Военни не могат да пазят границата, призна Ненчев

Армията няма да изгражда допълнителната ограда по границата
131
Военни не могат да пазят границата, призна Ненчев
Снимка: Булфото, архив

Министърът на отбраната Николай Ненчев призна, че няма законово основание да предложа на МВР участието на български военнослужещи в охраната на българо-турската граница.

Още по темата
Министерството на отбраната обаче има готовност да участва с логистична подкрепа във всяко отношение заради очакванията за засилен миграционен натиск от 1 март.

"Ще разгледаме и всяка една друга възможност, с която бихме могли да окажем съдействие", допълни Ненчев.

Въпреки че армията изгради защитното съоръжение по границата ни с Турция, дейностите по разширяването й няма да бъдат изпълнени от военните, стана ясно още от думите на министъра.

По проект новото съоръжение ще бъде дълго 131 километра, а анализите показват, че ще са нужни 97 млн. лева, за да бъде проектирана и построена новата ограда.

Според Ненчев има две опции. Първата е МВР и МРРБ да се заемат с това, а втората е тази тежест да се поеме от областните управители.

Военното министерство би могло да участва с  бронирани машини, като техниката ще се вземе от вътрешността на страната и това не представлява проблем, смята той.

По думите му нефункциониращите казарми в райони като Елхово и Крумовград биха могли да бъдат използвани като бежански центрове, когато е необходимо.

Министърът каза, че на този етап към тях няма запитване за палатки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още по темата: МОграницаоградаНенчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
16
 
! Отговори
gtf преди 9 години
Моля, някой да отговори - до кога ще приемаме бежанци, този процес не може да продължи безкрайно !
32
3
 
4
 
! Отговори
АМБ преди 9 години
До Гневен българинтова "засилен миграционен процес" означава че има масова миграция на хора от едни държави в други.Сега друг е въпросът кой е адресатът т.е. към коя държава е насочен миграционният поток.Доколкото съм запознат 101% от мигриращите искат да отидат в западна европа.Така че не виждам защо ние се впрягаме.Та нали според човешките права всеки СВОБОДЕН ЧОВЕК има право на труд и движение.На всичко отгоре тези същите са бивши техни поданици визирам като колониални поданици.
31
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Военна прокуратура да се самосезира за това изказване. По същество, министърът казва на народа, че нямаме армия. А тиквата и финансовия министър да спрат всякакви плащания към МО докато армията не прикрие границата.
30
0
 
11
 
! Отговори
187 преди 9 години
Добре де, не можахте ли да се разберете какво може и какво не може и после да говорите по медиите. Престанете да плямпате глупости като някакви клюкарки и започнете да се вършите работата. Ако трябва тази граница я пазете и военни и полицаи, като не можете да се разберете. И какво чакате за оградата ? Пак се ослушвате някой отнякъде да ви каже какво да правите? ДЕЙСТВАЙТЕ стига приказки!
29
1
 
13
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Това са национални предатели. Най-добре да бъдат набучени на колове
28
12
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Ами нарича се "гранична полиция", не гранична армия. Нормално никой не ще да се бута по границите. Затова очаквам националистите-патриоти от Атака да преплетат милиони тела по заставата, а пред тях - сам Волен Беловласи да вее съветски байрак. Да, ама не. За беловласото *** патриотизъм означава да плямпа глупости по алфа тв, а национализъм - да пее съветски песни.
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Точно така Гранични войски бяха към МВР. И си бяха военни звена от Армията В момента няма такива войски а би трябвало да има например Жандармерията би трябвало да изпълнява тази функция в България Тези звена или войски стоят по високо в ейрархията на МВР
26
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изводът е, че отдавна в България армия няма или ако има, то е за да участва в мисии на майна си райна, но не и за да охранява границата - нещо, което е основното за всяка армия по света.
25
0
 
18
 
! Отговори
АМБ преди 9 години
Докато киртаците бранят държавните граници от (евентуални) външни врагове,то вътрешните реални хайдути опоскаха държавата.Мир на праха и.Амин
24
0
 
3
 
! Отговори
astro преди 9 години
aide pochna pak valej na ministri
23
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До вашта ***..ка 27Леко бе приятел,много си бойно настроен.А според теб турците ще чакат като пилици да ги опукаш ли?Хайде по-кротко.Впрочем освен пушките от стрелбищата друго оръжие държал ли си???
22
0
 
11
 
! Отговори
Хак ще ние, ама ... преди 9 години
Докато Ненчев и Вучков си ги мерят на кой му е по-голям, те ония *** така ще влязат, че на всинца ще ни хареса, ама ще е късно после!
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Майни майни те да ме пуснат да давам наряд по границата Дюс-Бас ТАЛАШ-ТАЛИБАН НЕМА ДА ПРЕХВРЪКНЕ
20
2
 
24
 
! Отговори
Тоника-СВ преди 9 години
Това само една празна, като трудовашка количка, кратуна може да го каже. От кога защитата на Отечеството не е приоритет на армията?!
19
2
 
4
 
! Отговори
dzivko преди 9 години
До Нещо не Става!Като бивш граничар ще ти кажа че Гранични войски бяха в МВР ,а вероятно по закон армията не може да се занимава с полицейски функции или да оперира на територията на страната (или нещо подобно),иначе едно време бая съм тичал по браздата ...,малко след като махнаха стария кльон
18
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Макар че съм бил на сръбската, нищо не ми пречи да дам някой наряд и на турската. Но със устава от преди 25 години- един контролен във въздуха и после на месо. Иначе сега граничарите водят само статистика колко са преминалите нелегално границата. Би трябвало да се преименуват на статистици.
17
9
 
18
 
! Отговори
бегай преди 9 години
като неможе армията да ни пази, значи нямаме армия. сегашните военни и полицаи са неграмотници и некадърници.
16
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да направят Гранични отряди от въоръжени Доброволци към Полицията един вид Наемни Граничари Тъй тъй стоя без работа мога да слезна по Турската граница да си припомня Младите години Без проблем!!!
15
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом военни не могат да пазят границата, направете промени в закона и върнете "Войски на МВР" където влейте Вътрешни войски и Граничните. Така нито няма да са обикновени полицейски служители, а пък ще имат военна подготовка и капацитета да пазят границите. Връщайте им Splinter камуфлажа, по един АК-47 през рамо и са те. А пък редовите полицаи - във вътрешностите на страната.
14
1
 
21
 
! Отговори
Сократис преди 9 години
"Военни не могат да пазят границата, призна Ненчев" Некоректно заглавие-за да признаеш нещо значи първо си го премълчавал и след размисъл или принуда си казал истината.Тук има закон който не подлежи на коментар и казва,че границите се охраняват от МВР...Какво неясно има за какво му е на министъра да премълчава или признава нещо което е от ясно по-ясно? Медиите отдавна не са огледало на истината а точно обратното...