Ако ЕС изисква за бежанците, да помисли да влезем в Шенген!

БСП преработва предложението за прогресивно облагане
Обновена: 11 яну 2015 12:32 | 11 яну 2015 12:31, Надежда Бочева
50
Ако ЕС изисква за бежанците, да помисли да влезем в Шенген!
Янаки Стоилов. Снимка: архив, БулФото

БСП ще преработи предложението си за прогресивно данъчно облагане и дори ще предложи прогресивната политика да обхване и други области. Това стана ясно от интервю на Янаки Стоилов, заместник-председател на Народното събрание, пред БНР.

„Курсът на БСП към по-твърда опозиционна линия трябва да се развива и задълбочава като политика, основана върху принципите на равенството и социалната справедливост, т.е. към една ясна социалистическа лява политика“, определя посоката той.

Затова социалистите ще модифицират предложения вече вариант за прогресивно облагане на доходите на физическите лица, което беше отхвърлено през ноември 2014 г. от парламента с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок (РБ) и ДПС. Тогава социалистите, ПФ, АБВ, БДЦ и „Атака“ бяха „за“ предложението.

Янаки Стоилов допълни, че прогресивната политика трябва да проникне и в други области – в земеделието по отношение на начина на разпределяне на субсидиите в полза предимно на по-малките и средните производители, в това число и на кооперациите.

Той посочи, че през тази година са били замразени 14 социални плащания. БСП ще се фокусира и върху антимонополната политика, която трябва да наложи по-силно регулиране в тези сектори и заедно с това да защити българските производители и потребители, обясни Стоилов.

Според него правителството има механичен подход по отношение на европейския инвестиционния план (известен като планът „Юнкер“).

По повод предложените за финансиране от плана проекти от страна на България социалистът заяви: „Не може просто изпаднали по едни или други причини проекти да бъдат вкарвани в тази програма, защото тя има по-различна насоченост.  България трябва да види в европейските механизми възможности за икономически напредък и разпределяне на възможностите сред повече лица. За мен е странно, че тези проекти не са коментирани с българския бизнес, за да могат те наистина да съдействат за някакъв тласък“.

Той добави, че БСП ще проведе такива консултации и заедно с представители им в ЕП ще предложат по-добър подход, който има повече шансове да бъде приет на европейско ниво.

Стоилов заяви, че правителството все още не е изпратило информация по отношение на предстоящото посещение на държавния секретар на САЩ Джон Кери у нас. „Обикновено винаги след такива посещения България се оказва изправена пред допълнителни ангажименти в редица случаи с поемане  и на допълнителни рискове, но нека да не правим предположения. Мисля, че е редно да се кажат поне областите на тези разговори“, препоръча той.

Според него миналото правителство е направило прелом в преодоляването на бежанската вълна. Той допълни, че е необходима по-координирана политика и на европейско ниво и между България и Турция. Стоилов посочи още, че сега е моментът да се постави въпросът, че ако към нас се предявяват допълнително изисквания по отношение на бежанците, е време европейските страни да погледнат на близката перспектива за приемането на България в Шенген. „Ние трябва да действаме реципрочно в зависимост от това какви са възможностите, които получаваме и от там и степента на задълженията, които можем да изпълняваме“, настоява той.

Стоилов коментира и атентата срещу сатиричния вестник „Шарли ебдо“: „Това не е само трагедия за много хора, за техните близки, травма за цялото общество. „Ние трябва да отречем екстремизма във всичките му форми, но заедно с това да разберем, че е необходимо много по-голямо уважение и зачитане на интересите на различните не само етнически и религиозни общности, но на различните страни“, каза той.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
23
 
! Отговори
до 10 преди 9 години
те точно затова ни приеха, а тук *** се радват, че били европейци. приеха ни да сме буферната зона. Но за бой са управниците, които лъжат, че имигрантите били 3000-4000, а се оказаха над 10 хил, че ги настаниха по почивни лагери за деца и изпотрошиха всичко там, че ги пуснаха да се разхождат свободно и да убиват и че не ги интересува какво мислят българите- има информационно затъмнение какво става в местата с имигрантите. потиска всяка фрома на протест срещу ислямските имигранти
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе вие още ли сте тука бе нахалници ? Махайте се завинаги-некадърници!
10
6
 
9
 
! Отговори
Lavro преди 9 години
Кои бяха тези БСП?
9
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв Шенген бе?! Не виждате ли, че ни превърнаха в боклукчийска кофа? Всички нелегални емигранти, *** и какво ли не се наблъска при нас. От Европа ни ги връщат обратно, заради това че са първа държава, в която са влезли. Ако ни пуснат в Шенген всичката тая пасмина ще ги налази и тях (не, че сега са им малко другите). Да бяха мислили на време, не да ги пускат без граница. Сега като изтърваха края поне да затегнат задграничния контрол с огнестрелни оръжия и въоръжени военни, както и огради!
8
2
 
8
 
! Отговори
Златка преди 9 години
Не трябва да влизаме в Шенген независимо от имигрантския въпрос.
7
6
 
16
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Комунист ,олицетворение на престъпник ,мутра,мафиот , убиец на собствения си народ ,животински капиталист .България ще тръгне към по добър живот когато БСП не са фактор в политиката заедно с крилото им ДПС .
6
6
 
10
 
! Отговори
8 преди 9 години
До Комунистите унищожихв рейса място за кучета и комунисти - НЯМА!
5
19
 
20
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
Янаки, ти наистина си политик и трябва да си начело на БСП. Браво,правилно и градивно изказване, съгласен съм с тебе, въпреки че съм син по убеждение и нямам търпимост към червените консервени глави.
4
16
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НИКАКЪВ Шенген, американското робство на ЕС ни е предостатъчно . Влезеш ли в ЕС - ИЗЛИЗАНЕТО НЕВЪЗМОЖНо, защото си закрепостен !ЕС е много по-жесток от СССР .
3
13
 
12
 
! Отговори
ПРОКЛЕТА преди 9 години
е тази комунистическа помия- наречена " българска държава " ! И със заповеди да се размножавате, комунистическа *** такава- ще пикаем на гробовете ви ! Имало " свобода " на словото- тогава НЕ изтривайте !!!
2
4
 
22
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Напълно си прав с тез Джамий в България и Брадатите Субекти който се въртят около тях като НИЩО ЩЕ НИ БОДНАТ ТЕЛЕНИТЕ ОГРАДИ И ВИШКИТЕ ВЕДНАГА СЛЕД РУМЪНСКАТА ГРАНИЦА ОТНОВО
1
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв Шенген бе Янаки, франсетата вече натискат за връщане на граничния контрол...