Менда Стоянова: Конкуренцията е най-добрият стимул за пенсионните фондове

ГЕРБ ще търси плаващи мнозинства по важни теми
Обновена: 6 яну 2015 14:04 | 6 яну 2015 11:55, Надежда Бочева
8
Менда Стоянова: Конкуренцията е най-добрият стимул за пенсионните фондове
Снимка: ГЕРБ

Конкуренцията е единственият възможен стимул пенсионните фондове да се борят за своите клиенти. Така председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова защити пред БНТ започнатата от управляващите пенсионна реформа в последните дни на 2014 г.

Менда Стоянова коментира, че по отношение на финансирането всички сектори имат проблеми, най-чувствителни са социалното подпомагане и пенсиите. Не виждам нищо лошо в промените от края на 2014 г., защото хората имат възможност да избират, подчерта тя.

По повод критиките, че промените са „ударили“ пенсионните фондове, тя отговори: „Ако те работят добре и управляват правилно парите на хората, ако техните клиенти знаят какво ще получат, за какъв удар говорим? Сега имаме 9 -10 фонда, чиито вноски са осигурени от закона. 50% от хората, които имат партиди там, дори не знаят къде и как се управляват средствата им. Конкуренцията е единственият възможен стимул пенсионните фондове да се борят за своите клиенти“.

„Става въпрос каква доходност носят тези пари – ако погледнете отчетния период от последните 12 г., доходността, която те осигуряват, е отрицателна и по-ниска от набраната инфлация. Това означава, че вашите пари реално са намалели“, аргументира се Менда Стоянова и отново настоя, че всеки един човек трябва да знае какво се случва с неговата партида.

Припомняме, че управляващите решиха от 2015 година вноските за втора пенсия да могат да се прехвърлят от универсалните пенсионни фондове в Националния осигурителен институт (НОИ) и това предизвика вълна от критики.

Ще се търсят плаващи мнозинства

Тя посочи, че на очакваните дебати по различни политики не винаги може да се очаква единно становище на коалиционните партньори. Затова водещата роля ще е на ГЕРБ, тъй като те носели отговорността за управлението.

Четирите партии в управлението имат много различия по политиките, допълни Стоянова. “Не е възможно да се постигне съгласие по абсолютно всички теми. Например АБВ продължава да защитава подоходното облагане, не можем да искаме от тях друго виждане по плоския данък. Затова по всяка тема ще се търсят плаващи мнозинства в името на решения, важни за България“, обяви председателят на бюджетната комисия. Тя смята, че „подкрепата на БСП и ДПС трябва да я има задължително по темите, които са важни и правилни за държавата“.

На въпрос ще има ли предсрочни избори през 2015 г., тя отговори, че това е безотговорно и държавата има нужда от стабилност.

Като цяло Менда Стоянова отчете, че трябва да се промени начинът, по който ГЕРБ си говори с партньорите. Затова още следващия понеделник те ще се съберат в рамките на парламента и ще обсъдят предстоящите стъпки и кой как вижда нещата, които трябва да разискват.

Стоянова определи Бюджет 2015 като реалистичен, който ще осигури предвидимост и стабилност.

„През последните години прекалено много се фокусираме в бюджета и всеки търси там своята част. Бюджетът на държавата е само малка част от брутния вътрешен продукт на страната. Той осигурява финансирането на най-важните ѝ системи и подпомагането на социално слабите. Всички останали хора трябва да поемат нещата в собствените си ръце”, препоръча председателят на комисията по бюджет. И предупреди, че гражданите по-скоро трябва да внасят приходи в бюджета и по-малко трябва да очакват да получат от него директно доходи.

Менда Стоянова коментира и заложените приходи в бюджета, които определи като реалистични.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
4
 
! Отговори
Няма нужда от маска преди 9 години
Лицето на Halloween в пенсионната реформа.Стивън Кинг им е сценариста.Отгатнете какъв ще е края...
6
2
 
3
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Повечето от ЧПФ са пред фалит. Аз не знам в Данс с какво се занимават и изобщо има ли държава или няма?
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
KAKVO SMOTANO IME-MENTE STANOVA.MENTE PATRIA,MENTE PARTI MENTE DUCE--VSICKO VODI DO KRAGBI I RAZPRODAGBI, APOSLE V GROB
4
1
 
5
 
! Отговори
хи хи преди 9 години
Най-после да го кажете, доходността им за последните 10-12 години е отрицателна!!!!! Е занчи не само че няма да ни осигурят достойна пенсия, а и ще изпапкат и малкото възможна!
3
0
 
4
 
! Отговори
God преди 9 години
Дори и да са намалели парите в пенсионните ви сметки, там все пак има нещо. Ако бяха в НОИ отдавна щяха да са изхарчени. С други думи в НОИ доходността е винаги отрицателна.
2
0
 
6
 
! Отговори
Мента за корем преди 9 години
По името ще ги познаете.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ще им намалее рахатлъка на тия мутри преди години като ги проверявах кои са зад тях си знаех ,че ще разчитам на трохи а те харчат и живот си живеят