С нов закон ГЕРБ върна старото положение в Сметната палата

Опозицията обвини, че управляващите се опитват да я овладеят политически
6
С нов закон ГЕРБ върна старото положение в Сметната палата
Снимка: архив, БТА

Сметната палата ще се ръководи от председател и двама заместници и решенията ще трябва да се взимат единодушно. Това решиха депутатите, като приеха на първо четене нов закон за Сметната палата, внесен от ГЕРБ.

С новия закон се отменя колективния модел за ръководство на институцията, което се състоеше от 9 души, и се връща моделът на управление на Палатата от времето на първия мандат на ГЕРБ.

Според ГЕРБ с новия закон се връща професионализмът в Сметната палата и се свежда до минимум възможността за външно влияние върху нея.

Още по темата
Опозицията обаче обвини управляващите, че се опитват да овладеят политически контролния орган.

„Сега без никакви мотиви се ликвидира Сметната палата като колегиален орган и се заменя с председател и двама зам.-председатели. За 2013 година от собствената си програма Сметната палата не е изпълнила 30% от поставените от нея задачи. Проектът предвижда решенията да се взимат с единодушие. При липса на един от тримата дейността на Палатата се блокира и вземането на решение ще бъде невъзможно. Докато при деветчленната колегия, това блокиране няма как да стане. Отново се предлага крайно ограничение на квалификацията“, обвини по време на дебата депутатът от БСП Румен Гечев.

Според него е безпринципно Сметната палата да предлага само част от одитните становища и доклади, а другите да се приемат еднолично.

Гечев предупреди, че това крие риск да има съзнателно прикриване на грешки и отклонения, за да се избегне разглеждането им от ръководството на Сметната палата.

„Основен недостатък е възможността за по-лесна манипулация. Сегашният състав на колегията се състои от доказани специалисти в одита. За втора година правим трета Сметна палата, влизаме в рекордите на Гинес“, добави Гечев.

От ДПС призоваха ГЕРБ да оттеглят законопроекта.

„Не може четири години върховният одитен орган да се люшка между политическите пристрастия на тази или онази политическа сила“, заяви Йордан Цонев от ДПС.

Според него от ГЕРБ нямат оплаквания, че този орган след промяната в закона преди шест месеца, е проявил някаква политическа пристрастност или обвързаност.

Мартин Димитров от РБ подкрепи новия закон с мотива, че сега е трудно да се определи чия е отговорността, защото често се оказва, че решенията се взимат с 5 на 4 гласа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НА КЪДЕ ВЪРВИМ, НА КЪДЕ УТИВАМЕ... ????????????
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Просто ще се махнат сложените от БСП и ДПС протежета.
2
13
 
4
 
! Отговори
морски преди 9 години
Новината е друга - 50% от Нова телевизия вече е собственост на Бойко Борисов!Чакаме само обективни и безпристрастни новини.
1
11
 
22
 
! Отговори
избирател-безпартиен преди 9 години
Щом БСП и ДПС реват това е добре за България . Всички супер калинки от тези две партии вън от държавните служби . Тези *** фалираха държавата само за една година .