80% от българите във Великобритания работят, напомни Митов

Той разговаря с министъра по европейските въпроси Дейвид Лидингтън
16
80% от българите във Великобритания работят, напомни Митов
Снимка: Булфото, архив

Българският министър на външните работи Даниел Митов проведе разговор с британския министър по европейските въпроси Дейвид Лидингтън по повод представените идеи на правителството на Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия за законодателни промени и административни мерки, отнасящи се до различни права на граждани на ЕС, съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Проявявайки разбиране към вътрешно-политическата ситуация във Великобритания, българската страна поддържа позицията, изразена и от ЕК, че правото на свободно движение е едно от най-важните индивидуални права на гражданите на ЕС и един от основните принципи, на които се основава Съюзът, пише в съобщението.

Съществуващото европейско законодателство предоставя достатъчно механизми за ограничаване на случаите на злоупотреби и измами с правото на свободно движение.

България нееднократно е заявявала готовност за по-активен обмен и сътрудничество с Великобритания за възпрепятстване на опити за злоупотреби със социални помощи, които накърняват правото на свободно движение. Подписано е Писмо за намерение между Министерството на труда и социалната политика и министерството на финансите на Република България и Департамента по заетостта и пенсиите на Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия за сътрудничество в случаите на трансгранична заетост и предоставяне на услуги и прилагане на регламентите за социална сигурност.

Част от представените днес предложения за изменения в областта на свободното движение на работна сила пораждат известни съмнения по отношение на тяхната съвместимост с принципа на недискриминация между гражданите на ЕС. В същото време разбираме, че предстои те да бъдат превърнати в конкретни законодателни и административни мерки и по-точна оценка за тяхната съвместимост с правото на ЕС, ще бъде възможна едва на този етап.

Безспорен е фактът, че мобилността на работна ръка има съществен положителен принос за икономическото развитие в ЕС. Данните за гражданите на България и Румъния, пребиваващи във Великобритания, доказани от различни изследвания, включително британски, недвусмислено сочат, че тяхната цел не е ползване на социалната система на страната. Равнището на заетост при тях е почти 80%, при средно за страната 73%. Икономически изследвания във Великобритания показват, че имигрантите от страни-членки на ЕС създават повече приходи в британската икономика отколкото са разходите, които социалната система на страната прави за тях.

България е уверена, че сътрудничеството между двете страни, включително в контекста на ЕС, във всички негови измерения, е от взаимен интерес и ще продължи в различни двустранни и многостранни формати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Алек преди 9 години
3. Изобщо не се срамувам, че не съм си вкъщи. Всеки път като чуя приятелите ми да се хвалят как изкарват по 700 кинта за 8 часова нощна смяна в Subway и ми става горчиво в устата.Извод:Научете го тоя *** език - обградени сте от медия, всичката е на английски! Не мога да обясня колко много врати отваря. Като казвам "научете", имам предвид точно това. Всичките българи, които познавам тук имат СЛАБ английски. Достатъчно да се оправят, но като цяло СЛАБ.Късмет на тея дето са в "БЕГЕТО".
11
0
 
0
 
! Отговори
Алек преди 9 години
Българин съм, живея във Великобритания.Три неща мога да ви кажа:1. Англичаните са ксенофоби и изобщо не ме очудват опитите им да ограничат правата за всички останали.2. Българите идващи тук не мият чинии. Българите тук учат. В момента съм студент и работя почасово като преводач (български/английски). Плащат ми 15 паунда/час, работа по 25 часа на седмица. Изкарвам по 1500 паунда на месец. Имам достатъчно да живея спокойно, да си плащам наема и да пращам обратно вкъщи.
10
0
 
0
 
! Отговори
кали преди 9 години
Е защо сте допуснали да се стигне до това положение ??? Защо ми уважавате чуждестранните етноси ??? Толкова ли сте се продали вече ??? До там ли стигнахте !!! Истински държавни изменници и продажници !!!
9
0
 
1
 
! Отговори
партиен член преди 9 години
Срамна работа няма.Дали ще мия чинии или ще чистя не ми пука от разните комплексари.Там мияч може да е по добре платен от някой който работи тук в мола и си мисли че е голяма работа.Ако имигрантите спрът да пращат пари в БГ ще фалираме.Не че сега несме.
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До номер 2 жалък си братле. Как може да ръсаждаваш така.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
дори няма да повчрвате с Българите навънка които се срещам какви работи работят..но само ще ви подскажа..че 95% от тях немият чинии, нито са чистачи..а дори няма да ви споменавам заплатите им..ако не са хората отвънка да вкарват пари в БГ (както повечето правят) гаранция че държавата ни няма да я има рано или късно, защото Българина само чака наготово да му се уреди живота и плюе този и онзи, по форумчета, но накрая сам си е виновен. Не ви казвам да излиате навън, а просто СЕ СТЕГНЕТЕ!
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аз пък неработя...
5
2
 
6
 
! Отговори
AZ преди 9 години
Do PFFF....Absoliutno sam saglasen s teb,taka e ima mnogo hora , koito ne miiat chinii,no daje i da e taka ne vijdam nishto losho i obidno.Oshte Vespasian e kazal.....parite ne mirishat.Po dobre cinii, otkolkoto da visish po kafenetata i peikite i da plachesh , che niamash pari da posreshtnesh praznicite.
4
1
 
5
 
! Отговори
GESTAPO преди 9 години
I DVAMATA KOMENTIRASHTI ANONIMNO STE PALNI PROSTACI I ABSOLIUTNO NEINFORMIRANI KAKVO RABOTIAT EMIGRANTITE.NE KOMENTIRAITE NEPODGOTVENI.A VIE SHTOM MISLITE, CHE EMIGRANTITE SA PRODAJNICI, MOGA DA SI PREDSTAVIA, KAKVI MARZELI I NEOBRAZOVANI AMSALACI STE. I NAKRAIA DA VI KAJA.......SRAMNA RABOTA NIAMA, SRAMNO E TOVA , KOETO STE KOMENTIRALI PO DOLU!!!!!!!!!!!!!!!!!
3
2
 
11
 
! Отговори
пффф преди 9 години
Хората с професия, стаж и добър английски не мият чинии повярвайте ми :).
2
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
RABOTIAT I KRADAT EDNOVREMENNO.VSICKI EMIGRANTI-PREDATELI NIAMAT PRAVO DA SE ZAVRASHTAT.TOVA E IZMETA NA BALGARIA,BOKLUZI,BOKLUZI-ZAVINAGI VAN OT BALGARIA.
1
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да, работят - мият чинии, защото за друго не стават, а англичаните имат миенето на чинии за унижение.