След компромиси БЛС и НЗОК подписаха НРД за 2015-а

Вещаят стабилна финансова година за здравеопазването
Обновена: 29 дек 2014 15:16 | 29 дек 2014 15:16, Камелия Цветанова
7
След компромиси БЛС и НЗОК подписаха НРД за 2015-а
Шефът на НЗОК Румяна Тодорова. Снимка: БТА, архив

Представителите на Българския лекарски съюз /БЛС/ и на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ в присъствието на министъра на здравеопазването Петър Москов подписаха Националния рамков договор за 2015 година.

Още по темата
НРД е подписан както в текстовата част, така и в частта за цени и обеми, която преди дни разедини договорните партньори.

На 23 декември шефът на НЗОК Румяна Тодорова обяви, че касата не може да подпише договора заради изискванията на БЛС за вдигане на цените, което според нея означава много хиляди направления по-малко.

„Ако се приемат тези цени, касата влиза в един много сериозен дефицит с около 12 млн. лева за извънболничната помощ", предупреди тогава Тодорова.

Днес обаче и двете страни са направили компромис.

Председателят на Надзорния съвет Кирил Ананиев съобщи, че няма да се променят обемите на медицинските дейности, има увеличение на някои от дейностите в доболничната помощ, добави той.

Предстои да се одобрят бюджетите на всички районни здравноосигурителни каси за дванайсет месеца, а те ще одобрят целогодишния бюджет на изпълнителите на медицинска помощ. Всеки месец НЗОК ще следи тези бюджети, а на три месеца ще се извършва регулация - ако се увеличи обемът на дейностите, ще се коригират цените.

Ананиев увери, че няма да има намаляване на броя на направленията за пациентите.

Петър Москов каза, че са гарантирани обемите за пациентите, от една страна, а от друга - цените, които
Българският лекарски съюз иска за лекарите.

Той подчерта, че няма опасност пациентите да страдат от намаляване на обемите.

БЛС и НЗОК ще извършват съвместна регулация, след като се изработят различни методики - гъвкави механизми, за да няма намаляване на цени и обеми, каза председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов. Той допълни, че корекция на цените ще има само ако механизмите не сработят.

Всички страни бяха единодушни, че предстои стабилна финансова година за системата на здравеопазването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: НЗОКБЛСрамков договор
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато става въпрос за крадене от народа, мафиотите бързо намират общ език.
3
2
 
7
 
! Отговори
бенжамен преди 9 години
какви рушвети бе герой--защо така мразите собствените си лекари- а в европа ги уважават и желаят за работа. не заплатите са причина за напускането на специалистите а отношението към тяхв българия.колко професии има дето да ги бият всеки ден и те да продължават да работят
2
1
 
7
 
! Отговори
ади уааааа преди 9 години
Ако се приемат тези цени, касата влиза в един много сериозен дефицит с около 12 млн. лева за извънболничната помощ", предупреди тогава Тодорова." - от боко откраднати 1,4 милиарда кокошкатабреве за 12 милиона .
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
този компромис ще го плащаме ние простолюдието един пък със здравните вноски и втори път с рушветите за докторите а който няма пари за рушвети ще мре като животно