Прихващанията в КТБ трябва да бъдат отменени, заяви Чобанов

С вота за плоския данък ДПС спаси крехкото правителство, смята той
Обновена: 22 ное 2014 11:12 | 22 ное 2014 11:12, Бойчо Попов
27
Прихващанията в КТБ трябва да бъдат отменени, заяви Чобанов
Снимка: Булфото, архив

Бившият финансов министър в кабинета на Пламен Орешарски Петър Чобанов застава зад идеята на сегашния премиер Бойко Борисов за отмяна на прихващанията в Корпоративна търговска банка.

„Трябва да бъдат отменени тези прихващания. Ако не се стигне до отмяна, от масата на несъстоятелността в банката няма да остане нищо. Именно зад тези цесии стоят същинските бизнес дейности и ако бъдат признати всички прихващания, няма да останат здрави активи, които да бъдат оставени в масата на несъстоятелността“, заяви в ефира на Нова телевизия Чобанов.

Още по темата
По думите му Движението за права и свободи, от чиито редици сега Чобанов е народен представител, би подкрепило предложението за отмяна на тези цесии, но той се надява „това, което ще бъде предложено, да бъде юридически изпипано“.

Припомняме, че в петък депутати от ГЕРБ, РБ и ПФ внесоха промени в Закона за банковата несъстоятелност, които касаят т. нар. прихващания. Ако те бъдат одобрени, прихващания за около 800 млн. лева в КТБ могат да бъдат отменени. Това обаче може да стане след обявяването на банката в несъстоятелност от съда. С измененията се дава право на синдика да не признае извършени прихващания, направени след обявяването на КТБ в неплатежоспособност. По-рано за плана съобщи премиерът Бойко Борисов, който нарече прихващанията „далавери“.

Същевременно Чобанов категорично се противопостави на тезата на подуправителя на БНБ Цветан Гунев, изказана пред вестник „Банкеръ", че КТБ е можело да бъде спасена с до 500 млн. лв. ликвидна подкрепа.

„Наивно звучат подобни обяснения. В годината, в която той е бил подуправител, в КТБ са се случвали процеси, които не е трябвало да се случват“, заяви Чобанов. По думите му тези 500 млн. лв. биха били „като капка вода в пустинята“ на фона на недостига на капитал от около 4 млрд. лв.

„КТБ е банка, която е неплатежоспособна, а ликвидна подкрепа за неплатежоспособна банка противоречи на всички закони“, поясни още Чобанов.

Същевременно той не пропусна да защити действията на кабинета Орешарски, като изтъкна, че той е спазил наредбата от предния служебен кабинет, която ограничаваше съхранението на държавните пари в една банка. По думите му при встъпването в длъжност на кабинета Орешарски в КТБ държавни дружества са съхранявали 860 млн. лв., а при оставката му тези пари са били намалени до 240 млн. лв.

„Ако търсим отговорност от държавна институция, първата, която трябваше да реагира, е банков надзор“, заяви още бившият финансов министър.

Според Чобанов с гласуването си за запазване на плоския данък ДПС „на практика спаси едно крехко правителство, което не е постигнало все още добра координация“.

По думите му управляващите имат малко различия, но по важни теми. „Данъчната политика е много важна за едно дясно реформаторско правителство. Ако беше отменен плоският данък, на следващия ден в коалицията щеше да има сериозни колизии“, добави той.

Същевременно Чобанов подчерта, че по отношение на данъчните закони ДПС преследва последователно поведение за подкрепа на плоския данък и не би могло да се откаже от нея, „само за да се докажем като опозиция“. И заяви, че плоският данък е най-добрият вариант за българската икономика.

По отношение на актуализацията на бюджета Чобанов добави, че "поех отговорност да призная, че приходите няма да се изпълнят. Оценката бе, че няма да се изпълнят с 500 млн. лв. и затова предложихме и актуализация". По думите му между този момент и сега недостигът се е увеличил и "сега говорим за недостиг от 1 млрд. лв.".

По думите му ДПС не е подкрепило сегашната актуализация, тъй като като служебният кабинет е преразпределил сериозен бюджет. „Не само ги няма приходите, но и разходите се увеличиха с 300 млн. лв.“, каза той.

Чобанов обаче заяви, че вина за раздутите разходи носи и служебното правителство, и посочи, че са изхарчени над 1 млрд. лева – 750 млн. лева заради спрените програми и допълнителни 300 млн. лева, разпределени като разходи.

Припомняме, че преди броени дни Чобанов заяви, че причината за неизпълнението на заложените приходи е чисто политическият вакуум от началото на май, който се е пренесъл в икономиката. Тогава той бе категоричен, че е имало възможност макрорамката на бюджета да бъде изпълнена, защото за първото полугодие икономическият растеж е бил в размер на 2% на годишна база, а за третото тримесечие е бил 1,6%.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: КТБПетър Чобанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЧУууубиииии :)
19
0
 
5
 
! Отговори
Даниел преди 9 години
Този по-добре да не се обажда, защото като се знае какви ги надробиха, едни 100 тояги ще са му малко за наказание. Ако го докопат вложителите в КТБ, линчуването не му мърда, заедно с това на Искров.
18
0
 
4
 
! Отговори
джото преди 9 години
Поредната маша на монсеньор ефенди царя на планетата сър медена питчица!
17
0
 
5
 
! Отговори
Тан преди 9 години
От кога си фактор, бе?
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
млъкни бе
15
0
 
8
 
! Отговори
Дончо преди 9 години
Чобанов е маша в ръцете на ДПС! ***!!!!
14
0
 
4
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Строг но справедлив и вероятно не носи на бой .
13
0
 
4
 
! Отговори
Мда преди 9 години
Нека махнат прихващанията в КТБ, заради потърпевшите хора, но изобщо няма да се учудя, ако и една камара политици имат полза от тази промяна. А техните пари няма да са никак малко.
12
1
 
9
 
! Отговори
Радо преди 9 години
Чоби спасителя, познавате ли го? Жив ***, нищо не става от него! Ако си беше вършил работата както трябва, можеше и да не се стигне до тази съдба с банката! И само да не казва, че не е знаел нищо! Всички са знаели, но са предпочели да крадат, вместо да работят за хората и да предотвратят фалита й!
11
2
 
9
 
! Отговори
Никой преди 9 години
Сега каква стана тя. Държавните дружества изтеглят пари от банката и БНБ не дава краткосрочна помощ + медии близки до ДПС и банката фалира. 600 млн ликвидна наличност не са малко. Сега реват, че хората се усетиха и направиха цесии и те няма да вземат без пари активите, които им трябват. 4 млр заем - 1млр от служебната правителство, заради спрени програми - познайте заради кое правителство + 3 млр заради КТБ. Сега тези ще спасяват банката и България. Много са нагли. И Боко се репчи като паун.
10
1
 
3
 
! Отговори
Мария преди 9 години
До АнтоанЗа страната ни не знам, но а ДПС явно доста, щом си го взеха под крилото. БСП и в частност Кадиев и Миков със сигурност още си скубят косите за този индивид!
9
1
 
4
 
! Отговори
Йордан преди 9 години
До ядосан вложителЕ как чии? На Доган, Василев и Кадиев!
8
0
 
8
 
! Отговори
Антоан преди 9 години
Чобанов е доста странен тип. Какво направи за страната ни точно
7
2
 
10
 
! Отговори
Ko преди 9 години
Всъщност прихващанията са уин уин ситуация за всички с изключение на държавата, решила да се облажи от престъпното отношение към КТБ. Схемата да се вземат парите на вложителите е ясно, че в голямата си част вече е осуетена. Хората си направиха цесии и сега могат наистина спокойно да спят и да си вземат парите (без комисионната за цесия). Друг е въпроса, защо на мен ми беше ясно, че няма как да се дават по 10 процента лихви, а БНБ и съответните институции не? Къде са виновните?
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NIKAKVI ZESII,NIKAKVO VRASHTANE NA PARI-VSICKO DA SE KONFISKUVA V POLZA NA DARGAVATA
5
0
 
11
 
! Отговори
Пона преди 9 години
По скоро намирам че виновниците за цялата тази ситуациятрябва да бъдат съдени, но за това ни дума ни вопъл ни стон.
4
0
 
5
 
! Отговори
Банкер-да-бях преди 9 години
"По думите му при встъпването в длъжност на кабинета Орешарски в КТБ държавни дружества са съхранявали 860 млн. лв., а при оставката му тези пари са били намалени до 240 млн. лв" Аз и за половин година мога да ги сведа от 860 до 240 милиона... Особено ако са били бързоликвидни активи. Такава диверсификация ш им форсирам че и тях щяха да търсят :)
3
0
 
15
 
! Отговори
ядосан вложител преди 9 години
А ти къде спа, бе овчарче, когато беше министър ?Чии препоръки слушаше ?
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тез розови бузки...представям си какво еничарско "бойно кръщение" са му нацепили *** от ДПС.
1
19
 
9
 
! Отговори
! преди 9 години
Колкото и да не мога да го понасям тоя Чобанов, в случая е прав.