2015-а идва заредена със скандали и хронична нестабилност

Експерти в задочен спор за опасностите: Бедността или войните наоколо
2 яну 2015 21:05,
185
2015-а идва заредена със скандали и хронична нестабилност
Снимка: архив Булфото

Ще оцелее ли кабинетът? Ще има ли стабилност? Ще ни подминат ли военните конфликти наоколо? Това са въпросите, които 2014-а завеща на 2015-а, а отговорите тепърва предстои да изживяваме. И все пак какво показват прогнозите?

Новата година ще е турболентна, заредена със скандали и хронична политическа нестабилност, смятат двама политически експерти, с които Dnes.bg разговаря.

„Задава се изключително турболентна година, не само за България, но и за Европа и света. Така че е много трудно да се каже какво ще се случи”, смята специалистът по избори и политически наблюдател Михаил Константинов.

Той все пак заложи на прогнозата, че кабинетът ще оцелее под някаква форма. Аргументът му за това е, че на хоризонта не се вижда кой ще го замести. Освен това и хората, които участват в кабинета, имат личен интерес той да се запази, смята Михаил Константинов.

Освен това, според професора, има и готови заместващи елементи, които могат във всеки момент да заместят някой от коалиционните партньори, ако той реши да напусне. „Хората на Бареков чакат отзад, самото ДПС вероятно ще подкрепя в някои направления правителството”, смята Константинов. Той е убеден, че това се осъзнава в мнозинството и заради това партньорите не извиват много-много ръцете.

Според професора обаче голямата опасност за страната ни се намира навън, извън границите й. „За първи път има цяла терористична държава, която представлява заплаха за цялата цивилизация”, смята проф. Константинов. Той е разочарован, че на фона на заплахата от „Ислямска държава” двете големи християнски групи, около протестанти и католици и около източноправославните, се бият в Украйна, вместо да противодействат. „Това, бих казал, е престъпление”, обяви професорът.

Борислав Цеков от Института по модерна политика пък смята, че най-голямата заплаха през следващата година ще е бедността в България. Той прогнозира задълбочаване на кризисните процеси в обществото поради липса на адекватна национална политика.

„Четворната коалиция е заредена с хронична политическа нестабилност. Има вече белези на феодализация на управлението - всяка от четирите партии, която е взела даден управленски ресор, си прави каквото реши, без това да е част от обща и координирана политика”, смята той. Цеков даде пример с пенсионното осигуряване - премиерът подписва меморандум със синдикатите, а част от правителството, свързана с РБ, го саботира.

Според него през новата година ще гръмнат и първите по-сериозни корупционни скандали. Той прогнозира, че те вероятно ще са в ресорите икономика, енергетика и регионално развитие.  

Цеков е убеден, че кабинетът вече е вкарал България в дълговата спирала, която ще зароби поколения напред. А взетите заеми, според него, ще потънат в бездънна яма. „Вижте бюджетната политика - вместо "постната пица" на Дянков имаме "парче сухар" на четворната коалиция”. Той дава пример и със съдебната власт, където така наречената реформа е опит за овладяване на позиции в системата. Според него заявените реформи ще са димни завеси, които ще отклоняват вниманието от истинските проблеми.

„Типичен пример е темата Шенген. Дали ще бъдем, или не в Шенгенското пространство, няма никакво значение за живота на хората - много важно, че на границата няма да си показваме личната карта, а в същото време огромната част от народа ще тъне в бедност. Но този въпрос се фетишизира и се влагат напълно излишни държавни усилия в него, вместо в подобряването на борбата с битовата престъпност или за повишаване на доходите”, смята още експертът.

Той е убеден, че именно в това е проблемът – че няма приоритети и политика, насочени към разрастващата се бедност, която според него е ключовият проблем на българското общество. Цеков смята, че данъчната и осигурителната система са напълно неадекватни за най-бедната държава в ЕС, каквато е България. Той припомни, че имаме най-ниските данъци в цяла Европа и съответно най-ниските публични разходи за здраве, образование, пенсии и социално подпомагане.

„Данъците в развитите държави са в пъти по-големи. Подла лъжа на пазарните фундаменталисти е, че така сме щели да станем по-богати. Дори да изглежда вярно на теория, практиката ги опроверга тотално - виждате, че вече 10 години сме с плосък данък и ниски осигуровки, но непрекъснато и все повече обедняваме”, смята Борислав Цеков. Според него това се дължи не само на общата икономическа криза в света. „А и защото при действащия у нас икономически модел печалбите, които извличат чуждите инвеститори, се изнасят в чужбина и в офшорни зони, а в нашата държава и оттам нашето общество не остава почти нищо, защото данъчно-осигурителните разходи са ненужно ниски”, обясни той.
 
На въпроса дали кабинетът ще изкара мандата си, Цеков отговори, че е вредно за България той да управлява по-дълго от година. „Едно е сигурно, бедността става все по-тежка и отчайваща. Тъкмо тази бедност ще свали това правителство. И всяко следващо, което не превърне борбата с бедността в основен национален приоритет”, убеден е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
3
 
6
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
Чужденче, от 10 години се чудим къде да се скриваме от народния гняв, ША ЗНАЙШ!
74
1
 
4
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
Ей, ако не бяхте толкова смешни , с автомата да ви отърва от вашата кретения за да не се мъчите повече!
73
4
 
1
 
! Отговори
Чужденец преди 9 години
До АТАКИСТАтакаджиите като ви подхване народа, не знам къде ще се денете. Много сте виновни, но има и по- виновни от вас. Обаче вие ще го отнесете най - много, понеже се правите на най- отворени. А най- отворените и кресливите, винаги ядат най- много бой.
72
2
 
4
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 107Точно така е! Волен взима с пълни шепи от държавния бюджет и си ходи където си иска по света пръскайки народна пара, да си навива на масрафа. Няма такива ***!
71
6
 
4
 
! Отговори
Глвен пицар преди 9 години
До АТАКИСТВолен няма лични средства. Волен живее от рушвети и на гърба на българския народ. Заради такива като Волен и като теб, турското робство е продължило 500 години. Иначе щеше да бъде просто една 2-3 годишна война.
70
2
 
4
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
Предател си не защото си се писал "чужденец" (ти от вас не си излизал ), предател си защото се продаде гласувайки за на *** господари на Тиквата. Не те ли е срам да си в коалиция с турци бе, Чужденче?
69
2
 
1
 
! Отговори
WC преди 9 години
До Главен пицарI TAKIVA VOLNO DEISTVASHTI HORA SA HYJNI NA BG
68
1
 
3
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 102Бе не ни мисли нас- ние които си ги отстояваме интересите си живеем живота! Не знам какво правят предателите....там не знам. Може би ти ще ми кажеш от личен опит?
67
1
 
6
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 101Е, ти за почивката на Волен на Варадеро с личните му средства си се загрижил. Я по-добре кажи как Тиквата разкарва дебелите *** на Цецка Цачева и Фидосова за 900 бона с А8-ци! И то народна пара. Казвай!
66
2
 
3
 
! Отговори
Чужденец преди 9 години
До АТАКИСТАма вие какво правите, за да си отстоявате интересите? Само с къркане на ракия не стават нещата.
65
3
 
3
 
! Отговори
Главен пицар преди 9 години
До АТАКИСТА Волен подхвърля на електрата по двайсе лева и парче пица и отива на почивка във Варадеро. Или в Брюксел, да порка в един от най- скъпите ресторанти, където бутилка вино е 200 евро. Браво на Волен, надвил си е на масрафа, за разлика от феновете му, които са от най- опростачената част от населението.
64
0
 
2
 
! Отговори
nikoi преди 9 години
До BGda tova mi haresa.da jivee BALGARIA.NO VINAGI IMA EDNO NO.ZASHTOTO DECATA NI NE SAA RAVNOPOSTAVENI SAS VASHITE DECA CIRECH BANICATA E ZAVARTJANA OT DJAVOLI KRADLIVI.KAKVOTO POCHYKALO TOVA OTGOVORILO
63
1
 
7
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
Чужденецо, въпреки *** ви мераци да ни затриете, Ние все още отстояваме българското у себе си и мога да ти гарантирам, че докато има и един човек на тази територия като мен мислещ- че е българин- тази държава България ще я има.
62
0
 
5
 
! Отговори
Анчо преди 9 години
До До Анчо 17Що да работиме бе, аркадаш? За работа много малко пари дават. Ние не сме такива абдали кат вас, че да бачкаме за 500-600 лв. Ми то с тия пари, кое по- напреде? Кат напраите заплатите поне 1200 лв. ама при сегашните цени на стоките, тогава ше ви работиме.
61
0
 
4
 
! Отговори
Бг преди 9 години
Най накрая да се сети някой че бедността е в дъното на всичко ...Най накрая!
60
8
 
3
 
! Отговори
Чужденец преди 9 години
До АТАКИСТБългарина НЕ е нито работлив, нито предприемчив, а най- малко е кадърен. Българина е доносник, предател и гледа да гепи, вместо да работи, за да изкара пари и да си купи. Затова и държавата на българина е такава, каквато я виждаш в момента.
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 76:Не стана,защото селяните, работниците и интелигенцията-знаещи,можещи и опитни- работеха по на две и три смени и градяха, а партийците като тебе управляваха и крадяха!Затова са този вой и изстъпления срещу Русия и Китай !Мястото на всички,участвали в управлението на държавата след 1986г е в СИБИР!!!
58
0
 
3
 
! Отговори
N преди 9 години
Бедността е основният проблем иначе защо да има войни щом имаш пари и можеш да си позволиш да се поглезиш,докато си беден винаги ще искаш да прегризеш нечие гърло и то особено ако е на политик!
57
1
 
2
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
Бе то не си ли е да си в Коалиция с турските фанатици Корман Исмаилов и Касим Дал!Честито, герберастки ***!
56
0
 
5
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
Волен гласуваше въздържал се на турците, а Тиквата разчита на туркото ДА на Корман и Касим Дал в тоя парламент. Не те ли е срам на мен да ми викаш ***, бе кавал ***???? Кажи бе, *** БГ?