Пенсионната система – адекватна и стабилна, поиска Калфин

Правителство и синдикати с извънредна среща, не обсъждали бюджета
Обновена: 29 ное 2014 19:17 | 29 ное 2014 16:16, Красимир Ангелов
58
Пенсионната система – адекватна и стабилна, поиска Калфин
Снимка: Булфото

Правителството, синдикатите и работодателите се събраха на извънредно заседание, за да обсъдят пенсионната реформа.

Направихме първа експертна среща, на която да потърсим и обсъдим варианти на дългосрочни решения за пенсионната система, обяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, цитиран от "Фокус“.

Той посочи, че работната група ще търси решения, които да доведат до две неща в пенсионната система – адекватност и стабилност.

Още по темата

"Още в началото на следващата седмица ще направя среща и с парламентарните партии, ще им представя това, по което работим и ще очакваме от тях да се съобразят с предложенията и решения. Те също ще участват в тях, за да има максимално широко съгласие", посочи Калфин.

Той заяви още, че трябва да има мерки за укрепване на приходната част на пенсионната система и мерки, свързани с достъпа до пенсионната система, „които да дадат повече адекватност и справедливост на системата“. „Ще се опитаме всичко да бъде максимално публично, което не значи, че тези разговори ще са публични. Надявам се това да инициира публичен дебат. Имаме малко време, до края на тази година трябва да се вземат някои решения“, категоричен бе социалният министър.

Той посочи, че конкретните параметри в бюджета не са обсъждани по време на срещата.

Вицепрезидентът на КТ "Подкрепа“ Димитър Манолов също потвърди, че на срещата не е ставало въпрос за размера на минималната работна заплата. „Говорихме за „хоризонти 2025 година“, посочи Манолов.

Той подчерта, че пенсионна система не се прави от днес за утре и не се прави с 20 лева увеличение на минималната работна заплата и с увеличаване с 2 месеца на пенсионна възраст на година. „Тя се прави в рамките на нещо, което отчита стотици фактори иначе рискуваме да изпаднем като диванните икономисти да говорят глупости“, заяви още Димитър Манолов.

Още по темата вижте във видеото на телевизия Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
14
 
! Отговори
erito преди 9 години
Искам от тук нататък, вноските ми за пенсия на индивидуална сметка! Каквото са откраднали до тук, откраднали. Не искам като дойде времето да се пенсионирам, младите работещи да казват, че ме издържат. Толкова обидно звучи, при положение,че цял живот си работил и си плащал. Солидарност имаше през комунизма, вече нали няма комунизъм? А социално слабите и държавните служители да си ги поема държавния бюджет, защото и без това за тях не се внасят осигуровки. Аз не съм благотворително дружество.
47
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Популистки комунист!А, какво направи, докато беше на власт, последната година, а преди това в тройната коалиция, Калфин?Това е чист и недподправен популизъм.
46
0
 
15
 
! Отговори
Тоягов преди 9 години
Тия некадърници са за стадиона,полеви съд и директно в Централния Софийски.Продължават да ни ограбват.Време е да ги озаптим.Знаете ли тоя комунист каква заплата вземаше в Европарламента и защо е лъснал косъма?Сега го върнаха в БГ за да посъбере малко негативи и после пак в космоса.
45
0
 
15
 
! Отговори
бай Иван преди 9 години
Абе Калфин.Виждам,че си избран с милозлива,загрижена за хората физиономия.Сега искаш с тая "загрижена" физиономия да ни излъжеш с финес-присъщо за комунистите.Не се напъвай в разговори,убеждаване и доказване за пенсионерското благополучие.Вземи краденото от твоите другари-мафиоти като кредитни милионери,заменкаджии,митничари,масови и касови приватизатори,изключително номенклатурчици,партийни секретари и ДС.А кога ще осветлите икономическите им досиета? Какво стана със задграничните дружества???
44
0
 
15
 
! Отговори
пенсионер преди 9 години
До Недауважаеми 39,мога да ви кача решението на НОИ,а що се отнася до това в/у каква сума съм се осигурявал то тя е две минимални заплати за съответния период от последните 25 г. през останалия период съм бил осигуряван на не минимална а на добра заплата.
43
0
 
18
 
! Отговори
Ние преди 9 години
"Адекватна и стабилна!"Този празнословец знае ли съдържанието на тези думи или просто се гаври с нас!?
42
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕДИН ДЕН СОЦИАЛИЗМА ЩЕ ПОБЕДИ ОКОНЧАТЕЛНО И ВСИЧКИ КАПИТАЛИСТИ ЩЕ СЪЖАЛЯВАТ ЗА ЛОШОТИИТЕ И ЗЛИНИТЕ, КОИТО НАПРАВИХА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!!! НЕ МОЖЕ 65-70 ГОДИШНИ ХОРА ДА ГИ КАРАШ ДА РАБОТЯТ НАРАВНО С МЛАДИТЕ! 60 ГОДИНИ МАКСИМУМ И ДО ТАМ ТРЯБВА ДА СЕ РАБОТИ И ЕДНИ НОРМАЛНИ ПЕНСИИ ДАЙДЕ, СТИГА ХАРЧИХТЕ ПАРИТЕ ЗА ВОЕННИ МИСИИ В ЧУЖБИНА И ВНОСКИ ЗА НАТО ЗА ДА УГОДИТЕ И СЛУГУВАТЕ НА КРЪВОПИИЦИТЕ - САЩ
41
1
 
19
 
! Отговори
Иван Бухов преди 9 години
Хората от първа и втора категория са с много привилегии, пенсионират се въз основа на големите си заплати и с фиктивен завишен трудов стаж/Прислужено време/. Това е несправедливо и ограбва хората от третата категория. Швейцарската правило не се прилагаше ежегодно и старите пенсии изостанаха спрямо нарастването та заплатите и от там от облагаемия доход. Пенсията ми преизчислена с достигнатия облагаем доход трябва да е със 150 лева по висока! Управляващи, оправяйте се, не ни крадете!!! Бог с нас!
40
3
 
16
 
! Отговори
Клатишапков преди 9 години
Каква адекватна и стабилна пенсионна система да имаме, като на един реално роботещ и изкарващ парите има по 10, само получаващи?
39
0
 
15
 
! Отговори
ll преди 9 години
kristelina georgieva da ne se pravi na mnogo snaeschta a da dava pari sa pensionnata reforma i nai malkata pensija da e 500 lv a na milizioneri tschengeta sportisti da e ne povetsche ot 800 lv kakvo e tasi raslika mejdu horata v bg.ta na mutrite agenti i tschengeta novobogataschi da vsimat 4 5 povetscehe pensija ot normalnite Hora s 160 180 260 lv.nenormalno e tova no gerberite sa milioneri sa tova se natiskat da sa v Vlasta bravo na komunjagata kalfin i dano da uspee
38
0
 
15
 
! Отговори
Неда преди 9 години
До 38Наистина ли за стаж над 44 години са Ви отпуснали 154.50 лв. месечно, при праг на бедността над 250 лв.? Ако не е тайна, върху какви доходи са Ви осигурявали? Посочвате, че много над минималната заплата, но все пак колко? Какъв процент върху получаваните от заплата доходи е този мизерен размер на определената пенсия?
37
0
 
21
 
! Отговори
Вероника преди 9 години
Повтаряната до втръсване фраза "Пари няма" е невярна, трябва да казват "Не можем да си съберем парите, затова не са в държавната хазна, а си остават при мошениците". Влезте в Централни хали и вижте как не дават касови бележки, на 100 продажби я маркират 5-6, я по-малко. И това е само елементарен пример. Всички търговци са мошеници на дребно, а от това си правя изводите какви пък данъчни измами правятголемите дружества. Така че контролните органи спят и затова в хазната все няма пари
36
1
 
21
 
! Отговори
пенсионер преди 9 години
радост ме обхвана когато дойде време за пенсиониране.мислех си че ще си получа заслуженото ,да ама не.получих с/у 44 години стаж и осигуровки много над минималната заплата познайте колко голяма пенсия - само 154,50 лв. на месец.аха казах си ,много висока ,как ще я изхарча.че те ме накараха да се замисля защо въобще съм плащал осигуровки.замислете се всички които все още работите.
35
0
 
15
 
! Отговори
до 35 преди 9 години
надземане бе!
34
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да поставим на границите на България надписът:"Arbeit macht frei " и да се свършва! За тези, които не знаят, това е надписът на входа на фашистките концентрациони лагери през втората световна война. А младите, като гледат гаврата с родителите им, да си опичат овреме акъла и да се вземат в ръце и да се спасяват, животът е кратък.
33
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И *** за зеле не става от калфата,камо ли политик! Доказал го е многократно...
32
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Системата "адекватно" и СТАБИЛНО е води до мизерия
31
1
 
33
 
! Отговори
балък преди 9 години
И, докога си мислите, че ще ви търпи пролетариатът?! Вероятно сте забравили уроците на историята?!
30
2
 
22
 
! Отговори
; преди 9 години
А не може ли здравните да отиват в личен фонд и когато имаш нужда да си ползваш собствени средства ? таксата за преглед да се вдигне мин. двойно Както и ученици да ходят при личния само с родител ,писна ми да чакам по 2-3 за извинителни бележки за това че снощи били на дискотека и изпуснали първите 4 часа от даскалото и няма да имат детски!
29
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абв- партийката на мутрите от прехода...дс/кгб