ГЕРБ не се отказва: Държавни пари и за частните училища

Партията даде задна за задължителната забавачка за 4-годишните
Обновена: 21 ное 2014 14:23 | 21 ное 2014 11:27,
52
ГЕРБ не се отказва: Държавни пари и за частните училища
Милена Дамянова. Снимка: БТА

ГЕРБ не се отказва от идеята държавата да поеме част от финансирането и на частните детски градини и училища. Това стана ясно, след като партията на Бойко Борисов внесе проекта си за закон за предучилищното и училищното образование.

Той е същият, който ГЕРБ внесе и обсъди в първия си мандат, но не можа да приеме, защото кабинетът подаде оставка.

В проекта има редакции, най-съществената от които е отпадането на предложението да се задължат четиригодишните да ходят на забавачка.

Държавното финансиране за частните училища и детски градини ще влезе в сила от 2018 година, обясни бившата зам.-министърка Милена Дамянова. Тя уточни, че държавата ще им дава само част от парите, които дава на държавните и общинските учебни заведения.

За частните няма да има средства за материалната база, за специалисти и за работа по интереси. „Ще се дават само за покриване на учебния процес“, каза Дамянова и уточни, че това означава за заплати на учителите.

Предвидена е и възможност да се спират парите на частните градини и училища, ако при тях бъдат констатирани нарушения.

ГЕРБ се отказват от задължителната забавачка за 4-годишните, която почти въведоха в първия си мандат, заради общественото недоволство. „Не смятаме, че мярката е грешна“, каза Дамянова.

С новите текстове в закона ГЕРБ ще утвърди целодневното обучение на децата до 7 клас. За първи път ще се въведе и задължителна квалификация и атестация за учителите. Ще се създадат и професионални училища от 1 кл. до 10 кл., които ще дават възможност за професионално обучение и получаване на професионална квалификация.

"Родителите за първи път се разглеждат като реални участници в учебния процес", обясни още депутатката Снежана Дукова.

От ГЕРБ искат да се въведе и мониторинг за оценяване на работата в училищата, от които ще зависи и финансирането им, стана ясно от представянето на новия-стар проект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Кейн преди 9 години
Абе тая по изцъклена и от Москов,те по това ли ги назначават
36
1
 
0
 
! Отговори
оцеляваща българка преди 9 години
ЧЕТЕТЕ 28!ТОВА Е ИСТИНА-ОТ МАЙКА МИ ГО ЗНАМ,ОЩЕ ДОКАТО БЯХ МАЛКА,А ТОВА Е ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ 40 ГОДИНИ.АКО В ДЪРЖАВНИТЕ ДЕТСКИ ГРАДИНИ НЯМА МЕСТА ТО В ДЪРЖАВНИТЕ УЧИЛИЩА ИМА ПРЕДОСТАТЪЧНО-ВСЯКА ГОДИНА УЧИТЕЛИТЕ ТРЕПЕРЯТ ОТ СТРАХ,ДАЛИ ЩЕ ИМАТ ДОСТАТЪЧНО ДЕЦА,ТА ДА ИМАТ И ТЕ ПЪЛЕН РАБ.ДЕН.СОФИЯ НЕ Е ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ И НЕ СЪДЕТЕ ПО УСЛОВИЯТА ТАМ И В БЪЛГАРИЯ....ЗАЩО НИКОЙ НЕ НАСОЧВА ВНИМАНИЕТО ВЪРХУ МИНИСТ.НА ОБРАЗОВАНИЕ-КАКВИ ПРОСТОТИИ ВЪРШИ-КАКВИ УЧЕБНИЦИ СЕ УДОБРЯВАТ...КАК НЕ СЕ ВЗЕМА МНЕНИЕТО ТОЧН
35
1
 
1
 
! Отговори
Вангелия преди 9 години
През 2018 ГЕРБ отдавна няма да е на власт.
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
откъде накъде ще плащам таксите на частиниците те имат такси по 5000 лева, а не могат да си позволят средства. Сакън! да вземат да се гръмнат!
33
0
 
5
 
! Отговори
виктор преди 9 години
Нещо се обърках, аз като данъщоплатец ще плащам заплатите на хора в частна фирма????Защо така бе г-н Борисов, не усещате ли, че по този начин изнервяте хората, що не ми плащате и на мен заплата, нищо че работя в частни фирми от 20 години. По този начин се създава неравнопоставеност.
32
0
 
0
 
! Отговори
до 39 преди 9 години
Разликата тук е,че държавата ще даде пари,но ти пак ще си платиш пълната такса.Не сравнявайте Австрия с България.Нито един частник няма да се откаже от това, да вземе колкото се може повече пари.
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В частни детски градини и училища ходят деца на свръхбогати хора.Номерът,няма места и затова детето ми не ходи в държавно училище, не минава.Това е абсолютна лъжа.Кои в тази държава могат да си позволят такси от 3 хил.евро,защото не са по-малко?
30
6
 
1
 
! Отговори
До всички разбирачи преди 9 години
Дано коментарите по-долу да са на платени ***, защото иначе единственото което може да се каже за хората които са ги написали, че са откровено ***. Живея в Австрия - тук държавата покрива частната детска градина със същата сума, с която би покрила държавната. Именно защото строенето на детски градини е скъпо, така е по-ефективно за данъкоплатеца и така всеки има достъп до достъпна детска градина. Така поне няма да плащате пълни такси в частната - толкова ли е трудно за осмисляне?
29
0
 
5
 
! Отговори
До 37 преди 9 години
Не се разболявай, учи си децата сам вкъщи, купи си куче-пазач и най-важното - не забравяй да си плащаш данъците :)
28
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БЕДНИ НАРОДЕ, ЗАЩО ГЛАСУВА ЗА ПАРТИЯТА НА БОГАТИТЕ ГЕРБ????!!
27
3
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Започна се частни училища,частни болници.Далаверка за нашите хора.Върнаха се на власт и продължават мутренските си номера,малко ги поспряха но уви,глупците ги върнаха на власт.Мин раб заплата през 2015 г няма да расте,пенсионерите при джипито пак ще плащат по 3.40 лв ,10% отново лихва по депозитите,10% ръст на тока,че може и повече.Народе избра си ги сега ще ги търпиш.Дойде Борисов и кризата отново се върна -дали действително е така.Колко още заеми ще вземат- до сега 4.5 млр,а догодина ще видим.
26
2
 
7
 
! Отговори
naco преди 9 години
А,защо да не са ДЪРЖАВНИ тогава???
25
2
 
13
 
! Отговори
студент преди 9 години
Стига сте слагали под общ знаменател всички държавни училища.Има добри има и лоши както е и с университетите.Който има пари избира къде да учи.Всички ученици,спечелили медали на различните олимпиади са от държавните училища.В Казанлък,въпреки мизерията децата са успели.Затова се нарича държавно-защото д-вата е ЗАДЪЛЖЕНА да създаде много добри условия за учене.Първото от тях е в клас да има най-много 18 деца.Така ще се работи много по-добре.Как да изпиташ устно 30 души по география напр.
24
3
 
17
 
! Отговори
изроди преди 9 години
ОСТAВКA!
23
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На времето сме имали най-добрата образователна система, справка / История на педагогиката /. За 25 години некадърни министри и зам. министри успяха да унищожат тази система. С този закон управляващите сега ще сложат края на образованието в България. Много хора казват, че това е целта на ГЕРБ. На тях не им трябват образовани хора.
22
2
 
30
 
! Отговори
човек преди 9 години
Още едва са започнали да управляват и си показаха рогата мафиотски!!Фалиралата благодарение на тях държава трябва да плаща и за образованието на тяхните копилета събрани в частни школа-каква налост!!!
21
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
унищожиха държавните болници дойде ред и на училищата
20
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко възпитаници на частни училища са донесли медали и слава за България, колко от тях са спечелили стипендии за престижните университети по света?! Редно е държавните учебни заведения да се финансират от държавата, а частните - от частни източници! Да се отделят от неголемия бюджет на МОН, а и изобщо от държавия бюджет, средства частни училища, е супер нагло, мутренски нагло. Ама онази ... Милена Дамянова откога се кани да доубие родното образование и е на път да успее.
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А защо не увеличите стипендиите на държавните ВУЗ-ове? В момента има много умни, четящи и можещи студенти, а държавната им стипендия за успех е 55 лева на месец! 55 лева като го разделим на 30 дни в месеца, се получава по 1.83 на ден или 94 евроцента на ден. Значи държавата БЪЛГАРИЯ, член на ЕС, ми дава на мен по 94 евроцента на ден, затова че съм нейното бъдеще... е как да имам вяра после в положителните неща?
18
0
 
11
 
! Отговори
.......... преди 9 години
Какво ще направите за одк ,црд- така наречените извънучилищни дейности ,нали Крисия се обучава точно там,нищо нали ,пак няма пари за това.......само сипове и ред други глупости с които се запълва норматива в у-ще,и се взимат пари,от НИЩО НЕ РАЗБИРАТЕ ВИЕ ТАМ ГОРЕ................ВИЕ НЕ ПОЗНАВАТЕ ПРОБЛЕМИТЕ НА ТЕЗИ ХОРА КОИТО РАБОТЯТ В ТАКИВА ДЕЦА И ИЗГРАЖДАТ ТАЛАНТИТЕ НА БЪЛГАРИЯ...........