"Безстрашието на Борисов не впечатли Москва"

Руски вестници за позицията на България за "Южен поток"
Обновена: 9 дек 2014 14:14 | 9 дек 2014 09:22, Елка Василева
318
"Безстрашието на Борисов не впечатли Москва"
Бойко Борисов. Снимка: БТА

България ще настоява пред Европейската комисия газопроводът "Южен поток" все пак да бъде изграден, пишат в заглавия руските вестници, като цитират премиера Бойко Борисов.

Печатът коментира решението на Москва да спре дейността по проекта, огласено на 1 декември от президента Владимир Путин. Основна причина според Путин е липсващото разрешение на България да се строи газопровод на територията й, припомня "Независимая газета".

Строежът на "Южен поток" срещна твърда съпротива и от Брюксел, и от Вашингтон - те упражниха масиран натиск върху България, а и върху други участнички в проекта, най-вече Сърбия и Унгария. Брюксел използва формалното противоречие между юридическата формула на проекта и Третия енергиен пакет на ЕС, пише вестникът.

"Решението за строежа впрочем бе взето, преди да влезе в сила въпросният пакет, и при наличие на добра воля би могъл да се намери компромис. Желанието Москва да бъде наказана заради Украйна обаче излезе по-силно от икономическата логика", добавя изданието.

Още по темата

Бойко Борисов "внезапно не само осъзна колко полезен за страната му би могъл да стане газопроводът "Южен поток", но дръзна не да моли, а да настоява Еврокомисията да им върне тръбата. Премиерското "безстрашие" безспорно е впечатлило мнозина. Но не и Москва", изтъква "Росийская газета".

До неотдавна българските власти, щом Москва поискаше да разяснят позицията на София във връзка с проекта "Южен поток", избягваха да отговарят пряко и хвърляха вината върху Брюксел с намек, че нещата не зависят от България, а от еврочиновниците в Европейската комисия. Щом обаче Владимир Путин закри проекта заради несговорчивостта на тия същите еврочиновници, София веднага си спомни, че има собствени национални интереси, собствени доходи и разходи, а в крайна сметка и собствен глас в ЕС, коментира московският официоз.

По думите на премиера Борисов косвените доходи от проекта за България ще са далеч по-големи от обявените транзитни такси в размер на 400 милиона евро. България е готова да се сражава с Евросъюза за "Южен поток", пише "Московский комсомолец". Днес България изпраща един вицепремиер и енергийния министър да бранят осъществяването на газопроводния проект в Брюксел - те ще настояват строежът на "Южен поток" да продължи при спазване на европейските правила, посочва вестникът.

ЕС за пръв път ще обсъди днес официално как да реагира на руския отказ от строителството на газопровода, пише "Комерсант". Според негови източници и анализатори е малко вероятно Еврокомисията, под чийто натиск до голяма степен бе спрян "Южен поток", да промени своята позиция - въпреки молбите на България и Унгария, изпитали най-силен удар от това, че проектът бе отменен.

"Газпром" не се трогва от оплакванията на бившите си партньори", затова пък пострадалите може би ще се опитат да издействат допълнителни преференции в рамките на европейските проекти, смята "Комерсант".

България и Сърбия "обвиняват за спирането на строежа именно Европейската комисия", пише "Наша версия". Жителите на региона са възмутени, че същата тази Еврокомисия даде зелена светлина за изграждането на "Северен поток", защитил страните в Северна Европа от непредсказуемостта на Киев, но забрани "Южен поток", който се очакваше да гарантира енергийната сигурност на балканските страни, пояснява изданието.

Русия не е член на ЕС и няма да участва в днешната среща в Брюксел, посветена на ситуацията около "Южен поток", заяви вчера руският министър на енергетиката Александър Новак. Според запознат с положението служител от федерацията, когото цитира "Взгляд", Русия не е получавала официални покани за форума.

"Какво става с Южен поток"? Погребахме ли го или не?", пита "Вечерняя Москва". Българският премиер "неотдавна едва ли не бе изградил предизборната си кампания върху това, че българите нямали нужда от руската тръба". И той "надали ще накара Москва да закопае в земята и да удави в морето още десетина милиарда освен близо четирите милиарда долара, вече "закопани" от нея в извършените досега работи", прогнозира всекидневникът.

"Не е това причината за лицемерните сцени, разигравани днес. Най-вероятно София просто се опитва да спазари с европейската бюрокрация някакво обезщетение заради пропуснатите ползи и за послушанието си в съпротивата срещу "Южен поток", допълва "Вечерняя Москва".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Избирaтел нa ВоленВолен що не го взеха войник на времето или си сакат или гей е сакат не е значи е ГЕЙ
224
8
 
3
 
! Отговори
Сянката преди 9 години
Луд, *** .....Хм Русофилчовци!Русия ке падне!
223
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ахаха "Ако си мъж на място и истински политик правиш каквото си искаш" да ама не ти си *** и ограничен молоумник ,България е плюнка и прави каквото и се каже ,тъжно но факт , ако не ще сме като Куба.Много е лесно да кажете майната им на ЕС ще правим каквото си искаме , но не става така в тоя форум имам чувството че средната възраст е 12 години.
222
0
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
До СянкатаМного си ***.
221
15
 
9
 
! Отговори
Сянката преди 9 години
Още санкции за вас *** ***.До пролетта ще си дъвчете коланите !!!А тръбата си я наврете отзад!!!Гладни въшки крепостни!!!!Мръсни комунисти !!!!
220
1
 
3
 
! Отговори
бг преди 9 години
Американците(наполеоновци)казаха че спирането на ЮП било победа за Обам.
219
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо обвинявате ЕК. Ако си мъж и политик на място,никой не може да ти попречи.
218
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе наште политици дали имат спуснат план от Брюксел кога да си уважават жените? А Сидеров му трябва второ мнение от Москва. Той и затова се разведе.
217
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
gazta se izkypyva na cena 36 stotinki ot dirmite tva che se prodava za 1 ,10 1,20 e alchnost na targovcite i to v bg ne ot rysia .koito ima gaz stancia my e qsno ostanalite sa potrebiteli.
216
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До +++Също като при теб ,нали? На Сидеров можеш само да му лъскаш обувките.
215
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен256Приготви дървата тогава.
214
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руските медии са егати парцалите ! ЮП го спря *** !
213
1
 
2
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 9 години
Radvam se che Boiko igrae Shekspir inak prosto riskuva sebe si.A za potoka borbata e DVUPOLYUSEN MODEL NABUKO ILI POTOKA.ENERGIYATA OPREDELYA SILNIYA NA SCENATA.PODKREPYAM BOIKO
212
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Повтарям:Цената на газта е вдигната за фирми с близо 30%Не лъжа,за разлика от гъ*облизците и чужденците тук.Руснака прави уговорки само,за да не ги спазва-и това не е агитация ,а опит.
211
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Do 206Не лъжете хората, няма вдигане на цената на газа . Има договорк и не може всеки да си вдига цената всеки ден.Това са глупости.
210
9
 
2
 
! Отговори
+++ преди 9 години
До# тоя къде написа много но не каза нищо.Толкова са ти объркани мислите, че сам ще се затормозиш докато си ги четеш. Едно време Колумб като е тръгвал към Индия дали е казвал - ако стигнем или ако нестигнем - защото думата -ако- се употребява само от мършата която не е сигурна в успеха си. В момента Русия няма ако има слаба държава с изнемогваща икономика, на която вие искате да . Аз икономиката на бълг. Не съм тръгнал да оправя. Просто ме е яд че има толова невежи и играничени хора в тази държава.
209
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Междувременно,още преди отоплителния сезон и преди панаирите с газопровода,руснаците са вдигнали цената на газта сблизо 30%.Особено тегаво се работи с българкитеим агенти от овъргаз ако си фирма .Тогава усещаш как искат да те смачкат.
208
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ne im iskame gazta I po-dale4e ot nas .
207
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До +++описваш вайкашсе комунист батака те са тези който се се оплакват че някой им е виновен
206
1
 
8
 
! Отговори
До +++ преди 9 години
Човекът се различава от селяднура (без обида към селяните) по това че, е активен и се бори във всякакви обстоятелства, защото има респект към неблагоприятните и оценява благоприятните. Селендура, няма респект към неблагоприятните обстоятелства; а благоприятните, той ги смята за даденост и когато е добре става нагъл и арогантен. Не иска за мисли за вероятното "АКО". Когато го сполетят неблагоприятните обстоятелства обаче, се изживява като "жертва"- обвинява всеки друг, но не и себе си. И на ум не му идва че, е негова вината че не е предвидил това "ако" което го е ударило по чутурата.