Нито една държава сама не може да се справи с тероризма

България има подготвени хора и капацитет, смята Цветлин Йовчев
10 яну 2015 16:23, Елка Василева
117
Нито една държава сама не може да се справи с тероризма
Цветлин Йовчев. Снимка: архив, Булфото

Няма нито една служба в света, която да може да гарантира, че може да отрази една терористична атака самостоятелно или че може въобще да гарантира на гражданите на съответната страна пълна сигурност. Това заяви бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев пред БНР.

Според него България в  много голяма степен има подготвени хора и службите имат капацитет, но този капацитет трябва да се развива и укрепва.

„Трябва да има пренасочване на ресурс в краткосрочен план. Трябва да бъдат задействани плановете, които при повишено ниво на заплаха трябва да бъдат изпълнени. В средносрочен план трябва да се помисли и за укрепване капацитета на структурите, които се занимават с това, защото сме изправени пред нова ситуация“, каза Йовчев.

Според него в момента трябва да се помисли за увеличаване на ресурсите, които се отделят за противодействие на тероризма. По думите му вероятно могат да се пренасочат средства от други области.

 Също трябва да се помисли за укрепване на капацитета и разширяване на способностите на отряда за борба с тероризма, добави Йовчев.

Нито една държава в съвременния свят не е в състояние сама да се справи с един такъв проблем като тероризма, подчерта Йовчев. Той заяви, че справянето с такъв проблем, ефективното противодействие на тероризма, може да стане единствено и само в едно добро взаимодействие между различните държави, предприемането на съвместни общи координирани действия.

Две са насоките за работа за ефективно противодействие на тероризма, посочи бившият вътрешен министър.

На първо място той посочи причините, които водят до това, че определени хора са склонни да извършват терористични действия. Ако няма мерки срещу причините, които пораждат това явление, то никога няма да се достигне необходимото ниво на сигурност.

Като втори аспект Йовчев посочи всички мерки, политики и действия, насочени към преодоляване на последиците от това действие, т.е. да е възможно ефективното противодействие на всички опити да бъдат извършени такива действия. Много са факторите, които влияят, но в основата са социални причини, каза бившият МВР шеф.

По никакъв начин няма пряка релация и не би трябвало да бъде търсена такава между религията и тероризма, коментира Йовчев.

„И в западноевропейските държави, в големите градове, има цели квартали, в които виждаме, че хората живеят по коренно различен начин, те не искат да приемат установените норми. Дори в известна степен е затруднено да бъдат наложени общоприетите закони, правила, процедури“, коментира експертът.

Според Йовчев са необходими ефективни интеграционни програми, насочени към тях. Европа трябва да се замисли в момента какъв е прагът, до който може реално да имаме свободно движение на хора и то в този аспект, в който в тези общества навлизат хора, които нямат желание и не са в състояние да бъдат интегрирани, каза експертът.

Според него нов голям поток от бежанци би бил опасност в няколко аспекта - и в хуманитарен аспект, и от гледна точка на тероризма. Той предупреди и за другите произтичащи от това проблеми.

Бившият вътрешен министър бе категоричен, че към момента не може да бъде включена армията в процеса на охрана на границата.

„Военнослужещите в момента нямат никакви правомощия - нито да спрат, задържат хора, да им проверят документите или да предприемат мерки спрямо тях. За да бъде извършено това, трябва да има законодателни промени. Освен това нямаме подготвени военнослужещи, които да охраняват границата. Това е специфична дейност, за която се изисква съответната подготовка и знания“, каза Йовчев.

Според него ще бъде грешка, ако дори на един участък от 100 м от границата хората бъдат изтеглени. Ако изпуснем в момента кризата с бежанците, това ще доведе до големи проблеми на България, каза Йовчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Знаем, Цветлинчо, изключителни спецове имаме в сферата на сигурността, почти енциклопедисти - Боко, Цеко, Флорката, предишния, сегашния и по-предишния Главен секретар, че и ти барабар! Но ще е най-добре да останете заедно с Боцката в Париж, че да подобрите и световната сигурност! *** безобразни! Само наглостта ви е космическа! "Моженето ви го видяхме", а за съжаление и продължаваме да го виждаме. Без "отбрулване" на гнилите круши Боко и приближени разбойници никога няма да се оправим!
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 25 А влака за Америка кога и откъде заминава знаеш ли тикво такава?
69
0
 
5
 
! Отговори
НЕ Е ВЯРНО преди 9 години
Може- в Китай не се случват такива неща защото там "харбреците" с калашници и *** знаят че има държава,престъпността не се толерира и законите се спазват ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!Ако трябва нека се поканят китайски експерти,за да стане Европа по сигурно и добро място за живеене!
68
0
 
2
 
! Отговори
da преди 9 години
Vsichki hubavi nesta i rezultati stavat s obedinenieto na horata s polojitelno mislene i deistvie za lichna i za publichna radost. Az + Vie = Nie za edna dobra radostna uspeshna tsel v miren svyat.
67
1
 
12
 
! Отговори
Откъде цъфна тоя? преди 9 години
Я? Цветлинчо си показа цвеклото.Тоя да ходи да опъва телената ограда на границата ...
66
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Овцата е пълен ***, армията не била подготвена да пази границата . Че къде и е подготовката бе.
65
0
 
11
 
! Отговори
доколенков преди 9 години
а, флората, скрий се бе, видяхме те вече!
64
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оле ,майко - и тоя ли. Последните събития станаха повод куп некадърници съсипвали наред и армия и полиция и държава да правят анализи и коментари.
63
0
 
10
 
! Отговори
Света стана опасен! преди 9 години
С кво сте готови бе? Бай Петко с ловна пушка направи на салам СОБТ!!! В Бургас взривиха бомба която уби 7 и рани други 35 души и две години не можете да намерите извършителите.. А за Сертов Бисеров и Галеви няма смисъл от коментар.. Не ми се мисли ако 100 въоръжени джихадисти влязат в училище кино или болница.. Нито сме Русия нито САЩ нито ЕС.. Пари за армия оръжие трябва да има... Разрешете на Народа да има Оръжие.. То дава сигурност!!! Не оръжието убива хора хората убиват хора!
62
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ние изобщо.. Но след като сме дупепродавачи... Няма страшно!
61
1
 
10
 
! Отговори
бивол преди 9 години
за сьжаление това недоразумение и всички без атака са по опасни от терористите за сигурността на държавата
60
0
 
14
 
! Отговори
доброжелател преди 9 години
А бе вие един Сертов не можете да откриете,та с тероризма ли ще се справите!!!!
59
0
 
11
 
! Отговори
Чети боклук! преди 9 години
. След приключване на сражението тежко раненият Вергил Ваклинов през нощта в продължение на часове е носен на ръце от другарите си до съседното село Марулево, където местните селяни окосяват голяма поляна, за да може рано сутринта на 2 юли да кацне изпратен от Софиясанитарен самолет,[1] който да го транспортира до болница. Въпреки положените усилия от другарите му, от местното население и от властите, Ваклинов умира по време на полета.
58
1
 
8
 
! Отговори
Чети боклук! преди 9 години
На 1 юли 1953 г. младши сержант Вергил Ваклинов на 23 години, влиза в бой с въоръжена група от 4 диверсанти, завръщаща се нелегално в Гърция,. Групата е водила бой и убила двама граничари. Граничарят Вергил Ваклинов вдлиза в бой с диверсантите, убива трима но е тежко ранен. Тогава кучето му Вихър разкъсва последния диверсант, но също е тежко ранено. . След приключване на сражението тежко раненият Вергил Ваклинов през нощта в продължение на часове е носен на ръце от другарите си до съседното село Марулево, където местните селяни окосяват голяма поляна, за да може рано сутринта на 2 юли да ка
57
1
 
18
 
! Отговори
БАСТУНА ЙОВЧЕВ преди 9 години
ТОЯ Е МНОГО ЗЛЕ.ЧЕСТНО!
56
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Френските командоси бяха от третия пол!
55
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БУМ-БУМ-БУМ,не е прашка, не е лък.Той е правен в Казанлък...
54
1
 
9
 
! Отговори
доброжелател преди 9 години
Ние па на тебе разчитаме,Овчев!!!:)))
53
0
 
12
 
! Отговори
Гражданин преди 9 години
Дръб-дрън-готови сме ?! За какво сме готови ?! Да ни подпалят,взривят когато си искат и където искат! Туй да го казваше Пешо от долната майала,***-доди,а бивш вътрешен министър да го казва,значи изобщо не е в час! Жалко!
52
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да бе границата е отворена,може да влезат кви ли не ***