С Борисов смекчихме кризата, а ДПС са заобиколен фактор

Кънев: Управляващите ще излязат с мерки за дългосрочна пенсионна реформа
Обновена: 9 яну 2015 14:12 | 9 яну 2015 10:39,
135
С Борисов смекчихме кризата, а ДПС са заобиколен фактор
Снимка: архив Булфото

Лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че след дълъг разговор с премиера Бойко Борисов кризата в коалицията заради пенсионната реформа е смекчена. Той дори призна, че между двамата има изградено доверие, защото ангажиментите, които лидерът на ГЕРБ поел досега, ги е изпълнил. Кънев обяви ДПС за заобиколим и дори заобиколен фактор.

Още по темата
Напрежението в управляващата коалиция се изостри в края на миналата година, когато ГЕРБ прокара промени в Кодекса за социално осигуряване, с които разреши прехвърлянето на средства от частните пенсионни фондове в НОИ. Това разсърди Реформаторите, АБВ и Патриотите, които не застанаха зад поправката, а изменението мина с гласовете на ДПС.

„Това не е абсурдно и е напълно законно, но със сигурност не е правилно и е опасно за управлението“, каза снощи Радан Кънев в „Шоуто на Слави“, където беше гост. Лидерът на ДСБ цитира Борисов, който припомнил, че мандатът е свободен и всеки депутат може да гласува по съвест.

В същото време той е категоричен, че гласуването на ГЕРБ с ДПС е лош знак и можело да вкара страната в неприятна криза на мнозинството преди празниците.

„В един доста спешен и продължителен разговор с Борисов успяхме да смекчим остротата на тази криза и да създадем предпоставки след празниците да излезем с разумно решение“, каза Кънев. Той обясни, че в близките дни ще се случи това, което е трябвало да се направи още преди внасянето на поправката – да се съберат партиите в коалицията и да вземат дългосрочно решение за посоката на пенсионната реформа. Лидерът на ДСБ обясни, че взетото решение няма да се отменя, защото „хората се смеят на такива предложения“.

Кънев отново разясни позицията на Реформаторите в подкрепа на оставането на средствата за пенсии в частните пенсионни фондове. Той беше категоричен, че ако го няма втория стълб, тоест спестените лични средства, сегашното поколение 40-годишни няма как да може да разчита на пенсии след време.

„Това е борбата и ние трябва да я водим срещу популизма, който казва да излеем всичко сега, за да изкараме годината“, каза още Кънев.

На въпроса на Слави Трифонов не се ли притеснява, че Борисов може да го излъже, Кънев отвърна: „Не съм доверчив, но ако кажа, че между мен и Борисов има изградено доверие, няма да излъжа. Това, което е поел като ангажименти в краткия ни път заедно в политиката, е изпълнил“.

Радан Кънев нарече поведението на ДПС изнервено и арогантно. Той припомни думи на Ахмед Доган отпреди време, че движението му е незаобиколим фактор. „Ще цитирам един приятел, който казва, че ДПС не само са заобиколим, но и са заобиколен фактор“, каза лидерът на ДПС. Според него именно поради тази причина партията на Лютви Местан толкова нервничи и е така публично арогантна, упражнявайки натиск върху ГЕРБ и Борисов да управляват заедно. „Бих се обзаложил, че няма да успеят“, каза още Кънев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
4
 
17
 
! Отговори
реформаторче жалко преди 9 години
всичко е въпрос на едни пари и на всяяка цена да се държим на власт.
75
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БАВНО КРА4ИМ КЪМ ЕВРОПА И СВЕТА НО СИГОРНО.А ПРИ ТРОИНАТА ОТИВАХМЕ БЪРЗО КЪМ АДА.МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ БОИКО БОРИСОВ СЕ ДВИЖИ СЪС СВЕТОВНОТО ВРЕМЕ,ВЕ4Е СМЕ ГОРДИ БЪЛГАРИ.ЖИВ И ЗДРАВ ДАЕ ГЕНЕРАЛЪТ БОИКО БОРИСОВ ВСИ4КО ДРУГО Е ЗАГУБЕНО,ТОИ ДЪРЖИ УЗДИТЕ ЯКО.
74
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пари за пенсии няма, защото няма работни места, а работни места има в държавите с ясни правила, в държавите с ниска цена на тока, и местни бизнесмени на които може да се разчита.Да не споменавам, че при пенсия 200 лева 40 от тях се връщат в държавата под формата на ДДС.Ето, да там сме я докарали.
73
6
 
17
 
! Отговори
Ботев преди 9 години
Следваща стъпка - забрана на ДПС, разпускане на БСП и конфискуване на имуществото на обръчите от фирми в полза на републиканския бюджет.
72
2
 
14
 
! Отговори
кризата расте преди 9 години
БДЖ режат още 50 влака от 15.01 и още 100 влака от 1.02.
71
4
 
27
 
! Отговори
Радан е лъжец преди 9 години
РБ не съществуват за мен, след като ме излъгаха най-нагло, че няма да се коалират с Тиквун Милиционера-Мутра ! Долни лъжци !На следващите избори ще се с 0.000000001% - главно родата на Радан, Лукарски, Пръмова.....
70
3
 
27
 
! Отговори
живот на заем преди 9 години
Кризата се задълбочава защото безработицата расте, заплатите спадат, а държавата не може да си събере плоския данък и трупа нови дългове.
69
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 72.Може ли по-точно да кажете с колко са повишени пенсиите и заплатите от ГЕРБ и Реф,че нещо има объркване,и тези"увеличения" при Орешарски бяха по-големи,а за майчинските да не говорим и за други социални плащания пък още по-малко.
68
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До историк-анализаторКаквито и тъпни да пише червения *** нищо не става . Народа просто мрази и не иска повече ГЕРБ-БСП-ДС , толкова ли е трудно за разбиране .
67
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 69Поне формално ДПС не е партия на един етнос така че е законна. Съвсем друг е въпросът за Атака и Патриотичен фронт които по конституция са незаконни!
66
3
 
8
 
! Отговори
историк-анализатор преди 9 години
Каквито и тъпни да пише червения *** нищо не става . Народа просто мрази и не иска повече БКП-БСП-ДС , толкова ли е трудно за разбиране . Знам , че искате още да крадете и тормозите българския народ , но 70 години ви стигат . От тук нататък без вас .
65
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Факт е че именно ГЕРБ и Реформаторите повишиха заплати и пенсии, а мафиота Орешарски си остана само с приказките и катастрофата, която предизвика.
64
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Такива самодоволни изказвания сме чували и много преди и от други като Кънев.Какъв ще е краят времето ще покаже.Но практиката показва, че той е изненадващ и неочаквано лош за замечталите се и прекалено повярвали си за важността си политикани.Нека Борисов си напазарува достатъчно гласове пък ще видим кой от/с кого и как ще зависи,подкрепя и управлява..Досега освен един бюджет,от който никой не е доволен,нищо полезно и перспективно не е направено.Само намерения и то с много условности и АКО-та.
63
5
 
18
 
! Отговори
Ганчо преди 9 години
Боже , тези за да останат на влас ще влезнат в договорни отношения с дявола. Не ги ли виждате на снимката все стари муцуни. Няма милост от тях за нас простосмъртните, не ни очаква нищо хубаво. 8-милиарда дългове, липса на пари за пенсии, вдигане на цените на тока, след това на парното, и накрая всичко останало. Жална ни майка, тежко ни и горко.
62
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как искате да живеем по-добре или поне да има надежда. Тук пищещите за Мойсей и делата му добре знаят, че "елита" на ГЕРБ си е жива производна на БКП, агенти на ДС и партийни секретари. Кого другари герберасти избираха за партийни секретари, не помните ли? Тези които целуваха това на Тато и лъжеха най-сладко. Да не мислите, че сега са демократи? Лапането и властчицата са в основата а вие викайте " Осанна", а те щеви крадат сладко и с усмивка. Глупостта е като вселената, безгранична!!
61
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДПС не трябва да се заобикаля! ДПС е незаконна организация, вредна за страната, противоконституционна и трябва да се разнищи и унищожи, а не да се заобикаля!
60
12
 
9
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
ДО Анонимен 45,Всичко цъфтеше през соца, да. Затова и фалирахме, щото бяхме цъфнали и вързали. А настоящата ситуация е следствие от упражненията на разни спецове по военните униформи и задкулисните му депесарски приятели да се упражняват в пазарна икономика и демокрация. Неслучайно има 2 млн емигранти, дето вместо да плюят в нета и да жулят ракия в панелния зоопарк, живеят в къщи с басейни, щото там са средна класа. И докато разни *** като Станишко ни решават съдбата, няма да се върнат
59
2
 
8
 
! Отговори
роггоф преди 9 години
аферим машалан ашколсун ефендита
58
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БОРИСОВ УПРАВЛЯВА, А РАДАН ОСТРАНИ ПОДСКАЧА И СКИМТИ.
57
2
 
6
 
! Отговори
Винету преди 9 години
До 57 анонимник. Големи глупости си написал, да знаеш. Нещо може би си сънувал, защото реалността е съвсем друга, смешнико.