Осигуровките трябва да се увеличат, категоричен е Калфин

Водят се разговори за коледни добавки на пенсионерите
Обновена: 13 ное 2014 14:06 | 13 ное 2014 09:44, Камелия Цветанова
67
Осигуровките трябва да се увеличат, категоричен е Калфин
Снимка: Булфото, архив

Осигуровките трябва да се увеличат в дългосрочен план, тъй като през последните години постоянно намаляват, смята вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

Още по темата
За последните 15 години 22 милиарда лева вместо в социалната система са отишли в икономиката, мотивира се той по Нова телевизия. 

Калфин информира, че в момента води разговори с председателя на НОИ относно коледните добавки за пенсионерите.

По думите му, ако има резерв, той ще бъде раздаден, но не се ангажира с прогнози дали това би станало, или не.

„Много тежко е положението, няма пари за плащания в социалното министерство, но с актуализацията ще се осигурят“, призна Калфин. 

Той потвърди прогнозите за увеличение на пенсиите в порядъка на 7 лева и с 4 лева за минималната пенсия.

Относно възрастта за пенсиониране социалният министър обясни, че амбициите му са с максимално съгласие дългосрочната пенсионна реформа да бъде уточнена.
 
"Моето виждане е, че възрастта за пенсиониране ще бъде съобразена с демографските и социално-икономически характеристики на държавата, което включва продължителност на живота, възможностите на социалната система и други”, поясни Ивайло Калфин.
 
"Пенсионната система е солидарна. Ако искаме възрастта за пенсиониране да се изтегли по-рано, това означава да се увеличи тежестта, особено при демографската характеристика в България”, допълни той.
 
По повод предложението на служебния министър Йордан Христосков минималната работна заплата да стане 400 лева, Калфин коментира, че на този етап няма как да отговори дали това увеличение е възможно.
 
Според социалния министър периодът на майчинство е добър в България, но що се отнася до майчинските, няма как да предположи нещо, което не е обсъждано с финансовия министър.
 
"Поели сме ангажимента, че усилено ще помагаме на семействата, които имат повече деца. Само 25% от хората са готови да имат повече от едно дете. Ако ги питаме колко семейства искат да имат три деца, процентът е много висок, но фактът е, че поради икономически и социални фактори имат само по едно“,  поясни социалният министър.

Според него грижите за бременните и за децата до три години също трябва да бъдат засилени и като пример посочи лечението, което те получават да бъде безплатно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
1
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Който се е научил да дере кожи друго не може да измисли.
53
0
 
1
 
! Отговори
Избори преди 9 години
Почва се...,нека му на такъв народ!
52
0
 
6
 
! Отговори
До 60 преди 9 години
Пич аз се осигурявам на максимума и не мога да ползвам нито една от така наречените безплатини услуги когато ми трябват. Нито лекар нито борса. За да отидеш на борстата трябва да те съкратят по много специлана процедура. За лекъря да не говорим, че си им виновен като отидеш да те прегледат ако не си носиш едни 50 лева допълнително. Така, че стига глупости с това, че сме солидарни. Защотот тези дето бачкаме и плащаме ще ни писне и ще си хванем самолета. Пък вие чакайте тези с чавеета ...
51
4
 
2
 
! Отговори
me преди 9 години
Хора, спрете с тези помощи! Когато половината държава си укрива данъците и осигуровките (защото точно това значи да се осигуряваш на минимална, а да взимаш в пъти над нея), какво право имате да се оплаквате изобщо? Вие не сте коректни данъкоплатци, а само ревете срещу тези, които така или иначе мизерстват. ОК, те имат по 5 деца, ясно е, че са тежест и че не е честно, но това е идеята на солидарната държава - плащаш, когато имаш, получаваш когато ти е нужно. Иначе като те уволнят, умираш от глад.
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще намалите помощите на мързеливците,които безотговорно правят деца като на конвейр и после не ги пращат на училище, а на кражби и просия! Ето оттам ще вземете пари за трудовите пенсионери,които са си плащали осигуровки, но с тези пари държавата е развъждала ***!Сега онези,които имат по 40 години трудов стаж мизерстват,защото *** се размножиха до критичната точка, а държавата ни продължава да ги хрантути.Правилно пише 56 - на село работа колкото щеш, но някои предпочитат наготово
49
0
 
7
 
! Отговори
Моля?!?! преди 9 години
"... усилено ще помагаме на семействата, които имат повече деца"?!?!?!А кои имат повече деца, бре?!В предизборната кампания се заговори, че ще се стимулира подпомагането на семейства, които има ДО три деца, а онези, които раждат повече деца, сами да си правят сметката. Това безспорно им донесе гласове, защото на българина му омръзна да хрантути търтеи.Но сега какво се оказва? Докопа се червенушко до властта и запя старата песен - ще подпомага готованците! Нали са им електорат!
48
1
 
4
 
! Отговори
До 53 преди 9 години
Работа на село има за целия китайски народ. И като нети се учи ходи копай . Ама всеки иска на хляба мекото без да положи никакво усилие. А като не ти се копа учи прави продукт с висока добавена стойност и богатей. Стига с тези глупости, че видиш ли южен поток аец и тн . това са краткосрочни прокети те дават временна заетост.
47
0
 
7
 
! Отговори
me преди 9 години
И аз не виждам смисъл да се увеличават здравните осигуровки, при положение, че половината икономика е в сивия сектор. Значи улавите, дето се осигуряват на пълна заплата ще плащаме като ***, а големите хитреци дето се осигуряват на минимална само ще се скатават. Ми то при това положение никога няма да има пари в бюджета. Или подгонете сивата икономика или закривайте държавата! Защото бюджета просто никога няма да ви излезе докато половината данъци и осигуровски се укриват.
46
0
 
5
 
! Отговори
изнемогващ преди 9 години
Вдигат пенсионната осигуровка,вдигат здравната осигуровка,вдигат цената на тока,вдигат се цените на храните,увеличава се администрацията,която увеличава своите коледни добавки и допълнителни пари за "добре" свършена работа.Кога ще се подобри средата в д-вата,та да идват истински инвеститори,да има работа,да има нормална среда за живот?На подобни въпроси няма отговор-хванаха се веднага със закона за МВР и избирателния кодек-какво да направят,та да си гарантират 222 депутати.Унизително,обидно.
45
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали не искахме Бургас - Алексадруполис, не искаме АЕЦ, не искаме Южен поток...Как да се увеличат работещите, как да се увеличат заплатите, как да нарастне сумата от осигуровки?
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-скоро трябва да се увеличи броя на работещите и получаващи заплата за труда си. Също така трябва да се повиши и нивото на заплащане. Цените в магазина са като в Западна Европа, а заплатите - като в ... Стига действахте като рекетьори - не ви стигат парите, да изтръскаме хората до последната стотинка. Първо половината държавна администрация е абсолютно безполезна. Съкратете си заместниците и заместниците на заместниците и ще имате достатъчно!
43
0
 
3
 
! Отговори
Осигуровките не преди 9 години
трябва да се увиличават, а да се намалят безработните и безхаберните които не ги плащат.
42
2
 
1
 
! Отговори
Ангел преди 9 години
До ГРУБА ГРЕШКААбсолютно си прав- при нас живее една , която 1 година крадеше Бюджета на ДОО с болнични, докато я оплождаха изкуствено ,след това 2 години получаваше помощи и обезщетения за сметка на вашите и моите осигуровки , а сега се заплоди отново , та и следващите 3 години да е в болнични /рискова 40 годишна / и обезщетения, отново наша сметка
41
0
 
7
 
! Отговори
NACO преди 9 години
СТИГА с този ПОПУЛИЗЪМ бе другари! СТИГА Сте се ГАВРИЛИ,ЛЪГАЛИ нашите МАЙКИ и БАЩИ! Те само на Коледа ли живеят???
40
0
 
6
 
! Отговори
don преди 9 години
най големия *** и подлизуркобат Бойко защо те държи за топкитиезащо трябва да се увеличава ренсионата възраст - повече кражбиАБВ - ***
39
0
 
17
 
! Отговори
v преди 9 години
Калфин, тева не е лява политика левашка е!
38
0
 
15
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ЕДИН СТИМУЛ ЗА РАБОТОДАТЕЛИТЕ ДА ПРЕМИНАТ В СИВИЯ СЕКТОР. ПРАВИТЕ ИМ ГОЛЯМА УСЛУГА. АКО ЩЕ И ДО 70 ГОДИНИ ДА УВЕЛИЧИТЕ ПЕНСИОННАТА ВЪЗРАСТ ВСЕ ТАЯ. СЛЕД КАТО НЕ ПОСТЪПВАТ СРЕДСТВА ОТ ФИРМИТЕ ЩЕ ИМА МНОГО ДА ЧАКАТЕ. ЗАЩО НЕ ПРОМЕНИТЕ КСО ТАКА,ЧЕ ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ДА СИ ВНАСЯТ САМИ ОСИГУРОВКИТЕ И ДА НЯМА ОСИГУРИТЕЛЕН ТАВАН, А ВЪРХУ БРУТНАТА СУМА НА ДОХОДА. КОЛКО МНОГО СРЕДСТВА ЩЕ ПОСТЪПЯТ В НОИ, НЗОК????? НО В СЛУЧАЯ И ВИЕ ВЛИЗАТЕ В ТОВА ЧИСЛО, НАЛИ?
37
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До gioАми то из съм съгласна да се премахне тая система, ама държавата да ми върне вноските дето ми е прибирала до сега, щото аз близо 30 години внасям, пък шанс да видя пенсия - нулев. А ако от сега нататък всеки си внася в собствена сметка парите за пенсия, кой ще ми компенсира внесеното досега? Иначе правния начин е този - персонално спестяване и всеки се пенсионира, когато прецени или когато може да си го позволи. В България това не виждам как ще стане...
36
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За какво ще ги вдигате тия осигуровки бе За да има за издръжка на ***, дето само се плодят, а един лев не са внесли ли? И тая възраст за пенсия до кога ще расте, докато реално се окаже, че няма такъв, дето да може да получи нещо? Накрадохте се до гуша и сега ще ми се правите на разбирачи от реформи!!
35
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе Калфин, абе чудо социално, как ще вдигаш осигуровките? Плащам си осигуровкитe за да могат *** да се лекуват. Аз на доктор не ходя, просто не боледувам. Не ти ли е ясно, че докато роамите и чиновници не почнат да плащат все няма да има пари. Няма да е зле и да поразровите тази бездънна яма наречена НЗОК. Колко пари потъват там за заплати на армията чиновници в касата? Вдигнете ли осигуровките съвсем няма да ги събирате, така да знаеш.