Гарантираните влогове да се изплащат до 7 дни, предвижда законопроект на МФ

Запазват се гарантираните от държавата пари - до 100 000 евро
Обновена: 12 ное 2014 18:53 | 12 ное 2014 18:52, Екип на Investor.bg
11
Гарантираните влогове да се изплащат до 7 дни, предвижда законопроект на МФ
Снимка: архив, Reuters

Влоговете до гарантирания размер да се изплащат в срок от 7 работни дни от деня, в който не са налични за гражданите. Това предвиждат предложените днес от Министерството на финансите текстове в новия законопроект за гарантиране на влоговете в банките.

В текста се запазва гарантираната от държавата сума - до 100 000 евро.  Директивата на Европейската комисия предвижда поетапно намаляване на срока за изплащане на гарантирани депозити, като след януари 2024 г. той трябва да е до 7 работни дни след датата, на която депозитите са станали неналични.

Още по темата
С предложения законопроект обаче съкратеният срок за изплащане от 7 работни дни се въвежда с влизането на закона в сила, като по този начин страната няма да се възползва от преходния период. Според финансовото министерство по този начин правата на депозантите ще бъдат гарантирани в максимална степен.

Законопроектът, който имплементира в българското законодателство евродирективата, заради която България е в наказателна процедура, е публикуван днес за обществено обсъждане. В мотивите към новите текстове се твърди, че заради наказателната процедура директивата трябва да бъде въведена в българското законодателство преди 1 януари 2015 г.

До законодателната инициатива се стигна заради казуса с КТБ. Банката бе поставена под особен надзор на 20 юни, но изплащането на гарантираните депозити все още не е започнало, поради което Брюксел заяви, че ще започне наказателна процедура.  

В новите текстове се предвижда по-висока защита - до 250 000 лв., на влогове, които открити заради важни социални събития в живота на човека, сред които продажба на имоти за жилищни нужди, развод, пенсиониране, изплатени застраховки и др. Според директивата всяка държава може да определи сама размера и срока на тази защита предвид стандарта на живот в страната. Според проекта на финансовото министерство защитата на този тип влогове ще е за три месеца.

Законопроектът предвижда всички банки, включително техните клонове в други държави-членки, да участват в системата за гарантиране на влоговете. Участие в българската система за гарантиране на влоговете се предвижда и за клоновете на банки от трети държави, когато в държавата по тяхното седалище няма система за гарантиране на влоговете или когато размерът и обхватът на гаранцията са по-малки от  предвидените в българския закон.

Законопроектът предвижда отпадане на встъпителните вноски на банките при финансирането на Фонда за гарантиране на влоговете.  Годишните премийни вноски ще се определят според размера на привлечените средства и според степента на риска, поет от съответната банка. Според финансовото министерство това ще позволи „отразяването на рисковите профили на отделните кредитни институции, включително техните различни бизнес модели и ще насърчи прилагането на бизнес модели, характеризиращи се с по-ниска степен на риск“.

ФГВБ ще има право да покрива недостига си на средства чрез заеми, набрани с облигационна емисия, както и чрез кредити от държавния бюджет, одобрени с решение на Министерския съвет. Tази възможност бе обяснена още вчера от финансовия министър Владислав Горанов.

Още финансови новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: депозитиизплащане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
ANASTASIVSMVLTIANNI преди 9 години
Сега с проектозакони и по_изгодни условия се опитват да замажат кражбата на 4 милиарда и да убедят овцете пак да си заголят дупетата в некоя банка...
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-високата държавна гаранция на влоговете веднага ще накара банковите директори да рискуват още повече чуждите пари, защото ще печелят повече, а загубата ще се поема от дуржавата.
7
0
 
2
 
! Отговори
75 преди 9 години
До АнонименВ целия свят властва римското право "Всеки е невинен до доказване на противното" Ти предлагаш обратното :) Ако си сигурен,че парите са крададени пусни сигнал до прокуратурата.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 75ZAPLAHATA OT TEGKI SANKZII INKRIMINIRALI KRAGBITE.ILI PARVO SI VZEMETE KRADENITE PARI,A NIE SHTE DOKAZVAME,CE TE SA OTKRADNATI.
5
0
 
3
 
! Отговори
75 преди 9 години
До АнонименАко пишеш на кирилица и слагаш по някоя запетайка ще е е добре,по-бързо ще разбере човек за какво иде реч.В рирективата си е казано 100 000 Е.Аком имаш съмнение,че парите са откраднати подай сигнал с прокуратурата.Не е работа на Фонда да казва кое е крадено и кое не.Той изплънява нареждането.Ако то не се спази ще има тежки санкции.Другия вариант е напускане на ЕС,тогава може държавата да каже-не се гарантита нищо.Докато сме в ЕС,ще са гарантирани до 100 000Е
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
PREPRASHTANETO MI NA ADRESA NA EVROPEISKIAT SAUZ NE E REDNO.NIKADE V DIREKTIVATA NA ES NE E UPOMENATO CE 100000 EVRO OTKRADNATI I SLOGENI NA DEPOZIT NE MOGATDA SE KONFISKUVAT A OSTAVAT NA RAZPOLOGENIE NA KRADZITE-SOBSTVENIZI.
3
2
 
5
 
! Отговори
Крадец преди 9 години
До 1.Аз имам 11 000 лева спестявания.Кажи ми точно на кого от народа да върна 1 000 лв.
2
2
 
2
 
! Отговори
75 преди 9 години
Добре.Напиши си предложението до Европейския съюз,а не тук.Защото защитата до 100 000 Е е задължителна за всички страни членки.Това не е приумица на нашето законодателство а на ЕС
1
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
IMAM PREDLOGENIE:GARANTIRANITE VLOGOVE DA BADAT MAKSIMUM DO 10000(DESET) HILIADI LEVA.NIKOI V BALGARIA NE MOGE DA IMA SPESTIAVANIA NAD DESET HILIADI LEVA.VSICKI PARI NAD DESET HILIADI LEVA SA OTKRADNATI OT NARODA.