Военни не могат да пазят границата, призна Ненчев

Армията няма да изгражда допълнителната ограда по границата
131
Военни не могат да пазят границата, призна Ненчев
Снимка: Булфото, архив

Министърът на отбраната Николай Ненчев призна, че няма законово основание да предложа на МВР участието на български военнослужещи в охраната на българо-турската граница.

Още по темата
Министерството на отбраната обаче има готовност да участва с логистична подкрепа във всяко отношение заради очакванията за засилен миграционен натиск от 1 март.

"Ще разгледаме и всяка една друга възможност, с която бихме могли да окажем съдействие", допълни Ненчев.

Въпреки че армията изгради защитното съоръжение по границата ни с Турция, дейностите по разширяването й няма да бъдат изпълнени от военните, стана ясно още от думите на министъра.

По проект новото съоръжение ще бъде дълго 131 километра, а анализите показват, че ще са нужни 97 млн. лева, за да бъде проектирана и построена новата ограда.

Според Ненчев има две опции. Първата е МВР и МРРБ да се заемат с това, а втората е тази тежест да се поеме от областните управители.

Военното министерство би могло да участва с  бронирани машини, като техниката ще се вземе от вътрешността на страната и това не представлява проблем, смята той.

По думите му нефункциониращите казарми в райони като Елхово и Крумовград биха могли да бъдат използвани като бежански центрове, когато е необходимо.

Министърът каза, че на този етап към тях няма запитване за палатки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още по темата: МОграницаоградаНенчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
2
 
! Отговори
доброжелател преди 9 години
То военните кво ли могат...
92
0
 
2
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Така ли, а какво могат нашите военни да правят. Каква е работата на армията ни, да ходят по мисии, които не са наша кауза ли, да козируват на НАТО и да казват ЙЕС СЪР!!! Това ли могат??? Това не са войници, а печалбари, значи в Кандахар могат да пазят, а в родината си не могат!!!
91
0
 
3
 
! Отговори
ivanov преди 9 години
По думите му нефункциониращите казарми в райони като Елхово и Крумовград биха могли да бъдат използвани като бежански центрове, когато е необходимо.импотентни управляващи едно време тези поделения бяха пълни с български войници въоръжени до зъби и пазеха границата от нахлуване.а сега там настанявайте ислямисти. ако това не е доброволно предаване на държавата здраве му кажи. Ботев и Левски ще се обърнат в гробовете си.
90
1
 
5
 
! Отговори
Наско преди 9 години
Тези тюфлеци -военните, не заслужават неоправдано високи заплатии,социални придобивки,пенсии!Преди 1989 г,имаше армия от новобранци които обучаваха,имаха помощни стопанства...Сега какво има?Голяма част от тях са с наднормено тегло от ядене,спане и почивка.Какъв е проблема да си заработят всичко ?Проблема е че за тях винаги е имало двоен стандарт,спрямо всички останали!
89
2
 
8
 
! Отговори
бачо преди 9 години
Да така е МВР е около 67000,но има едно ГОЛЯМО /НО/,реално редовите служещи са не повече от 30-40 000 другото е раздута администрация и не знам какви си отдели и отделчета за какво ли не.Не плюйте по МВР ,защото те са лицето на държавата и когато някой е в опасност на живот и смърт ,първо звъни на полицията,не на армията или гражданска защита,полицията обира големия удар и шок на престъпленията.Да че има черни овце има навсякъде ги има,дори и в една най-обикновена Бг. фирма.
88
0
 
14
 
! Отговори
бачо преди 9 години
Абе щом една редова войничка може да взема 850лв ,защо да не може да си заслужи заплатата си?Няма само по мисийки да се натискат за пари,ами някои вече имат по 5 и нагоре мисии.Да отиват поне някаква реална работа да свършат,ето това е съвременната война-/нападение на границите ни,натиск от страна на ЕС върху икономиката ни -като ни забраняват къде и какво да изнасяме и т.н./Издръжката на един бежанец е около 1000лв на месец,нашите пенсионери колко вземат,а колко години са дали за стоеж на соца?
87
1
 
2
 
! Отговори
ДА ,БЕ... преди 9 години
ОПАЗВАЙТЕ ГРАНИЦАТА ....ЗА ДА СИ КРАДЕМЕ НАРОДА БЕЗПРОБЛЕМНО.....ХА,ХА,ХАААААААААТИЯ ГДЕТО ИДВАТ ---НЕМА ДА СА НАВИТИ НА ТАЯ ВРЪТКА !!!!..ПА СА И ОПАСНИ---ЩОТО НЕ СИ ТРАЯТ И НЕМА КВО ДА ГУБЯТ....
86
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Togava kakvo mogat?!
85
3
 
3
 
! Отговори
до 104 преди 9 години
Като си много запознат с щата на МВР , е хайде да ни кажеш колко са полицайте в България ......
84
1
 
10
 
! Отговори
лошо куче преди 9 години
Де тия военни че да пазят границата. Те не достигат за чужбина та ще пазят България. Ами то полицията е 2-3 повече от армията.
83
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Римските легиони са строили пътища, крепости, валове. И са воювали! Армията не може да лежи и да чака военен конфликт! Още повече, когато буквално ни "минират" държавата с нелегално преминаващи границата! Ами да им освободим земята българска от присъствието си, за да не им пречим, да им предоставим най толерантно домовете и жените си, а ние колективно да се хвърлим в Черно море?!??
82
0
 
8
 
! Отговори
Samo minavam преди 9 години
Я па тоя.Сложете тогава Ненчев на границата,за плашило на чавките.Пардон,може и Аню
81
0
 
17
 
! Отговори
частник преди 9 години
Като не искат да работят-намалете им заплатите или ги уволнете.Чудно защо журналистите не публикуват колко са на брой чиновниците им
80
14
 
5
 
! Отговори
Гонзо преди 9 години
Ха ха ха тук е пълно с психопати които не вдяват,че в армията има устав и закон и по желание можеш само в *** да отидеш Е такива тапири като тук никъде няма-оставете ги да си лаят,те само това могат Брайко им го рече в очите на ***
79
3
 
29
 
! Отговори
Аз преди 9 години
И защо да не могат ? Да не са дюстабантлий или ги болят гъзовете от лежане?
78
5
 
30
 
! Отговори
BG преди 9 години
До Брайко, да само че болшинството от хора тук осъзнават че сега военните от девет кладенеца вода ще донесат за да не отидат на границата :)))) Странно, но щом стане въпрос за работа веднага изникват "законови пречки" :)))Ама за мисийките в чужбина "законовите пречки" се преодоляват на секундата :)))
77
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами този закон са го писали същите *** ,както са го написали така ще го пренапишат,но явно заповедите от господарите са други.
76
21
 
11
 
! Отговори
Брайко преди 9 години
По-долу в коментарите няколко човека ви обясниха съвсем просто,че по закон държавната граница се охранява от МВР-ПО ЗАКОН!Но повечето тук продължават да разтягат локуми-как преди се охранявала от гранични войски а сега не можело.Невъзможно е да се спори с невежи които не искат да разберат,че в една държава има правила и закони и ако ги спазваш ще живееш спокойно а ако не-ще живееш скотски и ще се трепеш по пътищата,но за да ги спазваш трябва да си грамотен и възпитан което на невежите им липсва
75
7
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Бежанци не трябва да се приемат, Сирия си има законно правителство - *** Асад.Зад него стои Москва с огромния си валутен резерв - да му ги хранят.
74
2
 
12
 
! Отговори
Цецо преди 9 години
Някой май е забравил че гранични войски станаха гранична полиция и тя по закон пази границата освен ако няма въоръжено нападение от чужди войски. Бежанци въоръжени не са нахлували май?