Лошите шефове на болници ще бъдат сменени, кани се Москов

Няма да върнем пушенето в кръчмите, зарече се министърът
Обновена: 9 яну 2015 16:17 | 9 яну 2015 16:10, Камелия Цветанова
27
Лошите шефове на болници ще бъдат сменени, кани се Москов
Снимка: БТА

Навсякъде, където има нужда, където подходът на управление е лош, ръководствата на държавните болници и други здравни институции ще бъдат сменени, закани се в Пловдив министърът на здравеопазването Петър Москов.

Още по темата
Именно такъв беше и случаят с болницата в Разград, където проверка след смъртта на 8-годишно дете показа, че има сериозни организационни нередности. Заради откритите нередности Москов поиска оставката на директора на болницата д-р Гечо Жеков и той я подаде веднага.

Запитан дали се очаква законова промяна за тютюнопушеното на закрито, министърът бе категоричен, че това няма да се подкрепи.

Според него отделен е въпросът доколко ефективни са досегашните превантивни мерки за намаляване на пушенето и най-вече сред децата и младите, като това трябва да става без са засилват рестрикциите и полицейщината.

Нужно е цялостно усилие на обществото в тази насока, далече сме от идеята за екстремни решения, които различни групи в този спор защитават, каза здравният министър, цитиран от БТА.

БЛС, НЗОК и Министерството на здравеопазването още от началото на годината работят по остойностяването на заболяванията в рамките на основния пакет на Касата, добави Москов.

Става въпрос за група болести, които са причина за около 92 на сто от инвалидизацията, смъртността и продължителността на живота на българите. По думите му всяка от тези патологии - на сърдечно-съдовата система, съдово-мозъчните болести, онкологичните, заболяванията на белодробната система, както и детското и майчиното здравеопазване, ще бъде преостойностена.

Всеки здравноосигурен българин ще може да ползва здравна помощ по тях относително без лимит, твърди Петър Москов.

В допълнителният пакет на Здравноосигурителната каса ще бъдат включени заболявания, които влизат в листа на чакащите. Тоест болнична и доболнична помощ, която се е оказвала до момента на всеки здравноосигурен, няма да бъде отказвана, но ще бъде в рамките на определен брой случаи и ще бъде свързана с възможността за допълнително доброволно здравно осигуряване.

Третият пакет на Касата - спешният, има две цели, обясни още министър Москов и обясни, че ясно ще се регламентира какво представлява спешното състояние. Времето, в което част от българското общество ползва всички привилегии на това, което ние плащаме през данъците и осигуровките си, трябва да приключи, смята здравният министър. Той припомни, че здравното осигуряване е задължение по закон на всеки български гражданин.

До средата на тази година моделът на реформата в здравеопазването ще бъде готов в конкретика, когато ще е готова и промяната в частта от заболяванията, които в момента задължително се лекуват в болница, каза още Петър Москов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
6
 
4
 
! Отговори
д-р Ох преди 9 години
А затъпели те лекари кога /казвам затъпели защото всичко което се рекламира по телевизията се изписва като най доброто/ та същите минават ли на някакви опреснителни курсове или обучение ?
2
3
 
14
 
! Отговори
Москов, преди 9 години
спри да се дрогираш! И сега в посред бял ден във половината кръчми се пуши, плащат си на *** от ХЕИ и всичко е ок.
1
1
 
14
 
! Отговори
pitanka преди 9 години
д-р москов, а пушенето в сградата на министерство на здравеопазването ще забраните ли?