С новия външен дълг задълженията ни стават 18 млрд. лв.

Не е морално Искров да завърши мандата си, заяви Горанов
Обновена: 23 ное 2014 19:10 | 23 ное 2014 19:08,
168
С новия външен дълг задълженията ни стават 18 млрд. лв.
Снимка: Булфото, архив

Няма да отпаднат цесии в КТБ, а ще останат за след края на несъстоятелността на банката. Това каза в предаването „120 минути” по bTV финансовият министър Владислав Горанов.

На въпрос за смисъла на последните промени в Закона за банковата несъстоятелност, които бяха внесени в петък, Горанов коментира, че по последни данни направените цесии са за 1,1 милиарда лева. Но изтъкна, че смисълът им е, че дават гаранция да не се нарушава принципът на равнопоставеност на кредиторите и справедливостта при разпределението на неудачите.

Още по темата

Финансовият министър обясни, че по досега действащия закон се оказвало, че цесиите в Корпоративна търговска банка нарушават именно принципа на равнопоставеност на кредиторите, въпреки че са напълно законна операция. Затова с последните законови промени те се изместват за след края на процедурата по несъстоятелност на банката, каза Горанов.

Финансистът каза, че след законовите промени цесиите ще се извършват след края на процедурата по несъстоятелност. Така, ако от даден негарантиран депозит са останали например само 30%, прехващането ще може да се направи само по отношение на тях.

С новия външен дълг от 4,5 милиарда лева, който ще бъде поет до края на годината, общият дълг става около 18 милиарда лева или 27 на сто от БВП.

Той за пореден път повтори, че с 3 милиарда лева от тях до края на годината ще се покрие натрупаният дефицит заради грешно планиране на Бюджет 2014.

За КТБ ще бъдат насочени 2 милиарда лева временна ликвидна подкрепа, за да се гарнтира навременното изплащане на гарантираните депозити. Заедно с наличните средствата във Фонда за гарантиране на влоговете от 1,6 милиарда лева, стават общо 3,7 милиарда лева, които Фондът ще изплати, обясни Горанов.

Горанов коментира и темата за оставката на Иван Искров.

Той определи като спекулация твърдението, че Иван Искров ще бъде изпратен в Черноморската банка за развитие като представител на България. Искров е управител на БНБ и смятаме, че той трябва да напусне по морални причини.

"Ако той смята че може да си довърши мандата, нека го направи, но не е морална позиция. Иван Искров може да довърши своя мандат, ако прецени, че това е най-правилното за финансовата система и БНБ”, каза Горанов.

И напомни, че според Договора за функционирането на ЕС централната банка е независима. Горанов обаче даде да се разбере, че управляващите не искат Искров да изкара пълния си мандат.

Горанов уточни, че по време на срещата между Борисов и Искров не са обсъждани каквито и да било казуси, свързани с бъдещето на Иван Искров.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още по темата: Владислав Горанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До софиянецС кви очи приказваш тия глупости бе *** злобен,точно този дълг е благодарение на свитата която фалира държавата 2 пъти вече и беше на път да го направи за 3ти жалко софийско лай.о
55
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САМО 18 МИЛИАРДА????? ТОВА СА ПАРИ ЗА СЕМКИ БРЕ. ЩО НЕ СИ ДРЪПНЕТЕ ОЩЕ 10 МИЛИАРДА ПА ДА СИ ОДИТЕ НА СЕЛО ДА СИ ПАСЕТЕ ОВЦЕТЕ??? ИЛИ ШЕ КАЖЕТЕ ЧЕ ВЕЧЕ СИ ПАСЕТЕ ОВЦЕТЕ НА ЖЛЪТИТЕ ПАВЕТА?? Е ТАКА МОЖЕ. ОНИ ТЕА ОВЦЕ НИ САКАТ ДА ПИЯТ НИ САКАТ ДА ПАСАТ. САМО ГИ ОНОЖДАЙТЕ ОТ ВРЕМЕ НАВРЕМЕ ДА НЕ ИМ ЗАРАСНАТ ОТВОРЕТЕ БРЕ. АМА ВИЕ И ЗАТОВА НЕ СТЕ КАДАРНИ. КАДАРНИСТЕ САМО ДА ЯДЕТЕ И ДА СЕ.ЕТЕ У НУЖНИКО ПО ГОЛЕМЕ САЛАМЕ. Е БРАО!! АМА ГЛЕЙТЕ КАТО ОДИТЕ У НУЖНИКО ДА СА ПО ГОЛЕМИ САЛАМЕТЕ ДА ИМА ЗА СИЧКИ.
54
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Горанов, моите уважение, но да знаеш, че има нещо подмазваческо у физиономията ти, което ме кара да изпитвам априори недоверие къде тебе.
53
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Напред-назад, нагоре-надолу, наляво-надясно, лупинг-салто, скок-клек. Гарантирано от машината за хаос наречена глава на първата политическа сила.
52
0
 
11
 
! Отговори
GFR преди 9 години
НА 25ТА ГОДИНА ОТ САТВОРЕНИЕТО НА ДЕМУКРАЦЯТАБАЦЕ ФРЪЛЯ КАРУЦАТА У РЕКАТА МИСИСИПИ НАЧИ ИСКАРО !
51
5
 
2
 
! Отговори
Прасчо преди 9 години
До ВасилевВярно,само другарят съсел гепи 4 млрд-за една година управление.Вервам ти!
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това сме го играли, пробва се реакцията на обществото. Интересно, какви точно са заслугите му.
49
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз не искам да живея в Държава, в която разносвач на банички е Министър на Финансите, а полуграмотна Мутра е Примиер.
48
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
29.03.2014г. "Държавата ще фалира, ако правителството вземе заем от 3 милиарда лева. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира в Ботевград новината за емитирането на нов външен дълг"
47
0
 
15
 
! Отговори
събодете се преди 9 години
Беотговони хора като вас които са дошли на власт не да работят а да крадът така ще бъде! Дълговете ще растът. Кой да ги върне : Още малко в България ще се насели само с ***. Вие очаквате от *** данак да плати или осигуровка ? Забравете !
46
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До вещица:не се коси,ще се хванат за гушите.Крайно време е да гледаме екшън.Не се шегувам,до скоро бизнесът в БГ беше разпределен по милиционерски-всеки си знаеше района,но вече има много гладни,застарели и недоволни.Следва преразпределение на благата и макар,че ББ е факир като диспечер на потока на парите,този път няма да успее с еквилибристиките.
45
0
 
14
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
БЪЛГАРИНА ДА ЗАТЕГНЕ ОЩЕ ПОВЕЧЕ КОЛАНА. ИНТЕРЕСНО КЪДЕ ЩЕ ОТИДАТ ТИЯ МИЛИАРДИ, КОИТО ДРАГИ СЪНАРОДНИЦИ ЩЕ ТРЯБВА ДА ПЛАЩАТЕ. А КАК ЩЕ ГИ ПЛАЩАТЕ Е ЕДНА ГОЛЯМА ПИТАНКА.
44
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Упс,и сменете ку**ите,че са много стари.
43
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре де,ясно е ,че на мафията не и достигат пари.Пичове,имам предложение:съкратете личния състав и си изберете нов бос.
42
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как са изчезнали 4.5 млрд лева от банка,която е под надзор на БНБ?Един от експертите твърдеше,че банката е имала проблем с ликвидността в размер на 500 млн.?Как станаха 4.5 млрд.?Вижте какво,аз все пак съм жена и няма да си мръдна пръста,дори няма да родя на тази държава и чуждо дете няма да гледам,но недоумявам бг мъжете що за мухльовци сте?
41
1
 
31
 
! Отговори
Ала-Бала преди 9 години
Спомняте ли времето в края на юни т.г., когато бастисаха КЪБ и Буда се върна, от САЩ. Тогава той 3 дни ходеше като, накой гащник и тръбеше навсякъде, че ще вземе 6 милярда заеми и ще покани МВФ. Защо ли ми се набива в очите, че този план се изпълнява. САЩ най-обичат страни с дългове!
40
1
 
6
 
! Отговори
GFR преди 9 години
МИ ШПЕКА МИРО* !* МИРО МРЪШАТА БЕ ДЕТУ БАЦЕ МУ ПРАЕШЕ ФАТКИ !
39
2
 
20
 
! Отговори
vidimo nedovolna преди 9 години
Нали във ФГ на депозитите имаше 2,4 млд. лева, как сега станаха 1,6, хвърлят всякакви числа на хората, май ще се платят и негарантираните.....Още от затварянето на банката ГЕРБ казаха,че трябва да се тегли заем от 4,5 млд.лева. От къде знаеха това точно число? Всичко е измислено отдавна...., а протестърите къде са сега, те, които доведоха до проблема
38
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гласуваш за Герб - получаваш Доган и 5 млрд. заем.
37
3
 
21
 
! Отговори
КОШМАРА - АТАКА преди 9 години
АКО МИСЛИТЕ ЧЕ МИ Е ТЪЖНО СЕГА ЗА ВАС И МИ Е ЖАЛ СЕ ЛЪЖЕТЕ! ДА ВИ СЪЖАЛЯВАМЕ ЧЕ СЕГА ВИЕ ЩЕ ПЛАТИТЕ КРАЖБИТЕ В КТБ И ЩЕ БЛЪСКАТЕ КАТО РОБИ И КРЕПОСТНИЦИ В 21 ВЕК ЛИ? НЕЕЕЕЕЕ, БУДА ТИКВАТА, ВИНКЕЛИ, ДУДУЦИ, ГОЦЕТА И АГЕНТ ИВАН НЕ ПАДНАХА ОТ НЕБЕТО! ВИЕ СИ ГИ ИЗБРАХТЕ! СЕГА ПРАЗНУВАМЕ ЗАЩОТО Г-Н БОРИСОВ НАДМИНА ДОРИ НАШИТЕ ОЧАКВАНИЯ ЗА ГЕНОЦИДА НА КОЙТО ЩЕ ВИ ПОДЛОЖИ! АААААХАХАХА УАААХАХАХА КАК СЕ ЧУВСТВАТЕЕЕЕЕЕЕ?