Симеон II ала цар Борис III: Винаги с Европа, никога против Русия

"Ако бях останал тук, европейската картина щеше да е друга"
Обновена: 5 яну 2015 15:13 | 5 яну 2015 15:10,
144
Симеон II ала цар Борис III: Винаги с Европа, никога против Русия
Снимка: архив Булфото

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски направи нов прочит на една от прочутите реплики, приписвана на баща му цар Борис III: „Винаги с Германия, никога против Русия“. Той перифразира думите „със синовно почитание“ на "винаги с Европа, никога против Русия".

Още по темата
„Ако погледнем действителността и ще разберем защо и двете – и Европа, и Русия са ни еднакво близки, интересни“, каза Сакскобургготски в интервю за „Фокус“. Той беше категоричен, че няма нужда да се водим русофили и русофоби, и изрази съжаление, че подобни процеси продължават да се наблюдават.

Сакскобургготски обясни също, че не трябва да се ограничаваме в търсенето на интересите си. „И отвъд океана на Запад може да търсим нашите си интереси или пък още по-далеч, в Далечния Изток, икономически, това са интересите“, убеден е бившият премиер. Според обаче най-важното било да намерим българските интереси.

„Ние трябва да сме си българофили и парекселанс и това е важното, оттам нататък вече трябва да се борави с възможностите и най-вече с действителността“, каза още Сакскобургготски.

Бившият премиер отказа да разсъждава какво би станало, ако историята се е стекла така, че да управлява страната като цар. „Сигурно ако бях останал тука, цялата европейска картина щеше да бъде друга. Защото краят на Втората световна война щеше да бъде друг“, каза единствено той.

Сакскобургготски коментира и конфликтите в Близкия Изток и Източна Украйна. Той изрази надежда, че няма да се стигне до апокалиптични моменти. „То са по-скоро малки отделни конфликти, разбира се, с които трябва да се справи международната общност“, каза той.

Бившият премиер нарече здравословно това, че има различни мнения в политиката у нас. „Аз не бих отдал прекалено много важност или значение на факта, че има спорове. Разбира се, че има тон и „тон“ понякога, благоприличие или не, но това са вече мои лични виждания, нали“, коментира той политическия живот в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
18
 
24
 
! Отговори
Бъл преди 9 години
Мадридския измамник така ни оправи за 800 дни -че чак свърши вазелина в Аптеките (( Последния Български цар се казва Иван-Шишман , на този му пожелавам 300 г живот и по черва да се влачи !
88
5
 
30
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Аз съм *** шаран и винаги съм в тинята, но защо ли като ги видя само: този подлец, Иван Костов, Миг.Пръмова и Л. Местан все ми се повръща ?
87
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да беше си свършил работата ,когато народът му даде шанс да се докаже ,не да приказва като след дъжд качулка .Истината е че от тази династия само цар Борис е с политическо мислене а Симеон се е метнал на дядо си Фердинанд Лисицата
86
6
 
32
 
! Отговори
Помня... преди 9 години
"Аз да взема нещо от България?"........Негово величество Цар Симеон ...ха-ха-ха.....по -голям лъжец от този никога не е имало.........аз също се излъгах и гласувах за него.........
85
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До муспиMuspi, evreite ne mirishat be glupcho. A simeon ne e verein taka che mu e pozvoleno i da mirishe. Diado mu Ferdinand e navijdal balgarite no i toi ne e evrein. Te sa katolici ako te interesuva da znaesh.
84
5
 
26
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Независимо косурите му, тази мисъл е вярна. България трябва да има балансирана външна политика...... ако се поучи от историята.
83
19
 
34
 
! Отговори
морски преди 9 години
Колкото по-близо до Русия,толкова по-добре за България и българския народ!
82
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Tozi diadka e hitar no ako beshe i razumen shteshe znae che valka sit i agneto cialo ne stava
81
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на Симеон - личи се че от царски род и е аристократ, а не *** от Правец или от Банкя.
80
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да му се вземат имотите за 600 млн., които открадна и да върне българсикя паспорт. Сигурно му пазят испанския дипломатически и чиба!!!!
79
9
 
13
 
! Отговори
77 преди 9 години
Безкрайно изостанал от днешното време!Кой възкресява духове от миналото!?
78
10
 
20
 
! Отговори
Мк преди 9 години
***! Ако не беше дошъл СДС щеше да спечели, а ДПС нямаше да е това, което е сега. Дойде да открадне горите, а сега акъл раздава. Точно неговото идване вкара държавата обратно по пътя начертан от ДС.
77
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо слагате минуси на коментара за корупцията при НДСВ.Ами частната фирма на господин Великов АКВАХИМ, представител на немската фирма за химикали Мерк, беше задължила всички държавни лаборатории да купуват скъпи химикали за милиони лева само от фирмата на г-н председателя на Народното събрание.Това ако не е корупция и използване на политическо влияние за частни цели не знам какво друго е.А пропо и ББорисов беше част от НДСВ.
76
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не мога да уважавам този, който беше поддържан от СССР 45 год. в икономически стендбай и който след като народа му повярва на лъжите и го издигна на върха, СЕ СЪЮЗИ С КОМУНИСТИТЕ!Моите уважения към дядо му и баща му, но за мен Симеон е предател.
75
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей-й-й-й, много "царски" лакеи в този форум! Забравихте когато бехте под "царско", като лопахте *** на жълтите павета ...
74
2
 
16
 
! Отговори
Интеуегент преди 9 години
Симеон не е *** човек, само един интеуегент може за има -няма 2.5-3 години да набере такова богатство и толкова имоти в България без да плати и една стотинка. Играейки по емоционалната струна на хората , той успя да прокара такива закони , чрез които успя да стане от заборчнял длъжник - милионер. Но нещата нещо му се изплъзват и затова съди България в Страсбург - истински Интеуегент.
73
10
 
14
 
! Отговори
Санчо преди 9 години
До 1492,Или си мазохист, или си от България ... Този твой т.нар. "Най-успешният премиер" дойде с едничката и единствена цел - да си реституира и вземе измисленото си "царско" наследство, които е заграбил през войните дядо му и баща му.
72
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам каква би била България при Симеон като цар, но знам, че по времето на управлението на НДСВ имаше чудовищна корупция: имена като Милен Велчев, Лидия Шулева и Борислав Великов са синоним на силно корумпирани политици, дори последният уби човек са Ауди-то си, но естествено не в влезе в затвора.Плати си където трябва.
71
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доказено е че българите мразят успелите, интелигенти и умни хора.Тук се котират само необрзован и вманиачени себелюбиви некадърници - последните избори го показаха много ясно.Иначе, ако излезем от пристрастията си, наистина БЪЛГАРИЯ беше най-добре, и икономически и всякак, именно през време на управлението на НДСВ и правителството на Симеон Сакскобурготски.
70
15
 
16
 
! Отговори
1492 преди 9 години
Най-успешният премиер за последните 25 години...Щом българите от чужбина се връщаха по негово време, както и раждаемостта растеше и безработицата намаляваше, няма повече доказателства. Всички глупости които ги пишат може би пристрастени или непълнолетни деца са несъстоятелни. Историята ще го докаже, но ние за пореден път си изтървахме шанса в негово лице..