ГЕРБ, РБ и ДПС не дадоха да се пипа плоският данък

Депутатите отрязаха мераците за неговата отмяна на социалистите и "Атака"
Обновена: 19 ное 2014 16:38 | 19 ное 2014 15:08, Камелия Цветанова
91
ГЕРБ, РБ и ДПС не дадоха да се пипа плоският данък
Снимка: архив, Reuters

Парламентът отхвърли искането на БСП, както и това на „Атака“, за смяна на плоския данък с прогресивно подоходно облагане.

БСП предлагаше връщането на прогресивното подоходно облагане от 2015 г. с необлагаем минимум от 340 лв., а предложението на „Атака“ беше доход до 400 лева да не се облага.

Против гласуваха депутатите от ГЕРБ, РБ и ДПС, а от БСП, ПФ, АБВ, БДЦ и „Атака“ бяха „за“.

Лидерът на ДПС Лютви Местан припомни, че плоският данък беше въведен от тройната коалиция.

Според него това облагане е било продукт на либералното мислене и трябва да се продължи политиката на приемственост, като се запази.

Плоския данък защити и Мартин Димитров от РБ. Той смята, че е това е единственият данък, от който дори в криза приходите растат.

За 2013 г. приходите от него са 1,7 млрд лева, а за първите девет месеца на тази година са 1,9 млрд, това е 12, 5 процента растеж, мотивира се Димитров.

Той обвини БСП в елементарен популизъм, защото са били на власт година и половина, а внасят предложението за прогресивното подоходно облагане, когато минаха в опозиция.

Лидерът на БСП Михаил Миков настоя, че плоският данък е бил въведен, когато икономиката е била в растеж, и може би именно по-ниското облагане е задържало кризата с година и половина, но сега нещата са различни.

„Плоският данък означава болният да носи здравия. Гражданите да плащат фискалните сметки на правителството“, посочи той.

Според него повече от половината избиратели не гласуваха на последните избори заради усещането за несправедливост, което се налага като постоянно отношение към властта, независимо кои партии управляват.

„Данъчното облагане е част от усещането за несправедливост. Хората смятат, че да живеят по - добре не е цел на властта и за това е принципният въпрос за по - справедливо данъчно облагане, което минава през решението за въвеждане на прогресивно облагане“, настоя Миков.

Според него това се доказва и от факта, че България, освен че е най-бедната страна в Европа, е и с най-много работещи бедни - 7 на сто.

„Ножицата се отваря между бедни и богати, хората вече не вярват, че държавата ще направи нещо, а седи отгоре и само събира данъците. Не задължително гласуване, а с пушки да ги изкарате, хората пак няма да отидат, защото нямат усещането, че това е тяхната държава“, заяви соцлидерът.

След като предложенията на БСП и на „Атака“ бяха отхвърлени, Йордан Цонев от ДПС коментира, че това се дължи именно на депутатите от движението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аз не мога да разбера защо има толкова хора против плоския данък ? Разбирам , че има много мързели който седят и си бъркат в носа по цял ден и искат хората който си скъсваме гърба от работа да им даваме повече ама това няма смисал а и не е честно .. не е честно аз да работя по 18 часа на ден и да изкарвам 200.000 лева в годината и да плащам повече от долния комунистически мързел който лежи и спи по цял ден и само се оплаква ! Това не е честно ! Аз не крада , БАЧКАМ КАТО ЖИВОТНО !!!!!!
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още от турско робство си плащаме данъци иии те така...
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Революцията срещу евроатлантическия геноцид над българския народ е неизбежна.
76
0
 
4
 
! Отговори
Барабата преди 9 години
ама ние олигарсите за какво плащаме и хвърляме луди пари на тия в парламента нали да ни вършат работа ти бедни ми българино като не можеш да им платиш за какво ревеш айде стига де
75
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
еми разбойниците ще ти определят данъка бе българино ти това си си избрал а честито да не са луди да го махат
74
0
 
2
 
! Отговори
маче преди 9 години
kolevm38.blog.bg/politika/2014/11/18/oficialno-klichko-dade-polojitelna-doping-proba.1314991
73
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И трите партии са българоубийци провеждащи геноцид на българския народ ,България се *** туцезира, всякакви прешълци са на почит ,а българите във собствената си родина дискриминирани
72
5
 
3
 
! Отговори
турчин преди 9 години
НЕ СЪМ ПРИВЪРЖЕНИК НА ДПС,НО ВИЖДАМ ЧЕ ОТ ПФ И ОТ АТАКА ДПС Е ПО-БЪЛГАРСКА ПАРТИЯ.
71
0
 
4
 
! Отговори
до Инженер преди 9 години
Ами като отидеш навън гарантирано ще плащаш на 4000 евро 1600 евро данък (че може и повече) колкото и умен и кадърен да си ;)
70
1
 
3
 
! Отговори
Khan преди 9 години
До инженерКакъв инжинер си ти бе, Смехурко...като 10% от 4000 не можеш да сметнеш...И какво заплашваш, че ще влезеш в сивата икономика? И като влезеш там, ще станеш престъпник и аре у панделата...
69
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А искате линейката да идва за 2 секунди! Е, няма да идва. И младите ще ходят там, където няма Андрешковци и хората прилежно внасят данъци в хазната.
68
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След като плоския данък бил толкова хубаво нещо, защо до преди 2 часа плюехте БСП, че го въвело по време на Тройната коалиция? Значи, когато го въведе БСП - лошо, но ако го продължава Герб - добро.Както в любовта - уж едни и същи напъни, но много зависи кой те е награбил юнашки. В единия случай е неописуемо щастие, в другия - изнасилване и катострофален изборен резултат!
67
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От цялата работа едно ми стана ясно-пак са го налузили на патриотите.С това темпо много бързо ще се озоват на неправилния бряг
66
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БСП и Атака: "Имаме предложение как да ограбим повече работещия народ, дайте да върнем прогресивния данък. Ставките, процентите и таблиците ще ги натъкмяваме докато ни харесат на нас"
65
2
 
10
 
! Отговори
милф преди 9 години
единственият положителен ефект от този данък облагодетелстващ наи богатите забогатели с кражби е изостряне накласовата борба демократично отречена от накралите се
64
3
 
9
 
! Отговори
инженер преди 9 години
Аз на 4000лв заплата плащам 800лв данък в момента. Дали съм толкова *** да почна да плащам 1600лв данък ако въведат прогресивното облагане? Щом имам акъл в главата да изкарам толкова пари дали няма да емигрирам или да вляза в сивата икономика. Защо овчия народ си мисли, че автоматично ще вземат повече пари с този данък. Аз гарантирам, че дори по-малко ще влизат в хазната, защото пак ще стане като едно време всички да работим на договор от 240лв без значение каква е реално заплатата.
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Виж 52 и 53! Виж как е в повечето европейски държави! Думбазите се превърнаха в плутокрация! Ако ги оставиш на спокойствие както е в БГ, нищо няма да плащат, ами и ще ви унищожат, защото не им трябвате.Ще ви уморят чрез ,,здравеопазване'' и хубави храни. Кой люби народа поробен и помни завета велик на зов нека тича бунтовен на злодеите тегли ритник!
62
1
 
2
 
! Отговори
А бе тъпаци преди 9 години
данъка за физическите лица с год доход до 150 000 лв. Даже трябва да падне на 6%.Плоския Данъка за юридически лица трябва да стане такъв какъвто е в Германия!А тия внушения, че комунистите, пЪрдон БСП, са искали да вдигнат данъка на физ лица, а да оставят плоския за монополите са меко казано смехотворни! Апропо как може да наричате някой който е въвел плоския данък социалист?
61
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледай овчия народ който взима заплата 500 лв как се радва на прогресивния данък. Овцете дори не разбират ще с инфлацията и времето и те ще стигнат над тези прагове и ще почнат да плащат повече след време. Това е беден сме, защото е *** народа.
60
0
 
2
 
! Отговори
До 53 преди 9 години
Е,като ми даваш примери за 60 и 70 % данък, замисли ли се, че в тия държави съществува и т.нар.данък презумпция живот,който се изчислява въз основа на недв.и движ.имущество,сиреч,декларирал си 4хил.лв.,въз основа на имуществото ти,за да го поддържаш са ти нужни 8хил.лв.,те облагат върху 8хил.лв.и никой не го интересува дали имаш,или нямаш и как живееш. И още нещо,направи си фирма,работи сутрин от 8 вечер до 8,имай цялата отговорност и после плащай 60 или 70%.Ей,я да отивате да бачкате!!!!!!!!!!