014 15:39,
51
Ще избухне ли напрежение в новата изненадваща коалиция?
Снимка: архив БТА

В мнозинството има вътрешни линии на разделения и напрежение. Те могат да избухнат, а могат и да не избухнат. Това зависи от платформата, на базата на която мнозинството ще бъде споено. Това анализира социологът Юлий Асланов пред „Фокус“.

Той нарече мнозинството „изненадваща коалиция“ и обяви, че то не е идеологически монолитно. Заради това експертът не се нае да прогнозира колко дълъг ще е животът на новото правителство.

Още по темата
Според социолога, ако новото мнозинство бъде споено на основата на интересите, ще се наблюдава нова вълна на отдръпване на доверието на хората от политика.

„Защото при тях ще изплува образът на всичко познато от близкото минало - че някакви, условно казано, партии са се събрали, за да разпределят власт и влияние“, каза Асланов. Той обаче прогнозира, че ако бъдат предприети истински реформи, хората ще увеличат подкрепата си. „Но е възможно вътре да се появи напрежение, защото има несъвместимости в програмните намерения на част от партиите в тази изненадваща коалиция“, каза социологът.

Асланов обяви ГЕРБ и Реформаторите за напълно естествени партньори. Възбуденото любопитство около новата власт той отдаде на подкрепата на ПФ и АБВ, които не се вписват в дясноцентристката идентичност. „Така или иначе, плашилото на нови избори е отдалечено от времето“, каза още социологът.

Той обясни, че оставането в опозиция дава шансове на БСП да се промени. „Ако има един спокоен и продължителен период, тя наистина може да се вгледа в себе си и да отстрани всички пороци, които я водиха към грешни решения през последните десетина години“, каза той.

Рокадите в Изпълнителното бюро от миналата седмица Асланов отказа да назове промени. „Това са промени под натиска на вътрешнопартийното обществено мнение, тоест неотложни, належащи, но в някаква степен извършени без особено желание от председателя, но под натиска на вътрешнопартийното мнение. За да има съществени промени, трябва да има някаква ревизия на програмата и ориентацията на партията“, каза той.

Според Асланов смените от петък в червеното ръководство са били „просто изпускане на въздух и малко снижаване на напрежението след изборите“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: БСПГЕРБюрий аслановРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
#КОЙ морален... преди 9 години
... човек ще се хване с неморалната, безпринципна, неестествена Четириглава Ламя на Борисов, която подлизурковците наричат "правителство"!? Фактът, че Четириглавата Ламя е на 25% от българските избиратели, а против Борисов гласуваха 84% или на 3/4 от българските избиратели, говори сам по себе си, че в Четириглавата Ламя "управляват" Олигархията и Мафията.
35
0
 
0
 
! Отговори
Дидо преди 9 години
Стига с тези гръмни заглавия. Моля не публикувайте мнения на комунисти,от тях нищо рационално няма да чуете. Оставете хората да работят.
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой дава думата на такива *** от ДС, които нищо смислено не казват, а сигурно и не правят?
33
1
 
7
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Важно е, че етническата корпорация ДПС и техните *** от БСП и ЮРУШ не са в управлението!Те отново са в един отбор!Да живее България!
32
8
 
7
 
! Отговори
реалност преди 9 години
състава на новото правителство изглежда разнороден ,но и монолитен и видимо мотивиран за справяне с тежката ситуация За първи път има диалогичност и приемственост!Кабинета ще е стабилен и ще изкара пълен мандат , а боже би и повече , ако се опазят от "добронамерени" съюзници и открити враждуващи
31
3
 
9
 
! Отговори
народен съд за вас преди 9 години
За това предлагам :*** ДА ИМ ГО НАВРЕМ ПРЕДИ ДА СА НИ ГО НАВРЕЛИ ТЕ ***
30
4
 
8
 
! Отговори
Евала бе Гойко преди 9 години
Орташката кобила и вълците не я ядат! - Това е казал бате Гойко в интервю публикувано на 07.02.2012 / 9:12, сега направи орталъка и това , че направи госпожа YES министър никога няма да му бъде простено от избирателите.
29
3
 
15
 
! Отговори
старшинката преди 9 години
Това правителство с тази коалиция е създадено изкуствено с помощта знаете на кое посолство, и причината е че през 2016 година изтича договора за американските бази в България. Не се знае при друго правителство и нов парламент дали договора ще бъде подновен. Но при правителство с ББ това е сигурно че ще бъде подновен, защото той е " capo de tutti capi" от италиански, глава на всички глави или по точно бос на босовeтe. Така че правителство трябваше да има на всяка цена и то на ГЕРБ с ББ.
28
7
 
9
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Като чета щатните коментатори /плювалници/ из този сайт, верно тези партии/БСП, ДПС, АТАКА/си остават откровено антибългарски , антинародни и ретроградни партии.Докато не изхвърчат заинаги от власта , единстеният път за интелигентия българин си остава Терминал 2 ...Пълна Погнуса !
27
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредната трагедия,която Българския Народ си докара сам!!!
26
3
 
19
 
! Отговори
смях преди 9 години
Има ли нормално мислещ който да не разбира ,че тези всички ги свързва кокала и да сигурно ще си ръмжат един на друг ,но едва ли ще бързат за нови избори и то пак в името на кокала.
25
3
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
до29---сляп ли си или не знаеш че ДПС-2 В ЛИЦЕТО НА КАСИМ ДАЛ И КОРМАН ИСМАИЛОВ УСПЕШНО ВНЕДРЕНИ ОТ ДАЛНОВИДНИА МЕСТАН В РЕДИЦИТЕ НА ПФ И РБ ПОДРОМАГАНИ ОТ ПЛЕВНЕВЛИЕВ РАДАН КЪНЕВ СРЕЧЕЛИХА 1 РУНД СРЕЩУ БОРИСОВ И СИЕ ---2РУНД--СЛЕД НОВА ГОДИНА -----И КРАЯ НА БОРИСОВ--МНОГО ОТ НАШИТЕ РОЛИТИЦИ ВЕЧЕ СА С *** А НАРОДА --СПИ----СПИ
24
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Народното събрание ,, както и София се напълни с амбициозни *** ,, хем глупави хем крадливи,, ОПРАВЯНЕ НЕ ЧАКАЙ ТЕ .... Ще продължат с репресиите и ще обезлюдят България
23
21
 
11
 
! Отговори
Пуск БГ преди 9 години
Най-необходимите условия държавата да проработи вече ги има. ДПС, БСП и Атака са вън от властта и схемите за източване на държавата са спрени. Оттук нататък трябва работа работа работа и малко талант. Всички вярват че Борисов ще се справи добре.
22
4
 
14
 
! Отговори
Ъц преди 9 години
Ще има ли напрежение в новата коалиция?------Несъмнено. Натрупалите се социални и финансови проблеми, напрежението в държаавата и държавните институции, корупцията и тежката икономическа криза в която се намира Бгще създадът множество проблеми и търкания при подхода натяхното решаване.Ако това правителство издържи до края на пролетта, може и да "изтика" една година, но при всички положения се очертава нова политическа криза и нови избори в рамките на две години.
21
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
25 години крадливи некадърници във власта.Филип Димитров унищожи земеделието а батко му Костов и Кобурга промишленоста.И от там нататък само мизерия.....
20
5
 
15
 
! Отговори
Площад на Съгласието преди 9 години
Ние виждаме осемпартийната коалиция "Октопод"! Ние виждаме мутрата на геноцида! Ние сме по-силни от тях! Ние ще ги разстреляме на работните им места! Ние ще ги взривим в колите им! Ние ще ги убием в палатите им! Ние ще ги унищожим!
19
3
 
19
 
! Отговори
ПВБС преди 9 години
Заглеждайки се в снимката, у мен възникна въпросът: Къде е другата ръка на Плевнелиев?!
18
1
 
22
 
! Отговори
eve1 преди 9 години
Дано пак не свърши всичко с масови протести и самозапалвания!
17
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще има напрежение то е ясно ще има да се напрягат да лапат боноси.