Пореден опит: НС стартира избор на главен инспектор

Номинациите ще се правят до 30 януари
Обновена: 11 дек 2014 11:26 | 11 дек 2014 11:09,
5
Пореден опит: НС стартира избор на главен инспектор
Снимка: БТА

Парламентът ще направи пореден опит за избор на главен инспектор към Висшия съдебен съвет. Депутатите откриха нова процедура за издигане на кандидати, изслушване и избор.

Номинациите ще се правят до 30 януари, реши пленарната зала. Това стана почти единодушно – със 130 гласа "за", без против и с 5-има въздържали се.

Още по темата
Мандатът на сегашния главен инспектор Анна Караиванова изтече в началото на 2013 година. През май миналата година тя подаде оставка. Неин наследник обаче така и не бе избран нито от миналия парламент, нито от този преди него.

Причината е невъзможността да се събере нужното мнозинство, което по закон е квалифицирано или 161 депутати.

Последните кандидати за главен съдебен инспектор, издигнати в мандата на миналия парламент, бяха Вера Чочкова и Теодора Точкова. До избора им така и не се стигна обаче, тъй като кабинетът на Пламен Орешарски подаде оставка.

Четин Казак от ДПС нарече опита за избор на главен инспектор „сага“. "Тя се проточи вече две години, премина през толкова много кандидатури, перипетии, разнищвани в медиите, оплювани, очерняни, кандидати се отказваха, а други стигаха до фаза изслушване и процедурата се прекратяваше", обобщи депутатът. той изрази надежда, че този път изборът да бъде осъществен.

Според шефа на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ проблемът в тази, а и други процедури, е страхът на кандидатите. "Те се притесняват, че кандидатствайки, ще загубят доброто си име", смята депутатът.

Според приетите правила кандидатури могат да се издигат както от парламентарни групи, така и от юридически лица с нестопанска цел, висши училища и научни организации. Те трябва да представят свидетелство за съдимост, свидетелство от националната следствена служба, декларация за имотното му състояние и за произхода на средствата за придобиване на имуществото.

Кандидатите ще бъдат публикувани в интернет страницата на парламента. Изслушването им в правната комисия пък ще бъде излъчвано пряко по интернет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
pe4eliv6iq e tozi koito dade nai-mnogo
4
1
 
1
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Ще се търси кой да върши работа ли или работа за свой човек?
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОТДЕ ГИ ИЗМИСЛЯТ ТИЯ РАЗНИ БЕЗПОЛЕЗНИ ДЛЪЖНОСТИ ЗА ТУНЕЯДЦИ С ОГРОМНИ ЗАПЛАТИ ОТ НАША ДЖОБ В НАЙ БЕДНАНА ДЪРЖАВА В СЕВЕРНОТО ПОЛУКЪЛБО!?
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Точела се "сагата" 2 години и не можели да изберат. Щом 2 г. липсва човек на тая длъжност и не е дошъл края на света, значи може и без нея. Както са напълно излишни още хиляди държавни хрантутници, назначени на измислени длъжности!!!
1
1
 
1
 
! Отговори
Веско преди 9 години
Кой ще се кандидатира,ами ако го блъснат на пешеходна пътека.