Бюджет 2015 няма да ни отлепи от дъното, рече Чобанов

"Коментарите, че КТБ е банката на ДПС, са мит"
Обновена: 5 дек 2014 09:54 | 5 дек 2014 09:52,
29
Бюджет 2015 няма да ни отлепи от дъното, рече Чобанов
Петър Чобанов. Снимка: архив, БТА

Бюджет 2015 не е реформаторски, не е ориентиран към растежа и няма да отлепи държавата от дъното, заяви пред Нова тв бившият министър на финансите и настоящ депутат от ДПС Петър Чобанов.

Той обясни, че в бюджета за тази година е бил заложен растеж и той е налице, макар и в края на годината ведомствата да се оплакват от липсата на средства дори и за заплати на държавните служители.

Още по темата
„Виждаме по-различна философия на бюджета, според която на всяка цена трябва да смъкнем дефицита”, каза още Чобанов, но допълни, че може би това ще е за сметка на растежа.

„Южен поток” е полезен проект за България и ще създаде работни места, но трябва да бъде изпълнен по европейските правила, категоричен беше Чобанов. В инвестиционното споразумение, подписано през ноември 2012 година, е фиксирана норма на възвращаемост в рамките на 8% от вложеното по проекта. На базата на нея се определят и транзитните такси, допълни още той.

Ако бъдат спазени изискванията на Третия либерализационен пакет, транзитните такси реално трябва да се определят от енергийния регулатор, тоест от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), каза още Чобанов.

Според него изчисленията на служебния министър Васил Щонов, че проектът ще носи на България по 54 млн. евро годишна печалба, са правилни. Същевременно обаче трябва да се отчете, че през първите 22 години страната ще трябва да изплаща дълговете за строителството на газопровода.

Финансовият министър в правителството на Пламен Орешарски смята, че в неговия мандат се е случила развръзката с КТБ и допълни, че банката просто не е можела да продължава да работи по този начин.

Коментарите, че КТБ е банката на ДПС, са само един от митовете около банката, добави Чобанов и призова да бъде приет законът, предложен от партията, отнасящ се до разкриване на банковата тайна за средствата на висши държавни чиновници в изпаднали в несъстоятелност банки. "Тогава ще сложим край на митовете като този, че КТБ е банка на ДПС”, добави депутатът.

Чобанов допълни, че не се интересува кой е собственик на "Булгартабак", стига предприятието да работи и създава работни места. Според бившия финансов министър има много митове и около собствеността на тютюневия холдинг.

Още финансови новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
bai ivan преди 9 години
az li da ti kaja na koi E bulgartabak bre na ONQ LAINOVOZ PEEVSKI , I LAFKA ENEGOVA AKO NE ZNAESH,sega ochakvam da priemete zakon s koito da izkarate ili da zabranite prodajbata na cigari vav golemite verigi hranitelni magazini TOEST SAMO V LAFKA DA SE PRODAVAT I TAKA ...IZVOD -PRPIZVODstvoto, distribuciqta i prodajbata na cigarite v bulgaristan da se darji ot edin chovek a da ne zabrqvame che sad izkupvaneto na rutuna e pak toi taka che DELQNCHO MAMA. DPS TO TE NAPRAVI GOLEM AMA MNOGO GOLEM, AMA NALI SE SEHTAH CHE TI NQMAHMQSTO VECHEV BG POLITIKATA A ????
15
3
 
1
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Единствените реформи в на тоя бюджетите беше тегленето на кредити и не задаването на въпроси, къде отиват парите. Тоя роб на страховете си, тая безгръбначна страхлива медуза, се продаде за един чадър от ДПС. Прода се защото видя какво направи и че ще му се потърси отговорност. Възмездие Чобанов ще има медузи като теб на никой не трябват!
14
3
 
5
 
! Отговори
Х преди 9 години
Няма да го достигнем дъното ,защото за една година вие тока ни забихте под дъното,че ще ни трябва доста време поне да се изравним с дъното.
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** с овча глава . четете лекции на нещастните студенти с орешарски и те се чудят защо нямат работа след дипломирането си.
12
2
 
10
 
! Отговори
изнервен преди 9 години
Този плондер май не е разбрал, че неговите господари ни залепиха на дъното и не може да се измъкнеш оттам с магическа пръчка за една година.
11
1
 
12
 
! Отговори
baihui преди 9 години
Вижте добре тази физиономия на пребозало прасе, продало род, държава и история, за да яде пържоли и черен хаивер няколко години.Даже публично прие исляма. А нали беше експерт, безпартиен???!!!Как така сега депутат ??? а ок коя партия?повръща ми се
10
3
 
16
 
! Отговори
void преди 9 години
Петър Чобанов е най-кадърният български финансов министър, който е имала Турция в цялата си история.
9
22
 
5
 
! Отговори
Пако преди 9 години
Чобанов беше най-добрият ни финансов министър, след Орешарски 2005-2009. И двамата са страхотни икономисти. Ама софиянци си искат простаци и нагли лъжци да ги управляват, така че още доста години ще сме в блатото.
8
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а бре Краваров благодарение на твоя висок професионализъм няма да отлепиме скоро
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
некадърници
6
3
 
9
 
! Отговори
:-D преди 9 години
Повярвахме ти :-D
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това не е ли министъра който така добре планира бюджета - че за една година се изтеглиха има няма 8 млрд лева дълг!!! Че отгоре на всичко и взима отношение...
4
3
 
15
 
! Отговори
gost преди 9 години
Защо този господин,след като призна че събираемостта на приходите е малка ,позволи дълго време за шеф на НАП да бъде човек, чието име никой не е чувал-некомпетентен и комплексиран.Създадоха се нови и безумни нови дирекции в тази структура и демотивиращи условия за служителите ,от които точно се очаква да повишат тази събираемост.Така е и в Митниците.ТОВА ГОВОРИ И ЗА НЕГОВАТА КОМПЕТЕНТНОСТ В СЛУЧАЯ .НА НЕГОВО МЯСТО НЕ БИХ СЕ ИЗЯВЯВАЛ С ТАКАВА ГОРДОСТ ПО МЕДИИТЕ.
3
3
 
33
 
! Отговори
Даго преди 9 години
Щом тоя си позволяват да дават акъл, след кошмарните кражби, докато бе министър, работата е много зле!Чобанов, Орешарски, Пеевски и всички гнусни *** от БСП и ДПС трябва да влязат веднага в затвора и да се конфискува всичкото им имущество!Така стана тя: - "Крадеца вика - дръжте крадеца!"
2
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този ни закова на дъното. Сега иска отлепване. *си простака.
1
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоз пък изтърсак, видяхме го колко разбира от финанси. За 1 година доведе държавата до фалит!