Хората трябва да са сигурни, че ще имат пари на старини!

Обсъждат пенсионната реформа от следващата седмица
Обновена: 8 яну 2015 14:37 | 8 яну 2015 14:36, Веселина Йорданова
60
Хората трябва да са сигурни, че ще имат пари на старини!
Владислав Горанов. Снимка: БТА

Трябва да има възможност хората да преместват многократно партидите си за втора пенсия, смята финансовият министър Владислав Горанов.

Още по темата
По думите му до 31 март ще има дългосрочен и завършен комплект от решения за пенсионната система. Обсъжданията на пенсионната реформа започват следващата седмица и ще бъдат ръководени от вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин.

В края на миналата година депутатите решиха, че родените след 1959 г. ще могат да избират само веднъж дали да преместят парите си от частния фонд в НОИ. Новопостъпилите на пазара на труда ще имат една година, за да решат къде да се осигуряват за втора пенсия, а ако не го сторят, вноските им автоматично минават в НОИ. Заради обществения дебат, който се породи обаче, управляващите обещаха да ревизират идеята си.

Горанов обясни, че в повечето страни от Европа имаме двустълбов модел - солидарна основа и доброволна капиталова такава. По думите му нашият модел е по-интересен, защото предвижда и задължителна капиталова компонента. 

Министърът добави, че предлага хората да могат да избират дали да участват в двустълбов или в тристълбов модел.

“Всяка една от заинтересованите страни може да доказва предимствата си пред вложителите, периодът на осигуряване е дълъг - 40-45 години и хората трябва през целия този период да имат увереност, че ще имат гарантирани доходи за своите старини”, каза Горанов, цитиран от БТА.

Попитан дали няма да пострада пенсионният модел у нас заради промените, с които се залага конкуренция между НОИ и частните пенсионни фондове, министърът отговори така: „При наличието на конкуренция личният интерес ражда общото благо, това е прословутата фраза на Адам Смит за невидимата ръка на пазара”.

По думите му вече са факт законовите промени в Кодекса за социално осигуряване и единствените рационални критики към тях досега са, че не дават възможност за движение на средствата и в двете посоки.

“При положение, че нямаме гаранции и увереност кой от двата модела работи по-добре, аз продължавам да смятам, че хората трябва да имат право на избор и ако се окаже, че един от двата модела се е провалил, тази отговорност да бъде в личния избор на хората”, коментира още финансовият министър.

Когато си свободен да избираш и когато се налага да се образоват българските граждани по отношение на техните спестявания за пенсия, то това ще е от полза за финансовата култура като цяло на обществото, заяви още Горанов.

Според него дебатът за пенсионната система е много полезен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
ПАРИТЕ ОТ ЧАСТНИТЕ ФОНДОВЕ СА -0---СЕГА СЕ ВОДЯТ РАЗГОВОРИ ЗА ЗАБЛУДА НА ВЛОЖИТЕЛИТЕ
38
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е, ако си внесете парите за пенсия в НОИ ще имате не пари, а .............Ще ви направят "преизчисление" на пенсията и после "таван" на пенсията....., ако има тогава кой да ви внася пари!НОИ работи на разходо - събирателна система и след 20 г. пенсионерите ще са повече от работещите!
37
0
 
8
 
! Отговори
ОМЕРЗЕН преди 9 години
ГРОБ ГРОБИ БЪЛГАРИЯ.
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и защо да плащат осигуровки хората след като и да плащат и да не плащат на повечето хора пенсията няма да се увеличи,защото заплатите са малки и осигуровките не могат да осигурят дори и минималната пенсия
35
1
 
7
 
! Отговори
Деян преди 9 години
ПО-ГОЛЯМ ВИЦ НЕ СЪМ ЧУВАЛ!
34
0
 
12
 
! Отговори
ЕДНО ОТ МНОГОТО преди 9 години
А ЗАЩО РАЗДЕЛИХТЕ ХОРАТА НА РОДЕНИ ПРЕДИ И РОДЕНИ СЛЕД.И КОЙ ГИ РАЗДЕЛИ?ЗАЩО ЕДНИТЕ СА СОЛИДАРНИ И ПЛАЩАТ СЕГА НА ПЕНСИОНЕРИТЕ.ЗАЩО ЗАКОНИТЕ НЕ СА ЕДНИ ЗА ВСИЧКИ!
33
0
 
9
 
! Отговори
Идеалист преди 9 години
Ще имат, ако Гробарите бъдат изметени от властта до 2 месеца!
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
MLADO MOMCE SI I EDIN SAVET OT MENE,KOLKOTO POVECE OTKRADNESH DNES, TOLKOVA PO-DOBRE SHTE GIVEESH UTRE.
31
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБерастите отново се готвят да откраднат парите ни, кикто направиха по Дянково време с парте от Здравната каса и Сребърния фонд.Бъдете бдителни !
30
0
 
17
 
! Отговори
професор преди 9 години
За здравето на пенсионната реформа пийте студена гола вода!!!!:))))
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Mama da se optimum dokatovsme s Sa6t...
28
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На сегашните пенсии пари ли им викаш?
27
1
 
16
 
! Отговори
Далавера преди 9 години
На запад се гордеят какви големи данъци са платили. В цената на стоката са включени разходите за труд и осигуровките.Купувача като заплаща , плаща и тези разходи , а от продаваемата скока , щом е конкурентна се печели и от пазарната и цена.В България е обратното. В цените на стоките , които имат европейски нива , са включили западни заплати и данъци , а плащат български заплати и осигуровки.Това е огромна разлика и затова и те самите този механизъм го наричат ДАЛАВЕРА.
26
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А бе ***,а бе ***!Защо не пускате икономиката на държавата да работи,а се занимавате с глупости!През 1973 год барел нефт беше 3 долара,после стана 130,сега е 60...Не е ли ясно,че и в злато да се "пазят" осигуровките,и след 30 ,и след 130 години пенсиите ще се изплащат от бюджета!Индианските вождове ги залъгвали със стъклени куртаци,днешните управляващи-с хартийки-производството им е по-евтино.Страшно нещо простотията и умствения мързел на управляващите ни икономисти и финансисти!
25
0
 
4
 
! Отговори
любопитен преди 9 години
Колко ще имат - колкото сега или по-малко?
24
2
 
8
 
! Отговори
Чудя се преди 9 години
А аз се чудя в кой фонд да се усигурявам? При Ковачки ли, при Трактора ли ,или в Изи кредит?Чудя се и какво го бърка работодателя ми на кого да превежда осигуровките ми?
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако си вкарам парите от частния фонд в НОИ със сигурност ще ги загубя,ако останат там където ме принуждаваха да ги внасям,поне има някаква надежда някой ден да си ги получа! Така,че тия шарени пилета дето ми ги фърга Боко,хич няма да минат!
22
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Tъпанар!
21
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДЗПО анализите сочат че при официална инфлация 56% за последните 10 години (реалната сигурно е двойна) средствата в пенсионните фондове са се увеличили с 51%. При вноска 50 лв (днешни) на месец за 30 години сумата ще е равносилна на 100 лв днешни добавка към пенсията през 2045 година, когато най-вероятно доходите ще са двойни в сегашни пари, т.е. ще има от днешна гледна точка едни 50 лв. на месец - едно голямо НИЩО
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Велики блъфове Не верваме на никой