Русия не е зарязала "Южен поток", смята Мартин Димитров

Политолог: Изказването на Путин не е изпратено на правилния адрес
Обновена: 2 дек 2014 10:00 | 2 дек 2014 10:00, Анисия Иванова
49
Русия не е зарязала "Южен поток", смята Мартин Димитров
Архив: Булфото

Русия няма да се откаже от „Южен поток". Това каза пред Нова телевизия депутатът от РБ Мартин Димитров, заместник-председател на енергийната парламентарна комисия, в реакция на новината, че Москва спира проекта за газопровод заради България. Вчера Путин дори посъветва София да поиска компенсации от Европейския съюз в размер на 400 милиона евро годишно.

Според Димитров това е тактически ход от страна на Владимир Путин и на Русия. „В никакъв случай те не са се отказали от "Южен поток”. Евентуално отклонение и минаване на трасето през Турция би оскъпило проекта поне два или може би три пъти, което би го направило икономически невъзможен, а не неефективен. И в момента има такава тръба - това е „Син поток”, който минава през Турция и той не може да бъде запълнен”, обясни Димитров.

Още по темата
Според него този тактически ход, който има за цел да увеличи натиска върху България и върху Европейската комисия за това да има „Южен поток”, той да бъде построен и българското правителство да отстъпи.
 
„Ще видите, че след този ход на Москва ще има истерия в България и много хора ще призоват да приемем всички руски предложения, защото иначе ще изгубим и нямаме избор. А всъщност имаме избор. Русия иска да строи „Южен поток”. Просто това трябва да се случи по европейските правила и да бъде икономически  ефективно за България”, категоричен беше Димитров.

Тази тактика ние сме я виждали и преди при други ситуации. Ако някой иска да смени трасето по такъв начин, означава всички процедури да започнат от нулата, а това означава поне една година време да мине само в първоначална администрация, каза още той.

Според бившия енергиен министър Румен Овчаров загубите от 400 млн. евро е доста занижена сума и ако се изчисли евентуалният транзит от 63 млрд. през България по сегашната транзитна такса, която Русия плаща за транзита за Турция, то сумата е около 600 млн. долара годишно.

По думите му тези 63 млрд. кубически метра газ ще минат през Турция. Ние ставаме територия, която няма да транзитира за други, но няма да транзитира и това, което транзитираше досега, допълни той.
 
Загубите от спирането за проекта за България са очевидни – те са не само финансови, но и геостратегически, както и чисто политически, обяви Овчаров.

„Ако 30% от транзита на руски природен газ преминава през България, дали Русия няма да е зависима от нашата страна?”, запита бившият енергиен министър.

Според политолога Огнян Минчев "Южен поток” не е проблем между Русия и България и изказването на Путин не е изпратено на правилния адрес.

„Ако Путин се отказва от строителството на „Южен поток”, това означава, че ЕС е отстоял своята теза и своя интерес в това всички енергийни инфраструктури на територията му да бъдат съобразени с т.нар. трети енергиен пакет, който предполага спазване на законите на конкуренцията в ЕС”, изтъкна Минчев, като допълни, че за Европа спирането на „Южен поток” е добра новина, тъй като доказва, че законите на територията на ЕС се спазват.
 
Според него думите на Путин, че България ще изгуби пари от спирането на проекта, е твърдение, направено на едро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Гошов руските форуми обикновените льольовци вече ни нааричат "предатели"===================== ИПАЛ СЪМ ИМ МАЙКАТА НА РУСКИТЕ ЛѝОЛѝОВЦИ И НА ТЕБЕ ПЕРСОНАЛНО. Приятен следобед!
31
2
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До местенСтотици обикновенни българи ще си загубят работата по проекта--------------------- Стотици? 200? 300? Боли ли *** Q-ра за 300 полурусначета, на които кумир е лидерът на чужда държава? Естествено, че в администрацията на Южен поток някои небългари с български паспорт ще си загубят работата, но това е само от полза за държавата ни.
30
1
 
2
 
! Отговори
местен преди 9 години
Немога да разбера хора които единствено само плюят срещу южен поток и нищо не ги интересува .Стотици обикновенни българи ще си загубят работата по проекта .Явно тези хора не се интересуват от сънародниците си или са на заплата да пишат нещо.
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия не е зарязала "Южен поток", смята Мартин ДимитровПолитолог: Изказването на Путин не е изпратено на правилния адрес-----------Този клакьор и *** Мартин Димитров, все още ли раздава мъдрости?!?Вместо да се скрие в някоя дупка и да го е срам да гледа хората в очите, нахалникът пак се появява да ни раздава "мъдрости"На всичко отгоре имат и високомерието, да твордят, че Путин не е изпратил съобщението си на правилния адрес? Всъщност, да - трябвало е да го изпрати на Обама, а той в БГ
28
2
 
6
 
! Отговори
VANGEN преди 9 години
Ей син спукан ***-какви нелепици ръсиш бе ***-Путин казва в прав текст че южен поток ще има и ще минава през турция,а вие либерастите знаете да повтаряте само едни мантри и докарахте страната до пълна катастрофа,за да я направите колония на запада където да има работа само за *** и келнери,но за всичко това ще има и възмездие-няма да избягате никъде ,то ще ви настигне където и да сте.....
27
4
 
1
 
! Отговори
Бай ви Ганя преди 9 години
Засега е спечелен първия рунд. Няма да минава тръба с влияние през България. Втория рунд е да не позволим да ни надупчат скъпата родина заради газ от шисти и да изтровят земята ни. Тогава ще е победа и доказателство, че имаме национален суверинитет.
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Такива като този, досега нахлузваха въжето на врата на България. Сега вече ритнаха и стола под краката и. Позор за такива ***!
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ej--j-j-j-j-j, kolko bil umen fufljoto Mahrtivn Dimithhurrrof-f-f-f. Suvsem a la Drangalevskija rom - ikonomiko-proizvodstvenijat makro - ubiets na Bulgarija, osnovopolozjnikut na grandioznata demokratichna koruptsija i bezprimernija grabezj na "otvratitelnoto" sotsialistichesko natsionalno bogatstvo, doneslo miliardite na demokraDite ot sedesrskija i postkomunisticheskija elit. Ma toj i orakul be, Nostradamus sedesarski, prorok... Shto se ne skrie njakude, papagal samovljuben, gluhar proleten.
24
2
 
8
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
И какви са тези правила на ЕС -да се транспортира газ от Азербейджан за ЕС (рУСИЯ ЩЕ ГО ПОСТРОИ -ЩЕ ХВЪРЛИ УЙМА ПАРИ И СЛЕД ТОВА ДРУГИ ЩЕ ГО ИЗПОЛЗВАТ -е ИМА ЛИ КОИ ДА СЕ СЪГЛАСИ НА ТАКВАЗ ГЛУПОСТ )и шистов газ -тъй ли ? И този един от тези които ходят всяка седмица в американското посолство на консултация
23
3
 
17
 
! Отговори
Иванов преди 9 години
Какви европейски правила бе Мартине. Европейските правила са в Ньойския договор, който осакати България, а сега вие еврофилите продължавате същата линия. На европейския пазар ще предлагаме добри курорти, добри условия за почивка с приятни момичета и услужливи момчета. Това ли е Европа, от която се ерчите че сте част. Мерси. България вън от ЕС и НАТО.
22
3
 
9
 
! Отговори
дано преди 9 години
М Кунева се окаже права,все още има надежда.А ако мине през Турция,ще има и през Гърция,член на ЕС.Ама тогава от Брюксел ще се направят ,че не са видели.
21
10
 
2
 
! Отговори
Joro преди 9 години
q marsh ot BG ruski okupatori!
20
10
 
6
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Много емоции от снощи за тоя ЮП. Не се знае какво печелиш, когато губиш и обратното. Много е рано и няма кой да каже България губи ли или печели от това, че няма да има ЮП. Параметрите на договора бяха и са си пълна тайна. Какво сме щели да печелим, да дължим, след колко време експлоатация реално щяхме да излезем начисто това всичко е забулено в мъгла. Никой не каза, че газа ще поевтинее с 6 % ако имаше ЮП. Защо за турците е по-евтин като сме уж братя славяни? Много неизяснени въпроси има.
19
4
 
11
 
! Отговори
местен преди 9 години
В моя град има стотици хора работещи по южен поток с двугодишни договори заплатата е 1000 лв и нагоре .Щом спряха проекта незнам тези хора какво ще правят.Особенно зимата когато напълно всичко е спряло.Дано държавата да се погрижи за отварянето на повече работни места.
18
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
алооо,МаЛтинчо,ми ако Южен поток минава през Турция,после как ще стигне до Европа?!Турция няма граница с Италия?ЩЕ МИНЕ ПРЕЗ ГЪРЦИЯ!А тя НЕ Е ЛИ ЧЛЕН ЕС?!ЗАЩО ще разреши ЕС да мине ЮП презГърция а не през България!А да каже маЛтинчо!
17
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русофили, вийте като вълци на месечина колкото си искате. Незаконен южен поток може да мине през България само, ако не дай си Боже станем ръска република. Ще плачете, ще се вайкате оше седмица две и всичко ще свърши.
16
6
 
18
 
! Отговори
**** преди 9 години
Аз на този пелтек ли да вярвам,или на путин,то на пелтека в тяхното село никой не му вярва,защото си говори колкото да не заспи.
15
10
 
26
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
Националните предатели довели България до унизителното положение на най-бедната държава в Европа един ден ще носят наказателна отговорност !Този е един от тях !
14
4
 
19
 
! Отговори
1 преди 9 години
Сигурно не се е отказала, но се е отказала от минаването през България, което е само в наша вреда! И кой ще компенсира загубата?
13
3
 
18
 
! Отговори
до номер 13 преди 9 години
нашите ***, ще си говорят че проекта не е ефективен, но нямат топки да искат нещо от ЕС, защото никой не слуша мнението им.