С Борисов смекчихме кризата, а ДПС са заобиколен фактор

Кънев: Управляващите ще излязат с мерки за дългосрочна пенсионна реформа
Обновена: 9 яну 2015 14:12 | 9 яну 2015 10:39,
135
С Борисов смекчихме кризата, а ДПС са заобиколен фактор
Снимка: архив Булфото

Лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че след дълъг разговор с премиера Бойко Борисов кризата в коалицията заради пенсионната реформа е смекчена. Той дори призна, че между двамата има изградено доверие, защото ангажиментите, които лидерът на ГЕРБ поел досега, ги е изпълнил. Кънев обяви ДПС за заобиколим и дори заобиколен фактор.

Още по темата
Напрежението в управляващата коалиция се изостри в края на миналата година, когато ГЕРБ прокара промени в Кодекса за социално осигуряване, с които разреши прехвърлянето на средства от частните пенсионни фондове в НОИ. Това разсърди Реформаторите, АБВ и Патриотите, които не застанаха зад поправката, а изменението мина с гласовете на ДПС.

„Това не е абсурдно и е напълно законно, но със сигурност не е правилно и е опасно за управлението“, каза снощи Радан Кънев в „Шоуто на Слави“, където беше гост. Лидерът на ДСБ цитира Борисов, който припомнил, че мандатът е свободен и всеки депутат може да гласува по съвест.

В същото време той е категоричен, че гласуването на ГЕРБ с ДПС е лош знак и можело да вкара страната в неприятна криза на мнозинството преди празниците.

„В един доста спешен и продължителен разговор с Борисов успяхме да смекчим остротата на тази криза и да създадем предпоставки след празниците да излезем с разумно решение“, каза Кънев. Той обясни, че в близките дни ще се случи това, което е трябвало да се направи още преди внасянето на поправката – да се съберат партиите в коалицията и да вземат дългосрочно решение за посоката на пенсионната реформа. Лидерът на ДСБ обясни, че взетото решение няма да се отменя, защото „хората се смеят на такива предложения“.

Кънев отново разясни позицията на Реформаторите в подкрепа на оставането на средствата за пенсии в частните пенсионни фондове. Той беше категоричен, че ако го няма втория стълб, тоест спестените лични средства, сегашното поколение 40-годишни няма как да може да разчита на пенсии след време.

„Това е борбата и ние трябва да я водим срещу популизма, който казва да излеем всичко сега, за да изкараме годината“, каза още Кънев.

На въпроса на Слави Трифонов не се ли притеснява, че Борисов може да го излъже, Кънев отвърна: „Не съм доверчив, но ако кажа, че между мен и Борисов има изградено доверие, няма да излъжа. Това, което е поел като ангажименти в краткия ни път заедно в политиката, е изпълнил“.

Радан Кънев нарече поведението на ДПС изнервено и арогантно. Той припомни думи на Ахмед Доган отпреди време, че движението му е незаобиколим фактор. „Ще цитирам един приятел, който казва, че ДПС не само са заобиколим, но и са заобиколен фактор“, каза лидерът на ДПС. Според него именно поради тази причина партията на Лютви Местан толкова нервничи и е така публично арогантна, упражнявайки натиск върху ГЕРБ и Борисов да управляват заедно. „Бих се обзаложил, че няма да успеят“, каза още Кънев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
7
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Дали позаобиколен начин или директно ще ни оправят,все тая!
15
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
РЕФОРМАТОРИТЕ СА ЗАОБИКОЛЕН ФАКТОР.
14
10
 
7
 
! Отговори
Дело преди 9 години
Борисов да каже от трибуната на Парламента , защо Манипулативно крият и не дават Дело Възродителен Процес на съда в Хага цели 25 години , какъв е страхът от това Дело
13
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПЛАЧА ОТ ЩАСТИЕ ЧЕ СТЕ ГО СМЕКЧИЛИ...И ОТ РЕФОРМИТЕ ВИ...
12
5
 
8
 
! Отговори
до 9 преди 9 години
джихадистката партия на свободи е друга и името не е ДПС, а е партия която е в управлението на България в момента.....
11
4
 
22
 
! Отговори
проблем преди 9 години
Радан,отдавна е загубил доверието на избирателите и каквото и да каже изглежда смешно.До вчера не искаше ББ за министър-председател,днес вече му имал доверие.Раданчо беше изигран с пенсионните фондове-ГЕРБ и ДПС го прецакаха,а той бил заобиколил ДПС.Страната ни е затънала в огромни проблеми,липсва ясна визия накъде вървим,какво прави правителството.Вижте,че ББ се скри и остави реформаторите да джафкат с/у ДПС,а той си гласува с тях,когато става дума да се краде.Радан и символ на слагачество!
10
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След като и тези мекотели започнаха да славят другарят Боце, новият култ не ни мърда. Ега ти мижитурките.
9
7
 
13
 
! Отговори
До избирател преди 9 години
Боже, колко ли чавка трябва да ти е изпила мозъка да пишеш дотирамби за дрогаря Борисов, продукт на БКП, ДС и СИК. Плаща вероятно дрогаря, нема лошо. А, че докара България до състояние в което я докараха комунизите през 90 те. Дори много по-зле, излъга милиони и открадна милиарди. Народа който мисли трябва да знае, всеки ден във властта на това недоразумение е национална катастрофа която ще плащаме всички.
8
5
 
12
 
! Отговори
безработен преди 9 години
Борисов отваря еврофондовете - обръчите от ДПС фирми лапат. Затова и народа не му ръкопляска.
7
8
 
23
 
! Отговори
бай иван преди 9 години
много се радвам че Джихадистката Партия за Свободи (ДПС) и сателита им Атака са извън управлението!
6
5
 
24
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Ако управляващите мълчат,по-малко ще се излагат.
5
26
 
19
 
! Отговори
избирател-безпартиен преди 9 години
Борисове доказал и доказва , че е най подготвения държавник в момента . Няма значение дали го харесвам или не важното е , че умее да управлява . Спомни си вашите *** Орешарски , Местан , Сидеров и Станишев и ще разбереш какво ти говоря .
4
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мишоци, мaхaйте се по-скоро от упрaвлението
3
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така ще живеем от тук нататък, ще взимаме милиарди на заем за да преживяваме. Докъде ще го докараме, не знам.
2
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кризата е смекчена, тоест има криза в управлението, но е смекчена.
1
6
 
36
 
! Отговори
. преди 9 години
Смекчили сте ми дедовия! ***!